BEN HIZIR’IM!

2019 yılı, Isparta’ya gidiyorum. Araç yok, yüküm de var. Otobüsün gittiği yola doğru gidiyorum. Ara yollardan bir minibüsün geldiğini gördüm. El ettim, durdu. Yüklerin ağırlığından kurtulmanın mutluluğuyla: ‘Sen hazır mısın, Hızır mısın?’ dedim.

***

Şoför gayet ciddi bir şekilde ‘Evet ben Hızır’ım! Seni takip ettim, sıkıştığın anda da imdadına yetiştim’ diyerek şaka yollu suale şaka yollu bir cevap verdi. Ben de cevaba mutlu oldum, zira bu şekilde cevap vermek her faniye nasip olmaz.

***

Şimdi Hızır (as) ile ilgili bir hatıra anlatayım. Kumluca’ya bağlı Altınyaka var, gitmeyenler tabelalarından hatırlayabilir. Biz Gödene deriz. Gödene’den çıkan doğal bir kaynak suyu vardır. Bu suyun yolu ikiye ayrılır. Birisi Çaltı’ya diğeri Tepelce tarafına gider.

***

Geçmiş zaman Hızır (as) önce Çaltı’dan gelen su arığı çıkaran işçilerin yanına geliyor. İşçilere diyor ki -Ben açım, bana biraz ekmek verir misiniz? İşçiler -Ekmeğimiz bize bile yetmez, deyip vermemişler. Hızır’ın (as) ağzından çıkan cümle -Arık çıkarmanız devamlı olsun!

***   

Oradan ayrılır ve Tepelce istikametindeki işçilerin yanına gider. Onlardan da ekmek ister. İşçiler -Buyurun bizim yiyeceğimiz çok, istediğiniz kadar alın derler. Onlara da şöyle dua eder-Kazdığınız arıklar bozulmasın!

***

O günden beri her bahar Çaltılı vatandaşlar sıkıntılı arık çıkarırlar. Fakat Tepelce’dekilerin su yolu ise sanki özel kanal açılmış gibidir. Arıkları yosun tutmuş, bazı yerlerin üstlerini çam ağaçlarının kökleri kapatmış. Harika bir görüntü oluşturmuş.

***

Bu anlattığım hatıra su arıklarının 40 yıl evvelki hali idi. Şu anda belki de arık falan kalmamış, özel boru döşenmiştir. Dünya değişti, teknoloji gelişti. Geçmişte özellikle köyde hayat kolay değildi, her iş insana bakıyordu.

***

Hızır (as) ile karşılaşmak her insana nasip olmaz. Olanın da pek azı imtihanı kazanırmış. O’nun Hızır (as) olduğuna dair bazı işaretler varmış. En çok bilinenin biri bastığı toprak hemen yeşerirmiş. Diğer ise baş parmağının dip tarafında kemik olmazmış.

***

O’nunla tokalaşırken fark eden ferasetli Müslümanlar isteklerini şöyle sıralarmış. 1. son nefeste imanlı gitmek. 2. zengin olup, zenginlik oranında etrafa hayır yapabilmek. 3. oğluna hayırlı bir kız, kızına hayırlı bir damat.

***

SON SÖZ

Yüce Rabbimiz bizlere de Hızır (as) ile karşılaşmayı, karşılaştığımız zaman da O’nu fark edebilmeyi ve hayır duasını almayı nasip etsin!