'BEN' DEYİP GEÇMEYİN

Ciltteki renk değişikliği ve benlerin ciddiye alınması gerektiğini belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Duman, kişinin kendi kendine muayenesinin hayati önem taşıdığını belirtti.

Selma KUNAR

Tüm dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alan deri kanseri risk grupları güneş ışınlarına uzun süre maruz kalanlar, açık tenli, kızıl saçlı, çilli ve renkli gözlü olanlar, sık sık solaryuma girenler, ailesinde cilt kanseri bulunanlar, çok fazla sayıda bene sahip olanlar şeklinde açıklanırken; çocukluk dönemindeki güneş yanıkları, iyileşmeyen veya kötü iyileşmiş yaralar, uzun süreli X ışını, arsenik ve kömür katranına maruziyet, ileri yaş, organ nakli gibi sebeplerden dolayı bağışıklığın baskılanması ve 36 yaşından sonra yeni çıkan benlerin varlığının da risk oluşturduğu belirtildi.

RİSK GRUPLARINA DİKKAT

Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Duman, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan eeri kanserinin UV ışınlarına en çok maruz kalan yüz, boyun ve el gibi bölgelerde daha çok görüldüğünü kaydetti. Vücudun hiç güneş almayan bölgelerinde de ortaya çıkabilen deri kanserinin çok farklı renk ve şekillerde oluşabildiğine dikkat çeken Dr. Dumar, kendi kendine düzenli vücut ve ben muayenesi yapılarak ve doktor kontrolleri ile değişikliklerin gözlemlenmesi büyük önem taşıdığını söyledi.  Kişinin kendi kendini muayenesinde fark ettiği ciltteki değişikliklerin fotoğraflarının çekilmesine öneren Dr. Dumar, “Kişinin kendi kendine düzenli vücut ve ben muayenesi yapması hayati önem taşır. Vücutta olan değişiklik olup olmadığı daha sonra kontrol edebilmek için fotoğraf çekilerek saklanabilir. Düzenli dermatoloji muayenesine gitmek risk cilt kanserine yakalanma riskini önleyebilir” dedi.