BİZ NE YAPMALIYIZ?

Yıllar evvel elime ‘Kader’ isminde bir kitap geçmişti. Yazarı Muhiddin-i Arabi hazretleri mi yoksa başka bir İslam alimi miydi onu hatırlayamıyorum. O kitabı tekrar okumak istedim ama maalesef bulamadım.

***

O kitapta şöyle yazıyordu; bir zaman gelecek Rusya Avrupa’yı çiğneyecek fakat zayıflayacak. Onu geriden takip eden Japonya -herhalde Çin destekli olacaktır- Rusya’nın doğusundan savaşa başlayacak, 2 senede Moskova’ya gelecek ve Rusya yıkılıp 93 parçaya bölünecek. Rusya Moskova’nın etrafında bir beylik halinde kalacak.

***

Abd saldırı sürecinde niçin Rusya’ya müdahale etmedi? Benim kişisel görüşüm Abd’nin Rusya ile uğraşacak hali ve ekonomisi yok. 7 senedir 70.000 tır silahı Fırat’ın doğusuna yığmış, Türkiye’yi güneyden kuşatmıştır. 3 yıldır da Edirne’nin batısında Dedeağaç’ta silah yığınağı yapmıştır.

***

Türkiye’nin etrafını silahla kuşatarak bir baskın yapma ihtimali var elbette. Ama devletimizin istihbaratı var, tedbirini almıştır. Malum geçtiğimiz günlerde haberlerde İsveç Rusya bize de saldırırsa nasıl hareket ederiz diye halka bildiri dağıtmıştır. Aynı şey bizim için de geçerli.

***

Nacizane tavsiyem bugünkü konjonktürde Ukrayna vatandaşlarının haline bakıp biz de bazı önlemler almalıyız. Zaten ekonomimizin gidişatı gereği hayatımızdaki bazı ‘lükslerimizden’ vazgeçmemiz gerekiyor. Malum ekonomik sorunlarımız zaten vardı, bir de şimdi savaşın dünya ekonomisine etkisi eklendi.

***

Lüks kısmını biraz daha açmak gerekirse geriye dönmemiz, sadeleşmemiz gerekiyor. Geriye dönmekten kastım mesela en basitinden eskiden dışarıda kahvaltı yapmak gibi bir kültürümüz yoktu. Bunun gibi şu an sıradan olan ama eskiden bizler için lüks olan alışkanlıklarımızı bırakıp tasarruf edebiliriz.

***

Evlerimizde devamlı etli yemek değil de -yiyebilenler için- sebzeli yemekler yapılabilir. Sofraya 3 çeşit değil de iki çeşit yemek koyabiliriz. Yakıt fiyatlarının gidişatını da göz önüne alarak her gün özel araçla işe gitmek yerine toplu taşıma veya aynı iş yerindeki arkadaşlar sırayla bir kişinin aracıyla işe gidebilir.

***

Biz de mi savaşa giriyoruz? Onu Allah bilir ancak 40 senedir 2022’nin hamile olduğunu dünyada ve Türkiye’de çok acı olayların olacağını farklı kitaplarda okudum, büyüklerimizden de duydum. Yüce Rabbim ülkemize bu saatten sonra bir daha savaş yaşatmasın (amin)! Ancak biz de ülke olarak tedbirli olalım.

***

Bir insan bütün dünyaya tamamen sahip olsa bile, sonunda dünya kalır; onun kısmetine ancak iki top bez düşer. İnatçılık insan için ağır bir yüktür; inatçılıktan kendini kurtar ve onunla savaş. 

Yusuf Has Hacib