BELEDİYE FIRIN KURACAK

Fırıncıların kontrolsüz ekmek zammı yapmasının ardından, Ekdağ’a bağlı ekmek fabrikasının da ekmeğe zam yaptığı haberini meclis salonunda öğrenen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Haberim yok” demişti.

Başkan Böcek’in halk ekmeğe yapılan zamdan haberinin olmadığını açıklaması ise bazı kesimlerce tepkiyle karşılanmıştı. Meğer perde arkasında olaylar başka şekilde gelişmiş.

Hasan Subaşı’nın belediye başkanlığı yaptığı dönemde fırın açıp, halka hem hijyenik, hem de ucuz ekmek üretmek üzere kurulan fırın bir süre sonra talebin artması üzerine daha fazla ekmek üretebilmek için Aksu bölgesinde devasa yeni bir tesis kurmuştu.

Bu tesis özel bir firmaya özel şartlar ile ihale edilerek kiraya verilmiş ve halka ucuz ekmek üretip, dağıtmak üzere anlaşma sağlanmıştı. Devasa üretim tesisi bu güne kadar kamuoyuna yansıyan herhangi bir sorun yaşamadan üretimini sürdürdü.

Ta ki halk ekmeğe yaptığı zamlara kadar. Bunu ekranlarda tartıştık ve ben “Demek ki firma sahibi bakmamak için ekmeğe zam yapmış” diye yorumladım.
Ama kazın ayağı hiç de öyle değilmiş! Yani elbette maliyet girdileri çok yükseldi, elbette un fiyatları, nakliye fiyatları, nakliye için mazot fiyatları aldı başını gitti.

Firmanın asıl kazandığı para halka dağıtılan 70 bin civarında ekmekten elde etmiyor. Asıl parayı kazandığı yer özellikle Kundu turizm bölgesinde, Belek bölgesindeki 5 yıldızlı otellere 3 harfli alış-veriş merkezlerine ürettiği envai çeşit ekmek ve çeşitli unlu mamüller olduğunu öğrenmiş olduk.

Belediyenin firma ile yaptığı anlaşmaya göre her daim diğer ekmek fiyatlarından 25 kuruş aşağıda olması gerekiyor. Bu fiyat aralığını aşmadığı süre içinde istediği zammı yapma hakkına sahip ve belediyeye bilgi verme, izin alma gibi bir zorunluluğu da yok.
Yani başkan Muhittin Böcek’in bundan haberinin olmaması gayet doğaldı. Ama kurmaylarının kesinlikle bilgisi olması gerektiğine inanıyorum. Neden? Çünkü zaten ortada her şeye yapılan zamların getirdiği bir gerginlik vardı. “Aman bizim kontrolümüzde olan yerlerde herhangi bir şey var mı?” deyip, hazırlıklı olmaları gerekiyordu.

Bu olayın hemen akabinde Muhittin Böcek’in firma yetkilileri ile görüşme yapacağını açıklamasının ardından firma ile yapılan anlaşmaların iptal edilmesi, anlaşılamaz ise mahkemelik olunması ile sürenin uzaması veya başka türlü sorunu çözme gibi bir şanslarının olmadığını gören ABB kurmayları yeni bir karar daha aldılar.

Bu karara göre halka ucuz ekmek üretmek için acilen yeniden fırın kurma için girişimlere ve araştırmalara başladılar.

Halka ucuz ekmek yedirebilmek için yapılan tüm çalışmaları her zaman destekleriz.  Yeter ki iş yapma isteğini görelim. Yeter ki, yapılan işte samimiyeti görelim.