BİLEM BEACH OTEL’İN YAVRULAYAN PLAJI
Yazmayayım, ben de bu şehrin yöneticileri gibi bakar kör olayım diyorum ama vallahi de billahi de vicdanım elvermiyor. Antalya’nın sahipsiz bırakılmasını kabul edemiyorum. Dönüyorum dolaşıyorum kör göze batar gibi bu şehirdeki çarpık işler gözüme batıyor, kalbime hançer gibi saplanıyor. Yazsan olmuyor, yazmasan vicdanın rahat bırakmıyor.
Herkesin malumu. Bir süre önce Muratpaşa Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk’ün izni iptal edilen daha doğrusu durdurulan plaj konusunda yerden yere vurdum. Haklı mıydım, haksız mıydım buna zaman gösterecek. Ancak Öztürk’ü karşıma alıp dinlediğimde kendisine hak verdiğim nottalar oldu. Çünkü adam işini kanuna uygun yapmış.
Burada asıl mesele devlet kurumlarının verdikleri kararlarda. Bu konuyu kapattık. Ancak Lara bölgesinde mütemadiyen yapılan yanlışlıklara göz yumulduğu konusunda şikayetler aldım. “Ortada bir feryat varsa mutlaka bir gerekçesi vardır” diye düşündüm. Şöyle bir inceleme yaptım. Aman Allah’ın neler neler yapılmış o canım falezlerin üzerine.
Eskiden yıkımı gündemde olan Bilem Beach Hotel’in plajı ve o MUHTEŞEM! asansörünü gördüm. Yıkım kararı 2015’te olmasına rağmen bırakın yıkımı resmen YAVRULAMIŞ! Yazıyı okuyunca gülmeyin. İnanın Belam Beach Hotel’in kendisi karada! Plajı falezlerin altında. Oraya inmek için önce merdiven sonra ASANSÖR yapılmış konforlusundan.
Hem SİT alanı hem de Cumhurbaşkanlığı kararı ile Özel Korunacak Bölge’de. Kimden nasıl izin alınıp yapıldığını bilen varsa bana gelsin. Beni aydınlatsın bende Antalyalıları.
Hadi o asansörü geçtik. Plaj ne olmuş öyle. Her giderek büyüyen (YAVRULAYAN) hal almış. Tıpkı Nasreddin Hoca’nın YAVRULAYAN KAZAN hikayesi gibi.
Antalya'nın inci gerdanlığı kabul edilen falezler üzerindeki tahribat öylesine büyümüş ki bu otelde, gözler karartılmış, kanunlar hiçe sayılmış, kayaların üzerine otelin odaları ilave edilmiş!
İnanmayan otelin resmi internet sayfası açıp görebilir. Otelin ana kısmı karada, yavru kısmı falezlerin üzerinde. Bugün böyle yarın ne olur kestirmek oldukça zor.
Resmi kurumların bile yapılaşma yapmasına hatta denize iniş için merdiven bile yapılmasına izin verilmeyen falezler, sadece Bilem Beach Hotel değil bölgedeki oteller tarafından katledilir hale gelmiş.
Böylesine büyük doğa katliamı yaşanırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Antalya İl Müdürlüğü ÜÇ MAŞYMUNU oynuyor. İnci gerdanlık falezler delik deşik ediliyor ama kimse görmüyor. Ayıp yahu.
Peki buraya kadar yapılanlar yapıldı. Bundan sonrası? O bölgedeki yani falezler üzeri ve altındaki yapılaşmalar için tehlike var mı yok mu? İşte bu soruya cevap vermek çok güç. Bunu asıl cevaplaması gereken kurumların ikisini yukarıda yazdım. Ama oralara inşaat ruhsatı vermesi gerekip denetle (me) yen Muratpaşa Belediyesi’ne ne demeli?
Bakın, burada bir gün kayma olur, bir kaya denize uçar, insanlar altında kalırsa (inşallah böyle bir facia olmaz) kimi sorumlu tutacağız. Veya, “Ben bilmem Marko Paşa mı bilir” diyeceğiz? Beyler, bayanlar. İlgili kurumlar ve kuruluşlar! Lütfen kafanızı deve kuşu misali soktuğunuz kumdan çıkarın ve etrafınıza bir bakın neler olup bittiğini, doğanın turizm adına nasıl katledildiğini görün.
Artık Antalya’nın sahipsiz olmadığını, isteyenin istediği gibi falezleri delik deşik edemeyeceğini gösterin. Bu şehrin gerçek sahipleri sizden bunu bekliyor. Aksi halde bugün Bilem Beach Hotel’in plajı nasıl yavruluyorsa diğerlerinin bir batında 8-9 plaj birden yavruladığını görmemiz çok yakındır. Demedi demeyin.
KURTULUŞ UMUDU BELİRDİ
Antalya’da doğaseverlerin yıllardır tepki gösterdiği taş ocakları ile ilgili yapılan bir çalışma dikkatimi çekti. Geçen yıl Orman Genel Müdürlüğü tarafından Finike’de bu işe start verilmiş.
Faaliyetleri sona eren taş ocaklarının doğaya verdiği tahribatı ortadan kaldırmak ve ağaçlandırmak için proje başlatılmış. Yüreklere su serpecek bir projeye benziyor. Konuyla ilgili, Türkiye ve Fransa arasında bilimsel işbirliği yapılan çalışma ile tıraşlanan dağlar yeniden orman haline getirilecek.
Marsilya EKOMED yetkilileri ile Orman Genel Müdürlüğü ve Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri Finike’deki taş ocaklarındaki incelemeleri bitirmişler. Mart ayında projelendirme çalışmaları tamamlanan rehabilite ne zaman tamamlanır bilemiyorum. Ancak o güzelim doğa kısa sürede eski halini almak için yol alacak ya benim için önemli olan bu.
Bu rehabilite işe yararsa ki yarayacağı söyleniyor, faaliyeti sona eren diğer taş ve kum ocaklarında da uygulanırsa doğanın yeniden doğuşu belirmiş olur.