“BİZ BİRLİKTE YAPARIZ” AMA BAŞARAMAYIZ

Son birkaç gündür, Elmalı’da yaşanan iğrenç ötesi olayları ele alıp kamuoyuna aktardık. Aslında daha yazacak çok şey var ama başka zamana bıraktık, biraz öteledik. Şimdiye kadar yaşanan skandallar, Elmalı’yı ve ilçe halkını olumsuz yönde etkiledi. Onların gerekeni yapacaklarına inancımı taşıyarak, bugün farklı bir konuyu ele alacağım…

OLMAYINCA OLMUYOR

Efendim, Antalya’mızın Konyaaltı ve Büyükşehir olmak üzere 25 yıla yakın belediye başkanlığını yapan Muhittin Böcek’i var. Arı duru Yörük çocuğu. Antalyalılar ondan çok şey bekliyordu. Hatta kendisi ‘Ben Sen Yok Biz Varız, Her Sözümüzün Arkasındayız’ başlığı ile göreve gelmeden manifesto yayınladı. Tüm zamanını, gücümü, hayallerimi ve en önemlisi de projelerini Antalya’ya adamaya talip olduğunu belirtti.

Şehrin yerelden kalkınmasını ve gelişmesini birlikte planlayacağını, tarım ve turizm başta olmak üzere, tüm projelerinde yereli, toplum yararını ve mutluluğunu gözeten uygulamalar gerçekleştireceğini vurguladı. İstihdama çözüm bulacağından, Antalya’yı birlikte, ortak akılla yöneteceğine kadar birçok vaatte bulundu.

“Çeyrek asırlık siyasi yaşamının her anında olduğu gibi, yine birlikte başaracağız, biz birlikte yaparız” diyerek yola çıktı. Az gitti uz gitti, denize ulaşamadan derede boğuldu. 77 proje ile çıktığı yolda birçok proje lafta kaldı.  “Antalya’ya, Antalyalıya biz kazandıracağız!” demesine rağmen işler istediği gibi gitmedi.

Tam sıkıntıları aştı zannedilirken koronavirüs illeti ile karşılaştı. Aylarca ölümle pençeleşti. O ecelle boğuşurken koltuğu için savaşlar yapıldı. Neyse sonuçta daha nefes alacak günleri varmış ve Allah önce ailesine sonra Antalyalılara onu bağışladı.

Fakat işleri istediği bir türlü yoluna girmedi. O’da çareyi laylaylom belediyecilikte buldu. Zaten şunun şurasında 2023’e ne kaldı ki!

HİZMET YOK BAŞARI YOK

İşte bu yaşananlardan en çok kaybeden Antalya ve bu şehirde yaşayanlara oldu. Ne hizmet üretildi nede vaat edilen adam gibi bir proje yerine getirildi. Hizmet yapılmadığının en büyüt kanıtı Sonar Araştırma’nın, büyükşehir belediye başkanları başarı oranlarını saptamak için yaptığı çalışma ile ortaya çıktı.

İlk sırada Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, ikinci sırada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, üçüncü sırasında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın yer aldı. Daha sonra sırasıyla Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün yer aldı.

Yani Antalya ilk onda yok. Daha sonrasında listesinin neresinde yer aldığı araştırma sonucunda belirtilmemiş bile. Zaten beklemekte yanlış olurdu. Yani anlatmak istediğim, proje yapıyorsan, çalışıyorsan mutlaka bir yerlerde adın oluyor. Tarlada izi olmayanın adı da olmuyor. “Bizbirlikteyaparız” derken yapamamakta olmuyormuş!

Ama şimdi çıkarlar buna da bir kulp bulurlar. ‘Yandaş’ şirket diye. Tabi Kemal Özkiraz bir araştırma yapsaydı kesinlikle Muhittin Başkan sıralamaya girerdi. Çünkü Özkiraz’ın eşi Antalya Büyükşehir’de çalıştığı için öyle ya da böyle listede yer alırdı. Sıkıysa koymasında görelim.

HOPPALA YAVRUM YAZ GELDİ

Gazeteci arkadaşımız Okan Dilek, misafirleri ile gittiği Side’de yaşadığı bir olayı kaleme almış. Okuyunca şaşırdım ve “Hoppala yavrum yaz geldi” dedim. Manavgat Belediyesi, Side’nin Antik Kent Merkezi’nin içine traktörden bozma lokomotif vagonlu ya da golf araçları ile 850 metrelik yolda taşımacılık yapıyor.

Traktör vagona binenler 2.5 TL, golf aracına bininler ise 7.5 TL den ilçe merkezine ulaştırılıyor. Şöyle bir hesap yapınca tam turistik tarife. Bizim halk otobüsleri bundan ucuz. Ancak Manavgat Belediyesi’nin bu fahiş fiyat uygulamasını anlamak mümkün değil. Amaç ne niyet ne belli değil. Masraf desen o ayrı bir konu. Zaten herkes üst üste taşınıyor.

Şimdi belediye bu işten ne kar bekler anlamakta güçlük çekiyorum. Hani sorsanız sosyal belediyeciliği en iyi yapan yerel yönetim anlayışına sahip belediyenin kendilerini olduğunu iddia ederler.

Ama çok uzağa gitmeyin size bir örnek vereyim. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Kaleiçi’nde sizin yaptığınızın on misli bir hizmeti ücretsiz veriyor. Amaç hizmetse böyle olmalı diye düşünüyorum.