BÖCEKLERİ TARIM ALANINDAN UZAKLAŞTIRAN CİHAZ GELİŞTİRİLDİ

Antalya'nın Serik ilçesinde 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Selman Canlı, hocalarının yardımıyla "Kemursgen" adını verdiği ultrasonik ses dalgaları ve ultraviyole dalgalar yardımıyla çalışan bir cihaz geliştirdi. Böcekleri tarım alanından uzaklaştıran cihaz, kimyasal ilaç kullanımını azaltıp, insan sağlığına ve biyolojik popülasyona zarar vermiyor.

2016 yılında kendi seralarında ektikleri domateslere tuta adı verilen böceğin zarar vermesinden sonra böcekleri tarım alanından uzaklaştıran bir cihaz cihaz geliştirmeyi kafasına koyan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencisi Selman Canlı, geliştirmiş olduğu cihazla katıldığı yarışmada yüzlerce proje arasından 1. oldu. Canlı, hocalarının yardımıyla geliştirdiği ultrasonik ses dalgaları ve ultraviyole dalgalarla çalışan cihaza da "Kemursgen" adını verdi.

“ŞİRKETİMİ KURDUM”

Selman Canlı, "Her çiftçimiz gibi biz de 2016 yılında seramıza domates ekimi gerçekleştirmiştik. O zaman da 'tuta' adını verdiğimiz, domates güvesi adını verdiğimiz böcek seralarımızı işgal etti. Bu işgalin sonunda her çiftçimizin olduğu gibi bizler de zarara uğradık. Ben de bu zarara uğramanın ardından bu böceğe karşı bir cihaz geliştirmeye karar verdim. Daha sonra yapmış olduğum çalışmalar neticesinde ortaya böyle bir ürün çıktı. Devletimizin sağladığı bazı teşvikler var. Devletimizin sayesinde şirketimi kurdum. Genç girişimci olarak ürünümü ziraat fakültesi ile elektrik elektronik mühendisliği bölümündeki hocalarıma danışarak ürünümü geliştirmeye başladım. Yoğun bir AR-GE çalışması sonrası ürünümüz ortaya çıkmaya başladı. Bu dönemde pilot çalışmamızdaki aldığımız verilere dayanarak ürünün etkisini de göstermiş olduk” diye konuştu.

İHA