2 BİN YILLIK YOLLAR KADERİNE TERK EDİLDİ
Antalya Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (ADDK) rota yapma ve oluşturma sorumlu rehberi Tuncay Koç, Gündoğmuş ilçesinde, 2 bin yıl öncesine dayanan 2 ana göç yolunun, bakımsızlıktan kaderine terk edildiğini söyledi. Koç, "Buralara sahip çıkmamız gerekli. Binlerce yıldır var olan bu yolları gelecek nesillere tertemiz bırakmalıyız" dedi.
Gündoğmuş bölgesindeki 2 ana göç yolundaki güzergahlara bakım, onarım ve turlar için işaret konulması gerektiğini anlatan Koç, yolların temizlenmesi, tarihi tanıtan levha ve bilgi konulması gerektiğini kaydetti. Tarihi göç yollarının kalan kısımlarını yaşatmak ve korumak için öncelikle temizlenip birbirine bağlayan patikalar yapılması gerektiğini anlatan Koç, "Yürüyüş grupları ve turistler için görselliği güzel tanıtımlar yapılmalı. Temizlenmesi ve işaretlenmesi için özel bir grup oluşturulmalı. Belediyenin görevlendireceği bir ekiple ara ara bakımı yapılmalı. Bu güzergahlarda herhangi bir çalışma yapmak yasaklanmalı. Orman yolu, orman sahası gibi çeşitli çalışmalar yapılmamalıdır" dedi.
2 BİN YILLIK GÖÇ YOLLARI TARLAYA DÖNÜŞÜYOR
"Unutulmaya yüz tutmuş bu göç yollarını unutmamak atalarımıza değer vermektir, onların el emeğine saygı göstermektir" diyerek sözlerine devam eden Tuncay Koç, şöyle konuştu:
"Bu göç yollarını yok etmeyelim koruyalım gün yüzüne çıkarıp onların izinden gidelim, onların yollarını kullanarak canlı tutalım ki atalarımızın bıraktığı bu yolları yaşatalım, gelecek nesillere biz de aktaralım. Yaklaşık 2 bin yıllık olduğu düşünülen bu göç yolları atalarımız tarafından çeşitli tadilatlarla onarıldı ve sürekli canlı bir şekilde kullanıldı. Göç yolları eski zamanlardan beri coğrafi konumu öyle bir alana yapılmış ki başka yerlerden geçmek zor olduğu için şimdiki insanlar da bu yerlere araç yolu yapmakta. Ama malesef bu yüzden bir çok yeri yok ediyorlar, orman yolu yapmak için bu yolları kullanıyorlar. Buralar eskiden özenle seçilen, özel geçit bölgeleridir ve bu orman yollarını buralardan geçirmek daha kolay olduğundan buraları seçiyorlar."
DHA