BÖCEK- UYSAL ANLAŞMAZLIĞI

Antalya Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda 97 madde görüşülerek karara bağlandı. Son zamanlarda mecliste Böcek ile Uysal arasında esen soğuk rüzgarlara bir yenisi daha eklendi. Gündemin 26’ncı maddesinde yer alan ve Kaleiçi ile ilgili koruma amaçlı plan revizyonu görüşüldü. CHP’nin teklifine karşılık yapılan oylamada şaşırtıcı bir şekilde 43 evet oyuna karşılık 45 hayır oyu çıktı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığında gerçekleştirildi. Zaman zaman tartışmaların yaşandığı mecliste 97 madde görüşülerek karara bağlandı.  Gündemin 26’ncı maddesinde yer alan ve Kaleiçi ile ilgili koruma amaçlı plan revizyonu görüşüldü. CHP’nin teklifine karşılık yapılan oylamada şaşırtıcı bir şekilde 43 evet oyuna karşılık 45 hayır oyu çıktı.  İYİ Parti'den Barış Bulut ve Mehmet Yüksel Cumhur İttifakı ile ortak hareket etti. AK Partili Nafiz Tanır ile CHP’li Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek oy kullanmadı. Böcek, AK Parti ve MHP meclis üyelerine dönerek, “Bende sizin gibi düşünüyorum” demesi CHP içindeki anlaşmazlığı gün yüzüne çıkardı. 26’ıncı madde CHP Grup Sözcüsü Deniz Filiz, komisyonun bazı eksikliklerinden dolayı şerh koydu. AK Parti ve CHP arasında kısa süreli şerh krizinin yaşandığı bu madde oy çokluğu ile kabul edildi. Yaşanılan bu olaylardan sonra Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, meclis toplantısının bitmesini beklemeden salonu terk etti.

“PARA NEREYE GİDECEK”

Meclis gündeminde yer alan 5’inci maddede de tartışmalar yaşandı. Devam eden projelerde kullanılmak için 150 milyon lira kredinin İller Bankası ve çeşitli finans kuruluşlarından temin edilmesine yönelik madde görüşülürken söz alan AK Parti Grup Sözcüsü Ali Çetin, Büyükşehir Belediyesi yetkililerine “Para nereye gidecek?” sorusunu sordu. Bunun üzerine MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli de konu ile ilgili detaylı bir açıklama yapılmasını istediklerini belirtti. 5’inci maddede usulle ilgili hatalar olduğunu iddia eden Senirli, “Madde sıra çizelgesine göre yazılsın. Bu madde geçip geçmese de detayları şekilde açıklanmadığı sürece oy vermeyeceğiz” dedi.  Bu itirazlar üzerine Mali Hizmetler Dairesi Başkanı Selahattin Artun çekilecek kredinin nasıl kullanılacağı hususunda bilgi verdi. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yatırımları sıralayan ve yıllık 650 milyon TL'ye yakın kredi ödemelerinin mevcut olduğunu aktaran Artun, “Bu kredi belediyemiz bünyesinde devam eden yatırımlar için kullanılacak” şeklinde konuştu. Raylı Sistem 1, 2 ve 3’üncü etapları için çekilen yurt dışı kredilerinin temmuz ayı başında gerçekleştirilecek geri ödemesi ve devam eden projelerde 150 milyon kredi kullanılması için Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri’ne yetki verilmesini öngören tartışmaların odağındaki 5’inci madde AK Parti ve MHP meclis üyelerinin çekimser oyları olmasına rağmen oy çokluğu ile kabul edildi.

LARA BİRLİK İÇİN 1 YIL EK SÜRE

Bir diğer tartışmaya konu olan madde ise 7’inci madde oldu. Güzeloba Mahallesi Lara Birlik alanının içerisinde bulunan her biri 42 m2 kapalı, 42 m2 açık sundurmalı alan, 5 adet büfe ve plaj ünitelerinin Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi olan Ekdağ Ekmek Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ ne kiraya verilmesi ilişkin madde hakkında AK Parti Grup Sözcüsü Ali Çetin, söz aldı. Bu alanın önceki dönemlerde büyültülerek kullanıldığın hatırlatan Çetin, kafasındaki soru işaretlerini Başkan Muhittin Böcek’e yöneltti. Böcek ise, bahsi geçen alanın kendi dönemlerinden önce genişletmesi çalışması yapılarak kullanıma açıldığını belirterek, böyle bir çalışmanın gereksiz olduğunu söyledi. Böcek, bununla beraber alanın yıkılması için orada faaliyet gösteren esnaflara 1 yıl ek süre tanımak maksadıyla Ekdağ Ekmek Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ne kira verildiğini ifade etti.

BAŞKAN BÖCEK’E C40 YETKİSİ

Meclis gündeminde üzerinde durulan bir diğer madde ise Antalya’nın iklim konusundaki en büyük şehir örgütü olan C40 kentleri ağına üye olmasını kapsayan 13’üncü maddeydi. AK Parti Grup Sözcüsü Ali Çetin’in İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de C40 kentleri arasına girmek istediğini fakat sonuca halen varılmadığını hatırlatarak bu konu hakkında neden aceleci davranıldığı merak ettiğini mecliste dile getirdi. Bunun üzerine ise Büyükşehir Belediyesi yetkilileri açıklama yaptı. Başvuru sürecinin 2 ila 3 ay arasında sürdüğünü ifade eden yetkililer bu süre zarfında zaman kazanmak adına bu maddenin meclis gündemine taşındığı belirtildi.  Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin iklim değişikliği konusunu ele almak üzere metropol kentlerin bir araya gelerek oluşturduğu C40 kentleri ağına üye olması için Başkan Muhittin Böcek’e yetki verildi.

YAKIT DESTEĞİ SÜRECEK

Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ayrıca pandemi nedeniyle zor günler geçiren ulaşım esnafına yönelik desteğin uzatılması da karara bağlandı. Buna göre ulaşım esnafına 400 adet araçla sınırlı olmak kaydıyla 1 Haziran-30 Haziran 2021 tarihleri arasında yakıt desteği ödenmesine karar verildi.

KONUKSEVER AVM’DE OY BİRLİĞİ

Meclisin öne çıkan gündem maddelerinden 22, 23, 24, 25 ve 27’nci maddeleri de oy birliği ile ilgili mercilere havale edilmek üzere kabul edildi. Özellikle bugüne kadar tartışmaların odağındaki halk arasında Konuksever AVM olarak bilinen Muratpaşa ilçesi Konuksever Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 4438 ada 2, 3, 4 4440 ada 5 4463 ada 16, 17 4464 ada 16, 17 4490 ada 5,6 4491 ada 8, 9, 10, 11 nolu parsellerin Antalya 2. İdare Mahkemesinin 2020/481 E. 2021/222 K. sayılı iptal kararının yerine getirilmesine yönelik hazırlanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ile ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu da oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

MERAK UYANDIRAN DİYALOG

Antalya Büyükşehir Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı’nda Başkan Muhittin Böcek’in CHP’li ve İYİ Partili meclis üyeleri ile yaklaşık 10 dakika ayaküstü konuşması dikkatlerden kaçmadı. Meclisin 15 dakika geç başlamasına da sebebiyet veren bu görüşmede neler konuşulduğu ise merak konusu oldu.