BİR OKULUN TRAJİK HİKAYESİ

Sevgili okurlar, Antalya devlet vatandaş işbirliği ile eğitime kazandırılan okul ve derslik sayısı bakımından Türkiye’nin en önde gelen vilayetlerinin başında gelir. Bu nedenle eğitim öğretim yıllarının açılışları genellikle hayırseverlerin yaptırdığı okullarda yapılır. 

***

Antalya Valisi Ersin Yazıcı da 2022-2023 eğitim öğretim yılının açılışında hayırseverler tarafından kente kazandırılan bir okuldaydı.  Ancak bu okulun eğitime kazandırılabilmesi çok sancılı oldu. Geçmişte bu konuda haberler de yaptım. Bugün size o okulun trajik öyküsünü yazacağım.

***

Lara bölgesinde bir Anadolu Lisesi yaptıran Türkiye’nin ilk kadın emekli müdürlerinden Saime Konca ile emekli albay Salih Konca çifti, bir okul da Konyaaltı’nda yaptırmak için yetkili kurumlara başvurunca, polis lojmanlarının ve şimdiki emniyet müdürlüğünün hemen yanındaki Siteler Mahallesi’ndeki 14 bin metrekarelik okul arsasını göstermişler.

***

Ardından 2010 yılında dönemin Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ile protokol yapılıp inşaata başlanmış. Ancak inşaat tamamlanma aşamasına geldiğinde okulun arsasında hissemiz var diyen bir grup bir avukat aracılığıyla, okulun arsasıyla ilgili mülkiyet davası açmış.

***

Çünkü arsanın 7 bin 600 metrekaresi devletin, kalanı çok sayıda kişiye aitmiş. Fakat bu durumdan hayırsever çiftin haberi bile yok. Tamamlanma aşamasına gelen okuldaki inşaat, hissedarların yargıya başvurması üzerine durdurulmuş.

***

Bununla da kalmayıp hayırsever çift adliyelik bile olmuş. Bu duruma üzülen hayırsever çiftin ismi ise Sarısu Mahallesinde TOKİ Tarafından yapılan 24 Derslikli okula verilmiş. O Okul 2012-2013 eğitim öğretim yılında hizmete girmiş. Ancak başlarına gelen bu olaya çok üzülen Salih Konca 84 yaşında iken yaşamını yitirmiş.

***

Bu olaydan sonra ben 2015 yılında Doğan Haber Ajansında çalışırken vefat eden emekli albayın eşi Saime Konca’yı Işıklar Caddesindeki eski mezbahanın karşısındaki evinde ziyaret etmiştim. O görüşmemizde Saime Konca eşinin vefatında bu olayların da etkisinin olduğunu söylemişti.  Okulun inşaatını durduranlara “insaf” diye çağrıda bulunan Saime Konca yaşadıklarını üzülerek anlatmıştı.

Aradan yıllar geçti…

2010 yılında inşaatına başlanan okulun mülkiyet sorununun çözülmesi yıllar aldı. Bu kez 2020 yılı 6 Mayıs tarihinde dönemin Antalya Valisi Münir Karaloğlu ile İnşaat müteahiti Fahrettin Sert arasında Konyaaltı ilçesindeki Salih ve Saime Konca çifti tarafından kaba inşaatı bittikten sonra davalık olan okulun, tamamlanması için protokol imzalandı.  O protokol gereğince Salih ve Saime Konca çiftinin yaptırdığı okula Özpınarlar Fahrettin Sert İlkokulu adı verildi.

***

O okulun açılışı da 2022-2023 eğitim öğretim yılının başında 12 Eylül sabahı Vali Ersin Yazıcı’nın da aralarında olduğu çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı. 13 Eylül sabahı Saime Konca’yı telefonla aradım. Kendisi Korkuteli’nde imiş. Yeni eğitim öğretim yılının o yarım kalan okulda açıldığından haberi yoktu. Davetiye de gönderilmemiş. Arayan da olmamış.   O okulun açıldığına çok ama çok sevindi. Ama keşke adı güvenlik ya da emniyet olsaydı dedi. 

SON SÖZ

Sözün özü Saime Konca, eşi vefat ettikten sonra da eğitime destek olmaya devam etmiş. Telefonla görüşmemizde eğitime son nefesine kadar destek olmaya devam edeceğini de sözlerine ekledi.