Beyaz lahana hasadı başladı

Meyve ve sebze üretiminin başkenti olan Antalya’da beyaz lahanaların hasadı başladı. Yaz aylarında ekimi yapılan lahanalar, kasım ayı itibari ile ilk meyvelerini verdi. Özellikle Avrupa’ya ihraç edilen bu lahanalar tarladan da 6 liraya çıkıyor.

İrem GÜNEYBAZ, Fatma ARSLAN

Antalya’nın Manavgat ilçesinde üretilen kışlık lahanalarda hasat süreci başladı. Kentteki tarla ve seralardan hasat edilen ürünler, Türkiye'nin çeşitli bölgelerine de gönderiliyor. Üretici Emre Çimen, “Lahanalarımıza yaz ayı itibari ile 120 gün boyunca özenle bakıyoruz. Lahana kış meyvesi olduğu için yaz ayında ekimini gerçekleştiriyoruz. İlk hasadımızı gerçekleştirdik. Kasım ayının ilk haftalarında kesmeye başlarız. Ocak ayına kadar bu işlemlerimiz devam eder” dedi.

ANTALYA’DAN AVRUPA’YA

Üretici Çimen, hasadını yaptıkları lahanaları Avrupa ülkelerine ihraç ettiklerini belirtti. Çimen, “Şuanda fiyatları fena değil. 6 ve 7 lira üzerinden fiyatlandırılıyor. Biz ihracat için lahana yetiştiriyoruz. Genelde Avrupa ülkelerine göndermeye çalışıyoruz. Çünkü o ülkelerden çok fazla rağbet var. Almanya ve Hollanda en çok lahana tüketen ülkelerin başında yer alıyor” İfadelerini kullandı.

ÖZENLE YETİŞTİRİLİYOR

Bir diğer üretici Hülya Çimen ise beyaz lahanaların bakımının özenle yapılması gerektiğine dikkat çekti. Çimen, “Lahana bakımı gerçekten zahmetli. Önce yağmurlama yapıyoruz. Bu işlemi yapmazsak verimli bir lahana yetiştiremeyiz. Aralarında çalı otları büyümeye başlıyor. Bu otları da sürekli olarak temizlemek zorundayız yoksa istediğimiz boyuta erişmiyor. İçlerinde kuruyan ya da hastalanan yaprakları varsa onları topraktan ayırıyoruz. Bu ürünleri bir bebek gibi görmek gerekiyor” şeklinde konuştu.