‘Beyaz altın’a altın gibi fiyat
Kütlü pamuğun kilosunu 20 TL olarak açıklayan ANTBİRLİK Başkanı Mustafa Yavuz, Türkiye piyasasının en yüksek pamuk fiyatını verdi.
Kütlü pamuğun kilosunu 20 TL olarak açıklayan ANTBİRLİK Başkanı Mustafa Yavuz, Türkiye piyasasının en yüksek pamuk fiyatını verdi.
Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ANTBİRLİK) Başkanı Mustafa Yavuz, merakla pamuk fiyatının açıklanmasını bekleyen pamuk çiftçisine, yılbaşından önce müjdeyi verdi. Yavuz, kütlü pamuğun kilosunu 20 TL açıklayarak Türkiye’deki en yüksek pamuk rakamını duyurdu. Yavuz, dünya piyasasında düşük seyreden fiyatlardan dolayı endişeli olan çiftçiye, rekor fiyatla büyük mutluluk yaşattı.
ÇİFTÇİ DOSTU BAŞKAN
Göreve geldiği günden itibaren her yıl Türkiye ortalamasının üzerinde pamuk fiyatı belirleyen çiftçi dostu Başkan Yavuz, zor durumda olan üreticinin her daim yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Pamuk fiyatını özellikle geç açıkladığını belirten Yavuz, böylelikle çiftçinin zarar etmesini de önledi. Şimdiye kadar emanet usulü olarak alınan pamuğun kilogram fiyatı, üreticiye 20 TL olarak ödenecek.
ÜRETİCİYE EN YÜKSEK FİYAT
Başkan Yavuz, bu yıl pamuk fiyatlarının dünya piyasasında çok düşük seyrettiğini belirtirken, “Pamuk alım döneminde fiyat açıklamış olsaydık, çiftçimiz büyük zarar edecekti. Özellikle son ana kadar bekledik ki hem çiftçimizin zarar etmesini önleyelim hem de ürününü en yüksek fiyattan alalım istedik. O nedenle 20 TL gibi rakam belirleyerek, bırakın Türkiye’yi dünya piyasasının bile üzerinde rakam açıkladık” diye konuştu.
20 TL HAYIRLI OLSUN
Antalyalı üreticilerin menfaatleri doğrultusunda hareket ettiklerini belirten Yavuz, “Çiftçimiz kazansın ki her alanda üretmeye devam etsin. Temel prensibimiz de aldığımız kararlar da bu yönde. Hiçbir üreticim bir lira bile zarar etmesin. Tüm olumsuzluklara rağmen imkanlarımızı zorlayarak üreticimize hizmet etmeye devam ediyoruz. Yeni pamuk fiyatımız çiftçimize hayırlı olsun” dedi.
HABER MERKEZİ
İklim değişikliğinin tarım üzerine etkilerini ve alınması gereken önlemleri anlatan Akdeniz Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Geçtiğimiz 5 yıl içerisinde Türkiye tarım sigortaları kapsamında çeşitli tehditlere karşı üreticilere hükümet 10 milyar liralık bir ödeme yaptı. Ürününü garanti altına almak isteyenlerin tarım sigortası mutlaka yaptırması gerekiyor” dedi.
Türkiye’de ve dünya genelinde iklim değişikliğinin tarımsal üretimi ciddi şekilde etkilediğini belirten Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, iklim değişikliğinin Akdeniz Havzası’nı fazlasıyla etkilendiğini vurguladı. Özçatalbaş, “1 ile 4 santigrat derecelik bir artış söz konusu. Ancak 1 santigrat derecelik artış bile tarımsal faaliyetlerde önemli sınırlamalara yol açabiliyor” dedi.
Türkiye'den 114 ülkeye yılın 9 ayında 1 milyar 160 milyon dolarlık meyve ihracatı yapıldı.
Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Tarım Konseyi (ATAK) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumunun (TUİK) açıkladığı Ağustos ayı Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi'ni (Tarım-GFE) değerlendirdi. Tarım-GFE'nin Ağustos ayında aylık yüzde 1.39 ilan edildiğini belirten Çandır, “Bu rakam, endeksin ölçülmeye başladığı 2015 yılından itibaren Ağustos ayları ortalamasının (2.00) yaklaşık yüzde 30 altında olmuştur. Uzun bir aradan sonra ilk defa ortalamanın altında bir aylık tarımsal girdi fiyat endeksi düşüşü ilan edilmiştir” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.
Türkiye'nin tohumculuk sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Akdeniz Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Orhan Özçatalbaş, “Türkiye’nin, tohumculuk sektöründe dışarıya bağımlı bir ülke olmadığını belirterek, aksine ihraç eden bir ülke olduğunu vurguladı.
Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Isparta ve Burdur illerinde Şubat-Nisan dönemi özelinde ciddi kuraklık belirtileri gözlemlendiğini belirerek, kuraklık durumuna karşı alınması gereken önlemleri aktardı. Şube, yağışlarda geçen yılın Nisan ayına göre yüzde 70 azalma yaşandığını vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tayvan'a nitrofuranlı yumurta gönderildiği iddialarını araştırmak üzere inceleme başlatıldığı açıkladı.
Antalya’da 20 dönüm örtü altı alanda yıllık 50 bin paket tohum üretimi yapan Ziraat Yüksek Mühendisi Ali Uzun, 7 türde 50 çeşit tohumu 16 ülkeye ihraç ediyor. Uzun, “Antalya’da ilerleyen yıllarda seralarda belki de yemek için domates üretilmeyecek. Tamamen tohumluk üretilecek. Çünkü biz tohumluk ürettiğimiz zaman birim alandan 10 katı daha fazla kazanabiliriz. Bunu bugün günümüzde Hindistan başarmış durumda. Sektörümüze teşvik alabilirsek hem istihdama katkıda bulunuruz hem de ülkemizin ihracatına katkıda bulunuruz” dedi.
Antalya’nın Serik ilçesinde sabahın erken saatlerinde seraya giren kadınların mavi yemiş (blueberry) mesaisi başladı. Saksılardan tek tek toplanan mavi yemişlerin 125 gramı 45 liradan alıcı buluyor.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz