27 BİN KİŞİ İÇİN TARİHİ BİR GÜN

Bugün Antalya tarihindeki önemli bir dönüm noktalarından birini yaşayacak. Gerçi daha önce yaşamıştı ama hep o ‘istemezükçü’ zihniyet yüzünden o gün bugünlere kadar geldi.

Yaklaşık 40 yıla yakın bir süredir ha bugün ha yarın diye çeşitli nedenlerle ötelenen Kırcami İmar Planı’nda bir kez daha sona gelindi. Nihayet o planlar bugün ele alınacak.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 1/100.000’lik planı onaylaması ile Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi bugün saat 14.00’da olağanüstü toplanacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in açıklamasına göre sadece Kırcami için 25 binlik ve 5 binlik çevre düzeni planı karara bağlanacak. Aksinin düşünmek istemiyor kimse.

İşte bunun için tarihi bir gün bugün. Çünkü 15 bin mülk sahibi ile yaklaşık 27 bin nüfusa sahip Güzeloluk, Doğuyaka, Yeşilova, Kırcami, Mehmetçik, Tarım, Zümrütova, Topçular mahalleleriyle birlikte Fener ve Çağlayan'ın belli bölümlerini kapsıyor bu planlama.

Tabi iş sadece Büyükşehir Meclisi’nin alacağı karar ile bitmiyor. Hemen akabinde Muratpaşa Belediye Meclisi’nin toplanıp 1/1000’lik ve 18 İmar Uygulamasını onaylaması gerekiyor.

Aman ha bu kez hata yapılmamalı. O ‘istemezükçü’ zihniyet için açık kapı bırakılmamalı bu çalışmalar yapılırken. Yoksa sil baştan olur ve bütün emekler heba edilir.

Bu bölge öyle az uz bir bölge değil. Tamı tamına 1481 futbol sahası büyüklüğündeki bir alan. Binlerce kişi bugünü dört gözle bekliyordu. İktidar yine yapabileceğini yaptı.

Şimdi sıra iki CHP’li belediyede. Zaten bu konuda AK Parti İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, kayıtsız ve şartsız destek vereceklerini açıkladı. Hal böyle olunca iş size kaldı!

Eğer bugün ve bundan sonraki süreçte planlar peş peşe onaylanırsa Kırcami bölgesinde 30 nüfuslu yeri bir yerleşim kurulması hayal olmaktan çıkacak. Aksi halde o bölge dahil Antalyalıların böyle bir sorunla 40 yıl daha uğraşacak mecali yok!

HANİ SİZİN DOSTLUĞUNUZ?

Dünkü yazımda CHP’li Kumluca Belediye Başkanı Mustafa Köleoğlu ile CHP’li Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç arasında amatör maç nedeniyle çıkan sözlü tartışmayı ‘Bir birlerini yediler’ başlığı kaleme almıştım.

Hatta ‘Spor, barış, centilmenlik ve kardeşliktir’ sözü ile yaşananların ne kadar ayıp hatta yersiz olduğuna vurgu yapmıştım. Ama bu atışma dünde açıklamalarla devam etti.

Mesele, Kölöoğlu’nun protokol tribünü yerine seyircilerin içinde oturmak istemesi! Nerede isterse orada oturur öyle değil mi? Ama Köleoğlu içeri alınmayınca haklı olarak basmış yaygarayı.

Buna karşılık Turgay Genç de, “Maçtan önce protokol tribününe davet ettim reddetti” açıklaması yaptı. Keşke bu açıklaması ile kalsaydı. Ama olmadı. Dilin kemiği yok ki!

Başkan Genç bir gazeteci arkadaşa, “Köleoğlu kardeşime mesaj yazarak sadece yöneticilerle gelmesini rica ettim. Ancak 10 otobüsle alkollü seyircilerle geldi. Çağırdık, protokole bile gelmedi. Amigo gibi ateşli seyircilerin içinden çıkmadı. Yanındakilerin takım ve şahsıma küfürlerini saymıyorum bile. Tam anlamıyla çocuk gibi davrandı, çok ayıp etti” demiş.

Yani eteğindeki taşları, kursağındaki kini dökmüş Turgay Genç. İkisi de CHP’li olan bu başkanlar maazallah başka partilerden olsa birbirlerine daha neler söylerlerdi bilemiyorum.

Ama şu bir gerçek ki ülkemizde işin içine futbol girince abi kardeşi, partili partiliyi, arkadaş arkadaşı tanımıyor. Dostluk kelimesi sadece kağıtta kalıveriyor. Tıpkı bu olaydaki gibi. Son cümle; “Örnek olacakken çok ama çok ayıp ettiniz.”

ULAŞIMDA ZAM KAPIDA

Ah ah. Kimseye derdimi anlatamadım. Hele hele Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı 30 yıllık dostum Muhittin Böcek’e hiç anlatamadım. Vallahide billahi de şaka değil.

Mesele toplu ulaşım. Mesleğe başladığımdan beri 40 yılı aşkın süre (30 yılı Antalya’da) toplu ulaşımın mutlak surette belediyeler tarafından yapılması gerektiğini savunurum.

Bunun nedeni de belediyeler otobüsleri kendileri çalıştırdığı zaman akaryakıt başta bir çok zammı vatandaşa yansıtmak yerine kendisi sübvanse ederler. Hal böyle olunca ulaşım ucuz olur.

Birçok örneğini bir çok şehirde görüyoruz. En yakınımızdaki Konya Büyükşehir Belediyesi bildim bileli bu işi kendisi yapar. Örnekleri sıralamak mümkün.

Dünya şehri Antalya maalesef bu işi bir türlü başaramadı. 600’e yakın halk otobüsü esnafının eline bırakıldı bu iş. Belki bir seçim yatırımı oy deposu olarak görüldükleri için.

Amma velakin kazın ayağı öyle gitmiyor. Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Yasin Arslan, zam ve düzenleme yapılmazsa kontak kapacaklarını söyleyip tehdit etti. Kimse sesini çıkaramadı!

Sonuçta meslektaşları ağabeyleri Başkan Böcek var. Taviz verdikçe veriyor onlarda her türlü varyasyonu deniyor. Eylem yasak olduğu için ‘Mazot alamadık’ yalanı ile 160 civarında otobüsü seferden çekiverdiler. Ses çıkaran var mı? Yok tabi.

Amma istediklerini alabiliyorlar mı? Evet. Nasıl mı? Başkan Böcek’in açıklamalarına göre Mart ayında toplu ulaşıma zam ve yakıt destek bedellerinde düzenleme yapılacak. Yani otobüsçüler istediklerini alacak olan vatandaşa olacak.

Ha unutmadan bu arada; önceki gün Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Böcek'i , AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Şoförler Odası Başkanı Mehmet Ali Alkan ve Serik Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası Başkanı Sedat Karagöz ziyaret etmiş.

Peki bu ziyaretten ne çıkmış? Kahin olmaya gerek yok. Daha taksimetreleri geçen hafta ayarlanan taksici esnafına ‘Zam’ kararı çıkmış. Tarihi ise ilginç. 1 Nisan’da şakaya hazır olun, pardon zamma.