BİZİ BEKLEYEN ÇİFTE TEHKİLE

Rusya-Ukrayna arasında uzun süreden beri devam eden soğuk savaş, dün sabah itibarı ile sahaya yansıdı. Rusya, tüm uzlaşma çağrılarına rağmen Ukrayna’ya saldırdı.

Çağımızın en büyük savaşı başladı diyebilirim. Çünkü, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük ve kapsamlı savaşı start aldı. Vekalet savaşları bitti, asalet savaşı başladı.

Bir tarafta dünyanın süper gücü olduğunu savunan ABD, diğer yanda ise tam aksini iddia eden Rusya. Fakat bu stratejik savaşta bir de NATO ve AB kanadı var bu kez.

Yani savaşın tüm dünyaya sıçrama ihtimali öncelikle Avrupa’dan başlar görünümünde. Eldeki veriler ve açıklamalar maalesef bunu gösteriyor.

Rusya, yaptığı hamle ile ölümcül bir savaşın fitilini ateşlerken kendi varlığını ABD başta olmak üzere tüm Avrupa ülkelerine kabul ettirme amacında.

Bunlar olurken iş dönüp dolaşıp bizim kapımızı çalacağa benziyor. Çünkü bizim hem Rusya hem de Ukrayna ile ilişkilerimiz ve ihracatımız ortada.

İşte bizim savaşla alakamız olmasa bile durup dururken bir anda ekonomik yeni bir savaşa itilmiş olacağız. Her dönem zarar gören biz olduğumuz için çok dikkatli olmalıyız.

ÖNCE TURİZM ETKİLENİR

Benim bu noktada asıl dikkat çekmek istediğim konu turizm. Rusya-Ukrayna savaşında en çok Antalya turizmi zarar görecektir. Zaten şu pandemi belasından bir türlü kurtulamadık ya. Bu kez de kapımızı hiç alakamız olmayan savaş çalacak. Turizmimiz çok ama çok etkilenecek.

Dün yaptığım araştırmalarda geçen yıl Antalya’ya 1 milyon 268 bin Ukraynalı, 3.5 milyonda Rus turist gelmiş. Savaş kısa sürmez ve yaz sezonuna kadar devam ederse ilk önce Ukraynalı turistleri kaybedeceğiz.

Savaşın öyle veya böyle ilk mağduru önce ülkemiz sonrada Antalya olacak. Büyük umutla bekleyip hayaller kurduğumuz 2022 sezonu hayal kırıklığı ile başlayacak gibi.

Tabi bu arada bu savaştan en tedirgin olanlar ise Antalya’da yerleşik olarak yaşayan Rus ve Ukraynalılar olacak. Bir de yabancı gelinlerimiz var ki onlar için durum daha zor. Ailelerinin birçoğu savaşan iki ülkede!

İHRACATIMIZ SIKINTIDA

“Savaş bizim çok uzağımızda bile olsa dönüp dolaşıp bizi vuruyor” desek yalan olmaz. Antalya’yı bekleyin bir diğer tehlike turizmden sonra sebze ve meyve ihracımız.

Dün bu konuda Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu ile kısa bir sohbetim oldu. Kendisi çok ama çık endişeli bu savaştan dolayı.

Çavuşoğlu, geçen yıl Antalya’dan Ukrayna’ya 65 milyon dolarlık sebze meyve ihracatı yapıldığını söyledi. Türkiye rakamı ise 220 milyon dolar.

Peki “Rusya ne durum da” dediğimde buna da cevap verdi BAİB Başkanı; “Türkiye’den 1 milyar dolar, Antalya’dan ise 85 milyon dolarlık bir sebze meyve ihracımız oldu.”

Ama Ümit Mirza Çavuşoğlu’nun bu rakamlardan sonra asıl endişelendiği konular var. Diyor ki, “Asıl alacaklarımız çok büyük boyutta. Savaş başladığı için nasıl bir tahsilat yapılacağı belli değil.”

BAİB Başkanı Çavuşoğlu’na bir dokundum bir ah işittim vallahi. Kendisi endişelerini sıralarken, “Zaten bu manzara karşısında Ukrayna’ya olan sebze meyve ihracatımızın yarısını hemen kaybettik. Eğer Rusya’ya bir ambargo konacak olursa durum işte o zaman dahi vahim olur. İhracatımız tamamen biter. Savaş bizi de çok kötü vurur” dedi.

Çavuşoğlu’na hak vermemek mümkün değil. Neresinden bakarsak bakalım bu Putin’in inadı “Çar” olma hayali bizi yakacağa benziyor. Bir tarafta turizm diğer tarafta ihracat. Çık çıkabilirsen işin içinden.

Bugün sizlere kötümser bir tablo çizdim ama gerçek bu. Türkiye’nin bu savaş konusunda atacağı adımlar gelecekte iki ülke ili olan ilişkilerimizi de belirleyecek. Onun için devletimizin çok hassas kararlar vereceğini zannediyorum.

KONSOLOSLUK HAZIR

Dün Ukrayna Antalya Konsolosu Emir Rustanov ile de kısa bir görüşmem oldu. Sesi çok endişeli geliyordu. Haksız da değil. Çünkü ülkesi ateş altında iken daha ne beklenebilirdi ki?

Rustanov, kış sezonu nedeniyle çok az sayıda bir Ukraynalı turistin Antalya’da olduğunu ancak kendilerine henüz bir talepte bulunan olmadığını söyledi.

Hava sahasının kapalı olması ve uçuşların durdurulması nedeniyle vatandaşlarının gitmek istemesi halinde Avrupa üzerinden Ukrayna’ya göndermeye çalışacaklarını belirtti.

Rustanov, şayet Ukrayna’ya dönmek istemeyenler için ise Türk Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşüp soruna çözüm bulacaklarını ifade etti.

Dün Rus ve Ukrayna dernekleri de kardeşlik açıklamaları yapıp, “Biz iki ülke vatandaşları olarak Antalya’da barış içinde mutlu bir şekilde yaşıyoruz. Savaş istemiyoruz” dedi.

Tabi bu sese kulak veren olur mu olmaz mı bilemiyorum ama önemli bir çağrı olarak görüyorum.

Bizim asıl önemli olan insan hayatı ancak bunun yanında da ekonomik çıkarlarımız. İnşallah bu sıkıntıyı en az zararla atlatırız.