BİR OSMANLI KADINI

1910 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarından olan Kosova vilayetine bağlı Üsküp şehrinde doğan Rahibe Teresa’nın çok sevdiğim bir sözü vardır, “İnsanlar geçmişe üzülmekten, geleceği düşünmekten bugünü yaşayamazlar” diye.  İlk kez 1990’lı yıllarda duyduğum bu sözü kendime ilke edinmişimdir. O nedenle geçmişe üzülmeyi, geleceği düşünmeyi bırakıp anı yaşamayı tercih ederim. 

***

“Keşke”  demektense, “iyi ki yapmışım” derim. 2 yıl önce vefat eden bir Osmanlı kadını olan rahmetli annemden de böyle öğrendim. Tekrar Rahibe Teresa’ya dönecek olursak; Hayırsever faaliyetlerinden dolayı 1979 yılında Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Rahibe Teresa, 1997’de hayata veda etti. 1980 yılında Üsküp şehrine yaptığı bir ziyareti sırasında kendisine Arnavut musun, Makedonyalı mısın, yoksa Sırp mısın”  diye sorulması üzerine “Ben kendimi Üsküp'ün bir vatandaşı hissediyorum, doğduğum şehir burası. Ancak ben dünyaya aitim" şeklinde yanıt vermiştir. Rahibe Teresa belki de bünyesinde her dilden, ırktan insanın bir arada yaşayabildiği Osmanlı topraklarında doğup bu kültürle yaşadığı için bu soruya böyle bir yanıt verip, hayatını insanlığa ve hayır işlerine adamıştı.

***

Öte yandan Hristiyanlığı yaymak için misyonerlik faaliyetlerinde bulunması üzerine “din emperyalisti” diye eleştirilen Rahibe Teresa’nın hangi milliyetten olduğuna gelince; doğup büyüdüğü topraklar Osmanlı’nın son döneminde birçok kez el değiştirince bundan Rahibe Teresa’da etkilenmiş. Rahibe Teresa bu yüzden birçok kimliği bir arada barındırıyor. Rahibe Teresa kadar tebaası olan vatandaşlık verilen dünyada başka bir insan var mı bilemiyorum. Ama Türkiye’de geçmişte Osmanlı toprağı olan Suriye’den gelenler geçtiğimiz 14 Mayıs seçimlerinin de bir numaralı gündemiydi.

***

Mülteciler Derneğinin internet sitesindeki verilerine göre Türkiye’de kayıt altına alınmış geçici koruma statüsündeki Suriyeli sayısı 17 Mayıs 2023 tarihi itibarıyla mart ayına göre 29 bin 600 kişi azalarak toplam 3 milyon 381 bin 429 kişiymiş. Buna göre yıl başından bu yana kayıtlı Suriyeli sayısı 154 bin 569 kişi azalmış. Ancak şu anda ülkemizdeki Suriyeli sayısının tam olarak ne kadar olduğunu bilen yok. Çünkü yasa dışı giriş ve çıkışlar olabiliyor.

***

Kimi Akdeniz’de boğuluyor. Kimi ortadan kayboluyor. Ara ki bulasın. Oysaki ülkemizdeki tüm yabancıları, sığınmacıları kayıt altına alabilmeliyiz. İkamet izni verildikleri ilden dışarıya çıkmalarına izin vermemeliyiz. Trafik suçu da dahil olmak üzere kuralları ihlal edeni sınır dışı etmeliyiz.  Bir suça karıştıklarında bulup hesabını sorabilmeliyiz. Örneğin bundan 8 yıl önce Antalya’da adı bile belli olmayan iki Suriyeli tarafından öldürülen 54 yaşındaki kereste tüccarı Enver Dündar’ın katilleri yakalanabildi mi? Öldürülen işadamının kızı “babamın katilini bulun” diyeli tam 8 yıl oldu. 

***

Öte yandan 28 Mayıs seçimlerinin ardından millet ittifakı çöktü. CHP; İYİ Parti ve HDP içinde iç hesaplaşmalar başladı. Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu cezaevinden aktif siyaseti bıraktığını açıkladı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu hariç CHP’de Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı istifa etti. Her iki seçimin de galibi olan AK Parti ise şimdiden önümüzdeki yıl yapılması planlanan yerel yönetimlerle ilgili seçimler için çalışmalara başladı.

***

AK Parti başta İstanbul, Ankara ve Antalya olmak üzere 2019 seçimlerinde kaybettiği Büyükşehir belediyelerde dahil olmak üzere tüm belediyeleri kazanmak istiyor. Haliyle muhalefetin birbirine düşmesi AK Parti’nin işlerini daha da kolaylaştırıyor.  Öte yandan seçim sonrası döviz kurlarındaki yükseliş piyasaları da olumuz etkilemeye başladı. Enflasyona mücadele edebilmek için kira artışlarını yüzde 25’le sınırlandıran düzenlemeyi uzatarak kiracı ev kavgalarını körüklemek yerine; her alanda fiyat istikrarının sağlanması gerekiyor.

***

Tamam. Soğan patatesle seçim kazanılmıyor ama; bir kilo havucun 60 liraya nasıl çıktığı da araştırılması gereken bir konu. Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sürecinde müjdelerini verdiği, gençlere 10 gb ücretsiz internetten evlenen çiftlere kredi desteğine, ev hanımlarına emeklilik, "Aile Bazlı Vatandaşlık Maaşı uygulamasına kadar pek çok destek yeni dönemde hayata geçirilmeyi bekliyor.

***

Bu hafta sonu yeni kabinemiz kurulup pazar günü devir teslim törenleri yapılacak. Bakalım kabinede kimler yer alacak. Elbette sürprizler de olacaktır. Yeni kabinemize şimdiden başarılar diliyoruz.