BİZDEN KORKUYORLAR

Yasaklı türler olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully köpek ırklarının kısırlaştırılarak 14 Ocak'tan itibaren kayıt altına aldırılması zorunlu hale getirildi.

***

Yasaklı türler olarak bilinen bu 6 köpek ırkı kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak. Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek.

***

Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak. Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahipleri hakkında 2021 yılı için 30 bin TL idari para cezası uygulanacak.

***

Bu hayvanların ticaretini yapanlara ise 14 bin 982 TL para cezası kesilecek. Yasaya aykırı hareket edenlerin hayvanlarına el konularak belediyelere ait bakımevlerine götürülecek.

***

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmasında “Sahipsiz hayvanların yeri sokaklar değil barınaklardır" diyerek, sokakta kalan hayvanların barınaklara alınarak bakımlarına oralarda devam ettirilmesi konusunda mesaj verdi.

***

Türkiye’de sokaklarda kalan binlerce hayvan var. Bu hayvanların hepsini toplamaya kalksak, bu neredeyse imkansız hem de vicdani açıdan birçok kötü olayla karşılaşmamıza sebebiyet verebilir.

***

Evet, sokaklarda kalan özellikle köpekler insanlar ve savunmasız çocuklar açısına oldukça olumsuz durumlar teşkil edebiliyor.

***

Sokaklara bırakılan özellikle tehlikeli ırklar, başıboş gezerek tehlike yaratıyor. İnsanlara saldıran bu köpekler, kimi zaman ölümle sonuçlanan saldırılarda bulunuyorlar. Bunun en yakın örneği Türkiye gündemine oturan minik Asiye’nin durumu…

***

Peki, bu durumda ne yapılabilir?

Sokaklara terk edilen her canlıdan insanlık olarak bizler yükümlüyüz. Sokağa terk ettiğimiz bu canlılara aslında ölüme terk ediyoruz. Bir heves uğruna satın aldığımız bu canlıları, birkaç ay sonra sokaklara bırakıyoruz.

***

Ev ortamına alışan ve sokak görmemiş bu canlılar ya kısa bir süre sonra ölüyor ya da saldırganlaşarak etrafımızdaki sevdiklerimize zarar veriyorlar. Devlet, bu hayvanları toplamaya kalksa bakacak barınakların sayısı yetecek mi? Pek sanmıyorum…

***

Bu canlıların sokaklarda başıboş dolaşması da sakıncalı! Bence sokağa atılan ya da sokakta yaşayan bu canlılar için her bir vatandaştan bakım payı alınmalı. Alınan bu parayla kusursuz barınaklar yapılmalı.

***

Böyle bir çözümün yanında zorunlu sahiplendirme politikası da izlenebilir. İmkanı olan her bireyin bir sokak hayvanı sahiplenmesi zorunlu hale getirilerek, sokaklarda kalan canlılara yuvalar bulunmalı.

***

SON SÖZ

Ya bu canlıların bakımı için para vermeli ya da zorunlu sahiplendirme politikası ile onlara sıcak bir yuva bulmalıyız. Unutmayın, biz onlardan korktuğumuz kadar onlarda bizden korkuyor.