BÖCEK EVE NASIL GİDİYOR ACABA?

Geçen hafta sonunda bizim gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Sabri Çağlar ve yazar arkadaşımız Ahmet Demir ile birlikte Murat Kat’ın cenazesi için yola çıktık. Ancak canımız da çıktı.

Uncalı Kent Mezarlığı’na giderken programdaki değişiklik deneniyle bir anda Kemerağzı’na yönelmemiz gerekti. Üniversitenin arkasından dolanıp Teknokent önünden geçelim dedik. Eyvah! Üniversite sınavları nedeniyle trafik keşmekeş. Git gidebilirsen!

Neyse zar-zor çevre yoluna ulaştık amma, AK Parti İl Başkanlığı binasının önüne kadar kilit. Tabiri caizse milim milim ilerleyerek yol alabildik. Tam bu sırada Sabri, “Acaba Başkan Muhittin Böcek evine veya çarşıya nasıl gidiyor? Helikopter mi kullanıyor?” dedi. O sırada tepemizde gezinen helikopteri gösterip “Aha da gidiyor işte” diye dalga geçtim.

Vallahi bu trafik çilesi bize çok çile çektireceğe, epeyce de dalga geçirteceğe benziyor. Sebebi ise malum. Bilmeyenler için ben tek tek yazacağım.

BU KAVŞAKLAR YAPILMALI

Antalya’da trafik sorununu çözmek için 5 kavşağın acilen yapılması gerekiyor. İlk kavşak Akdeniz Sanayi Sitesi'ne gitmek için 75. Yıl Caddesi'ne dönülen kısım. Yani yeni Merkez Bankası Kavşağı. İkincisi Uncalı Mezarlığı'nın köşesindeki Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'na dönülen kısım.

Üçüncüsü de Batı Çevreyolu'nun ortasında yer alan Duraliler kavşağı.  Duraliler için yonca kavşak, Efeler bölgesine de katlı kavşak planlanıyor. Akdeniz Sanayi Sitesi ile Ferrekrom’un birleştiği kavşak ile Sur Yapı Cezaevi Kavşağı trafiğin kilidini açacak.

Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacak olan bu kavşaklar için en önemli olanı  Uncalı Kent Mezarlığı Kavşağı. Ancak bu da Uncalı Mahallesi'ndeki yapıların imar sorunlarının çözülmemesi nedeniyle yapılamıyor.

Sorunun çözümü ise CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in tutumuna bağlanıyor. Plan ve projeleri hazır olan kavşakların Büyükşehir Belediyesi imar sorunlarını çözmesi halinde yapımına hemen başlanabilecek. Ancak 2 yılı geçkin bir süredir sorununun çözümü için neden beklendiği ise tam bir muamma.

Şehircilik uzmanları, katlı kavşak projelerinin sıkışan trafiği büyük ölçüde rahatlatacağını ifade ediyor. Antalya'da özellikle mesai saatinin başlangıcı ve bitiminde kangren haline gelen trafik sıkışıklığını yapılacak katlı kavşak projeleriyle önlenebileceği kaydediliyor.

Hatta yapılacak yeni yol düzenlemeleriyle Antalya Havalimanı'ndan gelip 15 Temmuz Şehitler Köprüsü üzerinden Kemer istikametine gitmek isteyen araçlar, hiç ışık görmeden Liman Kavşağı'na kadar ulaşmış olacak. Böylece sahil yolunun trafik yükü sadece Atatürk Bulvarı'na binmeyecek.

Fakat 2009-2014 yılları arasında CHP’li Mustafa Akaydın döneminde katlı kavşak yapımlarının durdurulduğu Antalya’da CHP’li Muhittin Böcek döneminde de bir adım atılamaması, aynı zihniyetin devamı olarak gösteriliyor.

TOPLU ULAŞIMA YÖNLENDİRME

Antalya’da bu yıl Nisan ayında 102 bin 461 yeni araç trafiğe çıktı. Bu da gösteriyor ki yılda 200 bin araç kent trafiğine çıkıyor.  Hal böyle iken şehrimizdeki araç sayısının 1 milyon 177 bin 97’ye ulaşması, yetersiz kalan yollarımız nedeniyle yaşanan çilenin bir başka yönünü ortaya koyuyor.

Peki, şimdi yapılması gerekenlerden bir diğer konuda bu noktada başlıyor. Çok acele raylı ulaşım sistemindeki 3’ncü etabın acilen faaliyete geçirilmesi gerekiyor. Çünkü bu hat bitirilince kent halkı toplu ulaşıma yönlendirilmeli ve trafikteki sıkışıklığın önüne bir nebzede olsa geçilmeli.

Amma gel gelelim daha hattın üzerinde yeni vagonları görmek nasip olmadı. Geçtiğimiz günlerde deneme seferi yapılma amma o da eski vagonlarla. Burada da bir sorun var sanırım!

İşte bu yaşananlar içinde yapılması gerekenler ve yapılmayanları göz önüne alırsak Antalyalılar trafikte çile çekenken bende soruyorum, “Sayın Böcek hakikaten siz helikopterle mi eve gidip geliyorsunuz?”

TÜNELLERDE YENİ UYGULAMA

Antalya kent merkezinde trafik çilesi yaşanmaya devam ederken Karayolları Antalya-Kemer yolundaki tünellerde Türkiye’ye örnek bir uygulamaya imza attı veya ben öyle biliyorum.

Efendim malumunuz Antalya’da her geçen gün bisiklet kullanımı artıyor ve buna bağlı bisiklet grupları oluşuyor. Hal böyle olunca da her daim bisiklet gezileri ile yollardaki bisikletliler artıyor.

Bu böyle olunca Antalya-Kemer arasındaki tünellerde sıkça yaşanmaya başlayan sıkıntı için çözümü de Karayolları bulmuş. Kemer yönüne giderken yol kenarına tünele girişe buton yapılmış. Tünele girmeden bisikletliler butona basınca flaşörlü tabela devreye giriyor.

Bisikletliler tünele girince aynı istikamette seyreden araçlar daha dikkatli gidiyor ve kazaların önüne geçilmeye çalışılıyor. Umarım öyle olur ve bu güzel uygulama işe yarar. Yani isteyince her şey yapılabiliyormuş. İsteyince insanların trafikte çile ve korku dolu seyahat etmeleri engellenebiliyormuş.

Bizimde Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden tek isteğimiz bu trafik çilesinden bizi bir an önce kurtaracak çözümleri üretmesi.