Bilinçsiz şekilde kullanılan ilaçlar sağlığı tehdit ediyor

Vatandaşların bilinçsiz ilaç kullanımının sağlık açısından ciddi tehdit oluşturduğunu vurgulayan Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, “Her ilacın yan etkisi bulunmaktadır ve bu etkiler bazen çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Özellikle uzun süreli kullanımlarda böbrek veya karaciğer gibi organlara zarar verebilirler” dedi.

Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin, bilinçsiz ilaç kullanımının sağlık açısından ciddi riskler oluşturduğunu belirtti. Erçin, her ilacın yan etkisi olduğunu ve uzun süreli kullanımlarda organlara zarar verebileceğini vurguladı. Özellikle antibiyotiklerin reçetesiz kullanımının yasak olduğunu hatırlatan Erçin, ağrı kesicilerde ise denetimlerin yeterli olmadığını ifade etti. Kırmızı reçeteli ilaçların kontrolsüz kullanımının gençler arasında yaygınlaştığını belirten Erçin, bu ilaçların sadece doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini söyledi. Sağlık okuryazarlığının önemine dikkat çeken Erçin, vatandaşların doktor ve eczacıya danışarak ilaç kullanması gerektiğini kaydetti.


SAĞLIK CİDDİ RİSK ALTINDA

Ülkede bilinçsiz ilaç kullanımının yaygın bir sorun haline geldiğini, komşulardan veya arkadaşlardan duyduğu tavsiyelerle ilaç kullanımına yönelen vatandaşların, sağlık açısından ciddi riskler altında kaldığını anlatan Erçin, “Bilinçsiz ilaç kullanımında yan etkiler, birçok olumsuz etkiler, başka hastalık varsa, başka ilaçlar varsa etkileşimler ne yazık ki çok oluyor. Bu konuda vatandaşımızın doktoruna ve eczacısına danışarak bu ilaçları kullanması gerekiyor. Aksi takdirde sağlığı daha kötüye gidebilir, daha kötü hastalığı ilerleyebilir” ifadelerini kullandı. 

SAĞLIK OKURYAZARLIĞI ÖNEMLİ

Özellikle antibiyotiklerin reçetesiz olarak kullanılmasının yasak olduğunu hatırlatan Erçin, eczanelerde bu konuda sıkı denetimler yapıldığını ve doktor kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı. Ancak ağrı kesiciler gibi ilaçlarda bu denetimin yeterli olmadığını belirten Erçin, “Vatandaşımız gerekli ya da gereksiz her durumda ağrı kesicileri tercih edebiliyor. Tabii ki biz bilinçlendiriyoruz vatandaşımızı. Burada sağlık okuryazarlığı çok önemli. Eczanelerimize bir gereken önemi gösteriyoruz. Ama tabii ki vatandaşımızın da bu konuda bilinçlenmesi ve bu doğrultuda tedavi seçeneğini tercih etmesi gerekiyor” diye konuştu.


“MUTLAKA YAN ETKİSİ OLUR”

Özellikle kırmızı reçeteli ilaçların kontrolsüz kullanımının gençlerde dikkat dağınıklığı veya sınav stresi gibi nedenlerle arttığını ifade eden Erçin, “Kırmızı reçeteli ilaçlar hem doktor hem eczane hem de Sağlık Bakanlığı kontrolünde ilaçlar. Stokları takip edilen ilaçlar. Kontrollü olduğu sürece, doktor reçete ettiği sürece, tedaviyi planladığı sürece bir sıkıntı yok. Fakat biz plansız bir şekilde öğrencilerimizin bir şekilde bunu kaçak yollardan temin ettiğini duyuyoruz ve üzülüyoruz. Vücudumuza mutlaka yan etkisi bir etkisi olur. Gençlerimiz bunlara tercih etmesinler, derslerine çalışsınlar” diye kaydetti.

İlaçların yan etkileri konusunda da uyarılarda bulunan Erçin, "Her ilacın yan etkisi bulunmaktadır ve bu etkiler bazen çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Özellikle uzun süreli kullanımlarda böbrek veya karaciğer gibi organlara zarar verebilirler" şeklinde konuştu.