BİT PAZARI

Sevgili okurlar ekonomide işlerin rayında gittiğini söyleyenler, kafelerde, restoranlarda yer olmadığını iddia ediyorlar. Geçtiğimiz bayram tatilinde turistik bölgelerde yerli turistlerin akın ettiğini söylüyorlar.

***

“Millette para çok” diyorlar. Elbette, tuzu kuru olan mutlu azınlıkta para çok. Bir de mutsuz çoğunluk var. En temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanan yığınla insan var. O gittiğinizde oturacak yer bulunamayan kafelere bir bakın. 

***

Gelen bir çay ya da kahve alıyor. Sabahtan akşama kadar oturuyor. Çünkü çoğunun cebinde ikinci bir çayı bile içebilecek kadar bile paraları yok. Nereden biliyorum?  O kafelere giden gençler bizzat kendileri anlatıyorlar.

***

Peki niye akşama kadar oralarda oturuyor bu gençler?  Çünkü çoğunun işi yok. İşi olmadığı için oralara takılıp sosyalleşmeye çalışıyorlar bazıları.  Eve gitseler serinlemek için klimayı açmak durumunda kalacaklar. 

***

O nedenle kimi de sıcaktan bulandığı için serinlemek için AVM’lere gidiyor. Kimi de kafelere.  AVM’lerde, marketlerde İnsanlar almak istediği ürünlere dokunup dokunup bırakıyor.

***

Esnafın derdi daha da büyük. Sorsan, çoğu iş bulsa dükkanı kapatıp işe girecek. Çünkü fiyatlar sürekli yükseliyor. Satan sattığının yerine yenisini koyamıyor. O nedenle raflar boşalıyor.

***

Faturaları, kredileri ödeyemeyenlerin sayısı artıyor. Alım gücünün zayıflaması nedeniyle giysi de dahil olmak üzere ikinci el eşyaların satıldığı bit pazarlarına olan talep ise her geçen gün artıyor.

***

Örneğin Antalya’da Kepez’deki Güneş Mahallesi’nde benim bildiğim kadarıyla haftanın iki günü bitpazarı kuruluyor. O pazara eskiden ağırlıklı olarak Suriyeliler ilgi gösterirdi. Son zamanlarda yerli halktan da çok sayıda kişi ihtiyaçlarını oralardan karşılamaya başladı.

***

İnternet ortamında da ikinci el eşya ticaretine olan talep artıyor. Yenisini alamayan eskiyle idare etmeye çalışıyor. Enflasyon ise yükselmeye devam ediyor. Nitekim TÜİK’in temmuz ayı enflasyon rakamlarına baktığımızda son 24 yılın rekorunun kırıldığını görüyoruz. 

***

Öte yandan ülkeyi 20 yıldır yöneten siyasi partinin yetkilileri ise milletten sabırlı olmalarını istiyor. Son kabine toplantısında Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut hamlesinin gerçekleştirileceği açıklandı. 

***

Ancak enflasyona neden olan ekonomik sorunlar çözümlenemeden barınma sorunu çözülebilir mi bilmiyorum ama ev sahibi- kiracı kavgaları patlamış durumda.  Nitekim Bursa’da ev sahibi ile arasında çıkan kavgaya müdahale eden bir polis memuru kiracı tarafından pompalı tüfekle ayağından vuruldu. 

***

Sonra da polisi yaralayan o kiracı, evin terasına çıkıp aynı pompalı tüfek ile intihar etti. Böyle trajedilerin son bulması için yaşanan sıkıntıların acilen çözülmesi gerekiyor.