BENLİK ALGISI

Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendi bedensel ve/veya zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir.

***

Potansiyel narsisizm nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:

İstismar veya travma öyküleri bulunan bireyler, bunu aşabilmek için öz sevgide aşırılığa yönelebilirler. Ebeveynlerin aşırı hoşgörülü olduğu ve çocuğa abartılı övgülerle yaklaştıkları aile ilişkileri de narsisizm için tetikleyici olabilir.

***

Ayrıca bireyler onları onaylayacak kimseyi bulamadıklarında, ilgisiz ve sevgisiz kaldıklarında da tüm sevgilerini kendilerine yönelterek zaman içerisinde narsisist davranışlar sergilemeye başlayabilirler.

Kısaca özetlemek gerekirse aslında narsisistlik, bireyin bilinçli yaptığı bir seçimden ziyade hayata devam edebilmek için bulduğu bir çözüm yolu ya da bir savunma mekanizması seçeneklerinden birisi olarak da yorumlanabilir.

***

Narsisist kişilik özellikleri:

Kibirli, bencil ve talepkâr olabilirler çünkü özel ve herkesten üstün olduklarına inanırlar. Çevrelerindeki herkesin onların özel ve üstün olduklarının farkında olmasını beklerler.

Aşırı övgü, ilgi ve hayranlığa ihtiyaç duyarlar. Bunları bulamadıklarında tamamen yalnızlaşmayı tercih edebilir veya aşırı öfkeli bir ruh hâline bürünebilirler. Basit eleştirileri kaldıramayıp büyük tepkiler verebilirler. Manipüle edici davranışlar sergileyebilirler.

***

En güçlü, en başarılı ve en güzel olduklarına dair güçlü inançları vardır bu nedenle diğer insanlara karşı küçümseyici, aşağılayıcı bir yaklaşım geliştirebilirler. Diğer insanları kendinden daha yeteneksiz, daha başarısız, daha az zeki ve daha az güzel bulurlar.

Diğer insanların istek ve ihtiyaçlarını önemsemez, onlarla empati kuramazlar. Başkalarına duydukları cinsel ilginin her zaman karşılık bulacağına inandıkları için bu konuda normalden daha rahat ve girişken davranabilirler.

***

Kendisini toplumun parçası olarak görse de bu toplumun içerisinde özel muameleyi hak ettiğini düşünüp, o toplumun en üstündeki kişi olduğunu iddia ederler.

***

Genellikle bu bozukluğun temelinde çocuklukta yaşanılan değersizlik ve sevgisizlik gibi kavramlar vardır. Ne kadar dışarıya özgüven sahibi gözükseler de içlerindeki kendine güven kavramı kırılgandır ve bunu göstermek en büyük korkularıdır.

Bu özellikler kişinin hem kendi hem de çevresindekilerin hayatını önemli oranda zorlaştırdığı için, bireyin toplumdan izole bir yaşam sürmesine, yalnızlaşmasına neden olabilir.

 

SON SÖZ

Narsisist kişilik bozukluğuna sahip bireyler; bunların hiçbirini fark etmezler çünkü kişiliklerinde potansiyel bir sorun olması, onların benlik algısına aykırıdır.

psikologsaadet@gmail.com