Bilişimin devleri zirvede buluştu

Bilişim dünyasının önde gelen isimlerini ağırlayan “6. Akdeniz Bilişim Zirvesi”nde konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, “Son 20 yılda Türkiye sıfırdan dev bir bilişim ekosistemi inşa etti. 2000 yılı başında yaklaşık 250-300 milyon dolar civarındaki savunma sanayi ihracatımız 2022’de yaklaşık 4.5 milyar dolara çıkmış olacak” dedi.

AHMET ARĞILLI/MUSTAFA KOZAK

Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Antalya Teknokent tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen “Akdeniz Bilişim Zirvesi” sektör profesyonellerini bir araya getirdi. Kepez İlçesi’ndeki Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirveye, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Vali Yardımcısı Yalçın Sezgin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü M. Bilal Macit, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz ile bilişim dünyasının önde gelen isimleri, akademisyenler ve bilişim kuruluşları temsilcileri katıldı.

Türkiye’nin dört bir yanındaki 24 farklı üniversiteden 4 bine yakın öğrenciyi ağırlaması beklenen “Dijital Çağ” temalı zirvede konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, son iki yılda Türkiye’de sanayi ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeleri anlattı. Kacır, son 20 yılda Türkiye’nin bilişim anlamında oldukça büyük bir ilerleme kaydettiğini belirterek, “Son 20 yılda Türkiye sıfırdan dev bir bilişim ekosistemi inşa etti. Bin 500'den fazla özel sektör firmamız, AR-GE ve tasarım merkezi olarak bakanlığımızca destekleniyor. Bugün Türkiye’nin dört bir yanında üniversiteler var. Eş zamanlı olarak öğrenciler hızlandırma programlarına başvurmak istese, 60 farklı alternatifleri var. Türkiye’nin dört bir yanında teknoloji gelişimi için bu tür programlar dolu dizgin devam ediyor” diye konuştu.

Türkiye'nin yüksek teknoloji ihracatının 6 milyar dolara yaklaştığının altını çizen Kacır, “Savunma sanayi ihracatımız 2000 yılı başında yaklaşık 250-300milyon dolar civarındaydı. 2022 yılında Türkiye'nin savunma sanayi ihracatı yaklaşık 4.5 milyar dolara çıkmış olacak” dedi.

“İTHAL ÜRÜN PAYI YÜZDE 20’LERE DÜŞTÜ”

Öte yandan Kacır, Türkiye’nin AR-GE’ye büyük bir pay ayırdığını dile getirerek, “Türkiye'nin kritik teknolojilerde tam bağımsız olmasını sağlamak, milli teknoloji hamlesinin özünü oluşturuyor. Savunma sanayi bu anlamda en önde gelen alanlardan biri. İthal ürün payı yüzde 80’lerden yüzde 20'lere düştü. Yerli ürünlerin kullanımı yüzde 20'lerden yüzde 80'lere çıkarıldı. İnsansız hava araçlarımızı dünya konuşuyor. Havada, karada, denizde uzayda savunma sanayinin tüm katmanlarında millileşme atılımı gerçekleştirdik” ifadelerini kullandı.

“BU YÜZYIL BİZİM”

Teknolojinin sürekli değiştiğine ve geliştiğini vurgulayan Kacır, “Bu değişimleri yakalamak bizi öne çıkartıyor. Bilgi teknolojileri yazılım ihracatımız 1.6 milyar dolara ulaştı. 20'den fazla ülkeye insansız hava araçları ihraç ediyoruz.  Kızılelma ve Milli Muharip Uçak ile yeni bir çağa adım atıyoruz. Allah’ın izniyle bu yüzyıl bizim. Önümüzdeki yıl sadece ilk çeyrekte Milli Muharip Uçak hangardan çıkacak. Hürjet ve Kızılelma uçacak” dedi.

Bir diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla hibrit motor teknolojilerinde başlatılan girişimi hatırlatan Kacır, Türkiye’nin en fazla iki yıl içinde hibrit roket motorunu uzaya ateşleyeceğini söyledi.

Türkiye’nin oldukça yüksek üretim kapasitesi dolayısıyla otomotiv sektöründe de gelişmeler yaşandığını aktaran Kacır, 2023'ün ilk üç ayında artık yerli otomobili TOGG’un yollarda olacağını kaydetti.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil ise Milli Muharip Uçak'ın yazılımlarının Antalya Teknokent'te yapılacağını hatırlattı.

TUSAŞ’IN HEDEFİ 2018’DE 10 MİLYAR DOLAR CİRO

Kurum olarak yazılım konusunda Antalya’dan büyük bir beklentileri olduğunu söyleyen Kotil, yazılımcılara ve yazılıma ilgi duyan öğrencilerin en az iki yıl içinde bir ürün için girişimde bulunması gerektiğini vurguladı. Kotil, “Bilişim konusunda Türkiye'nin ve Antalya’nın altyapı sorunu yok. Lütfen bu konuya yoğunlaşın. Milyar dolar kazanmak istiyorsanız, bu mümkündür. TUSAŞ şu anda 2 milyar dolar ciro yapıyor. İnşallah, 2028’de ciromuz 10 milyar dolara ulaşacak.”

“ANTALYA BİLİŞİM, TEKNOLOJİ VE İNOVASYON İÇİNDE BİR EKOSİSTEM”

Antalya Teknokent Genel Müdürü İbrahim Yavuz da zirvenin bölgeye ve bilişim ekosistemine büyük katkı sağladığını söyledi. Yavuz, “Antalya dediğimizde turizm, tarım ve güzellikler akla geliyor. Biz Türkiye'yi hiçbir zaman domates ve portakaldan ötede görmeyenler için bir şeyler yapmak istiyoruz. Antalya bilişim, teknoloji ve inovasyon içinde bir ekosistem. Batı Akdeniz'in her köşesi bizim için silikon vadisi, bilişim vadisidir” dedi.