BEN ALEVİYİM NE DEMEK?

Ana muhalefet partisi CHP’nin Lideri Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kılıçdaroğlu evvelki gün gençler için yayınladığı bir videoda “Ben Aleviyim” demiş. Bence de çok büyük bir hata etmiş. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu partinin genel başkanı koltuğunda oturan bir kişinin etnik ve milli değerler üzerinden siyaset yapmasını çok yadırgadım. Kılıçdaroğlu’nu şiddetle kınıyorum. Yıllardır bu toplumda barış içinde yaşayan hakları anayasal güvence altında olan insanları Alevi ve Sünni diye ayırmak büyük bir gaflettir. Gaflettir diyorum. Çünkü bilerek ve isteyerek böylesine büyük bir 5. Kol faaliyetine alet olacağına inanmak istemiyorum.

Aslına bakarsanız Aleviliği ve Alevi vatandaşlarımızı toplumdan ayırmaya çalışmak tam anlamıyla bir bölücülüktür. Aslında Alevilik tamamen İslam ile iç içe olan ama Anadolu inanışları ile kaynaşmış, insani değerleri öne çıkaran, temelde son büyük halife Hz. Ali’ye verilen aşırı önemle diğer İslami mezheplerden ayrılan bir dini öğretidir. Adını bile Ali’nin yolundan giden, Ali’nin evine bağlı olanlar anlamına gelir. Büyük İslam âlimi Ahmed Yesevi’nin müridi olan Hacı Bektaşı Veli tarafından Anadolu’da yayılmıştır. Hz. Muhammed’e, Kuran-ı Kerim’e ve diğer büyük halifelere saygı ve sevgileri, öteki tarikatlardan farklı değildir. İslam’ın bir yorumu, onun bir koludur. Alevilik maalesef tarih boyunca yanlış anlaşılmıştır. Aleviler dinimizin müstesna bir parçasıdır.

Sayın Kılıçdaroğlu yazıklar olsun size. Gençlerden birkaç oy fazla alabilmek için onları bölmeye çalışmanız size hiç yakışmadı. Siz Cumhurbaşkanı olacaksınız diye toplumun değerleriyle oynamayın.

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Bugün bayram… Ramazan Bayramınız mübarek olsun. Ramazan Bayramı, Ramazan ayı boyunca tutulması farz olan oruç ibadetinin son bulduğunu ifade eder. Bayramın ilk günü Şevval ayının birinci günüdür ve bugünde oruç tutulmaz. Evet, bugün bayram kimimiz bu bayrama Ramazan diyoruz kimimiz şeker. Daha doğrusu bu terim bile siyasallaşmış durumda. Aslında Bayram Ramazan ayının sonunda kutlandığı için bu isimle anılır. Ramazan kelimesi Arapça bir sözcük olan ramaḍ’dan geliyor. Şeker ise Bayramın Osmanlı dönemindeki adı olan "Iyd-ı Fıtır" isminden Türkçeleştirilmiştir. Iyd bayram demektir. "Oruç açma" anlamına gelen fıtır kelimesinden gelir. Fıtır sadakası veya bilinen ismiyle Fitre ise zengin Müslümanların bayram sonrasına bırakmamak şartıyla yoksullara vermesi vacip olan sadakadır. "Şükür sadakası" olarak da bilinir. Bir iddiaya göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür.

Yani bu ansiklopedik tanımların ışığında görüyoruz ki, Şeker de deseniz Ramazan da deseniz hepsi aynı yere çıkıyor. Allah’a şükredin ve fakir fukara doyurun

Haydi, herkese iyi bayramlar.