BEYAZ BASTON’DAN YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI

Antalya’nın kangren olan ulaşım sorunu özellikle görme engelli bireylerin hayatında büyük zorluklar yaşamasına neden oluyor. Diğer büyükşehirlerde trafik ışıkları ve toplu ulaşımda sesli bilgilendirmelerin olduğuna dikkat çeken Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Genel Sekreteri Kahramanoğulları, “Antalya çok geride kaldı. Büyükşehir’e yakışmayan bir ulaşım sistemi var” dedi

Araçların kaldırım işgali, sarı kılavuz çizgilerin yetersizliği gibi sorunların yanı sıra trafik ışıkları ve otobüslerde sesli bilgilendirmelerin olmaması görme engelli bireyleri bir başkasının yardımına mecbur bırakmaya devam ediyor. Trafikte önceliğin beyaz bastonlularda olduğunu söyleyen Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Genel Başkanı Kamil Çam, günlük hayatta karşılaştıkları sorunları anlattı.

“İŞGALLER BİZİ ÇOK ZORLUYOR”

Çam, “Kaldırımların yayaların kullanması gereken kısımlarında farklı engellerin olması, araçların  kaldırımlara park etmesi,  görme engelliler için yapılmış sarı çizgilerin yol kazılarından sonra yenilenmemesinden dolayı çizgi  sonlarının  direklere çıkması sayabileceğimiz engellerden sadece bazıları. Kılavuz çizgileri her yerde standart değil. Bazı bölgelerdeki çizgiler bozuk durumda. Bir görme engelli o yoldan gidemez. Kaldırım taşları yenileniyor ama üzerindeki çizgiler yenilenmiyor. Araç işgalleri bizleri çok zorluyor. Eski yapılaşmadaki korumasız ağaçlar bizim için çok tehlikeli. Kenarlarına set yapılmayan ağaçlar yüzünden hastanelik olanlar bile olabiliyor. Yolda yürürken karşımıza çıkan direk ve ağaçların korumasız oluşu bastonla yürüyen engelliler için ciddi bir problem” diye konuştu.

“SES DEĞİL İKAZ GEREK”

Görme engelli bireylerin özellikle Antalya’da günlük hayatta en çok trafik ve ulaşım konusunda zorlandığının altını çizen Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Genel Genel Sekreteri Mehmet Kahramanoğulları ise, “Antalya’daki ışıklandırmaların sesli ve düğmeye basılarak geçilme sistemi henüz oturtulamadı. Normalde büyükşehirlerde ışıkların düğmesine basıldığı zaman kırmızı yanıyor ve ‘Karşıya geçebilirsiniz’ diye sesli uyarı geliyor. Antalya’da ise merkezi yerlerde sesli ışık sistemi var. Ancak konuşarak bilgilendirme şeklinde değil sadece sesli ikaz olarak yapılıyor. Dolayısıyla ışıklardan sesli ikaz gelince tek bir yerden değil birden fazla yerden ses geliyor. Biz hangi sese göre hareket edeceğimizi bilemiyoruz. Butona bastığınızda karşıya geçebilirsiniz sinyalini tek yerden duymalıyız ki karşıya geçebilelim” ifadelerini kullandı.

HAYALLER BAŞKA ŞUBATA KALDI

Diğer büyükşehirlere göre ulaşımda Antalya’nın geride kaldığını ve henüz sistemin oturtulamadığını belirten Genel Sekreter Kahramanoğulları, “Otobüslerde de sesli bilgilendirmeler yapılmıyor. Bununla alakalı 5 yıldır uğraşıyoruz. Şubatta faaliyete geçeceğini umduğumuz bir sistem vardı. Tüm duraklara ve otobüslere sesli sistem getirilecekti. Ancak gelmedi, hayaller başka şubata kaldı. Ankara,  İstanbul gibi trafiğin çok yoğun olduğu büyükşehirlerde bile Antalya’dakinden daha rahat hareket edebiliyoruz. Antalya bu konuda çok geride kaldı. Antalya’da Büyükşehir’e yakışmayan bir ulaşım sistemi var. Çok basit bir sistem ama oturtulamadı. Çok komik bir durum. Diğer büyükşehirlerde durum çok farklı. Her şey çok sistematik bir şekilde kurulmuş” dedi.  

YEREL YÖNETİMLERE ÇAĞRI

Son olarak görme engellilerin bağımsız yaşamı için beyaz bastonun önemine dikkat çeken Beyaz Baston Görme Engelliler Derneği Genel Genel Sekreteri Mehmet Kahramanoğulları, yerel yönetimden destek beklediklerini aktardı. Fiyatı 2 bin lira olan son teknoloji bastonları henüz Antalya’da kimsenin kullanmadığını dile getiren Kahramanoğulları,  “Yeni teknolojide navigasyonlu beyaz bastonlar yapıldı. Birçok ilin belediyesi bu bastonları alıp dağıttı. Telefonu bastona entegre ediyorsunuz, yön tarif ediyor. Diğer yandan titreşimli sensörüyle engellere yaklaştığınız zaman sizi uyarıyor. Bu bastonları Antalya’da kullanan kimse yok. Belediyelerimizden bu konuda yardımcı olmalarını bekliyoruz” sözlerine yer verdi.

FATMA ARSLAN