Bina cephelerinde ‘görüntü’ kirliliği

Bina cephelerine kontrolsüz bir şekilde takılan güneş ısısı ve çanak antenler hem görüntü kirliliğine neden oluyor hem de çevreden geçen insanlar için düşme durumunda tehlike oluşturabiliyor. Akdeniz Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi İbrahim Bakır, “Güneş ısısı ve çanak antenler rüzgara maruz kaldığında çatı üstünde çok tehlikeli durumlar oluşturabiliyor” dedi.

GÜNEŞ ISISI VE ÇANAK ANTENLER TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Kentin balkonlarına gelişi güzel takılan çanak anten ve güneş ısısı, görüntü açısından bir karmaşaya sebep oluyor. Olası doğal afetlerde ve rüzgarın kuvvetli olduğu dönemlerde ise bina üstlerinden kopup insanların üzerine düşebiliyor. Balkonlara gelişi güzel takılan bu sistemlerin çözümü için değerlendirmelerde bulunan Bakır, binalar yapılmadan önce bu tür sistemlerin proje aşamasındayken planlanarak çözümlenmesi gerektiğini söyledi.


KENTTEKİ BARİZ GÖRÜNTÜ KİRLİLİĞİ

Binalara rast gele ve kontrolsüz bir şekilde takılan güneş ısısı ve çanak antenlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bakır, “İnsanlar aile bütçesine katkı sağlamak için maliyeti biraz düşük olan bu sistemlere çok yöneliyor. Bunun için de binalarımızın üzerindeki teras çatılar veya eğimli çatılar üzerine bunları özellikle sonradan kurmaktalar. Bu siteler aslında binanın statiği açısından sıkıntı yaratmakta hem de görsel bir kirliliğe yol açmaktadır. Çünkü açıları, çatı açısıyla uyumlu olmuyorlar. Daha bina yapılmadan önce bunların proje bazında ele alınmaması nedeniyle ciddi sorunlar yaratıyor. Bu da görsel anlamda ciddi bir kirlilik yaratıyor” diye konuştu.


VATANDAŞLARIN İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE OLUŞTURUYOR

Çatı ve balkonlarda bulunan sistemlerin görüntü kirliliğinin yanı sıra olası düşme durumlarında da büyük tehlike oluşturduğunu dile getiren Bakır, “Mesela sert esen rüzgarlarda bunlar uçabiliyor. Ve hem binalara hem de aşağıdaki insanların üzerine düşerek zarar verebiliyor. Bu da ciddi bir sorun oluşturabiliyor, savrulma esnasında binanın çatı sistemini de bozabiliyor” dedi.


SORUN İÇİN FARKLI ALTERNATİFLER GELİŞTİRİLEBİLİR

Binalarda oluşan bu tehlike karşısında alternatif çözüm yollarına başvurulabileceğini söyleyen Bakır, şunları kaydetti:

“Yurt dışında geliştirilen yöntemler var. Eskiden panellerle birlikte depoları da daha yukarıda olduğu için görsel açıdan çok olumsuz görüntüsü vardı. Daha sonra bu depolar biraz panellerin altına gizlenmeye çalışıldı. En sonda da şimdi çatı yüzeyiyle birlikte çatının içinde depolarının olduğu aslında görsel olarak çok fazla kirlilik yaratmayan öte yandan statik anlamda da proje aşamasındayken ciddi sorunlar yaratmayacak şekilde örnekleri var. Dolayısıyla bizim şu anda bu gelişmeleri tercih etmemiz lazım. Hem görsel hem de binalara ve çevreye olumsuz etkisinin olmaması için bunları dikkate almak lazım. Bunun tek çözümü var, binalar yapılırken bu tür sistemlerin proje aşamasındayken planlanarak çözümlenmesi ve bu karara uygun olarak da inşa edilip denetlenmesi gerekiyor”