BELA BELA ÜSTÜNE

Yaklaşık 2 yıldan beri illet bir hastalık olan koronavirüs ile mücadele ediyoruz. Artık hayatımız bir parçası haline gelen bu virüs ne zaman etkisini yitirir bilemiyoruz fakat bir süre daha hayatımızın içerisinde olacağını düşünüyorum.

***

Geçtiğimiz yaz aylarında aşılama çalışmalarının başlaması ile bir nebze de olsa rahat bir nefes aldık. 2 yıllık süreç zarfında birçok acı kaybımız olsa da bu virüse bilim insanları ile birlikte boyun eğmedik.

***

Her gün virüse karşı nasıl savaşabiliriz sorusuna cevap aradık. Koronavirüse karşı büyük bir mücadele içerisinde olsak da virüsün mutasyona uğraması bizi oldukça zor bir duruma sokuyor.

***

Küresel salgın aşı ve diğer önlemlerle geriletilse de virüsün mutasyon geçirmesiyle oluşan yeni varyantlar, Kovid-19 ile mücadelenin ne zaman son bulacağına dair ciddi kuşkular doğuruyor.

***

İngiltere, Güney Afrika, Brezilya, ABD ve Almanya’da çıkan mutasyonlarla bir şekilde mücadele etmeye başarsak bile her gün farklı bir mutasyonun çıkma olasılığını da göz ardı edemeyiz.

***

Ülkemizde bir süredir delta varyantı ile mücadele ediyoruz. Bu varyant her ne kadar hızlı bulaşsa da aşılama çalışmaları ile bunun önünü kesebildik. Fakat Güney Afrika’da Omicron varyantının etkili olmasıyla tıp dünyası başta olmak üzere insanları bir korku sardı.

***

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 29 Kasım’da Omicron varyantına yönelik uyarı bildirisi yayınlamıştı. Yayınlanan bildiride, Omicron’un çok sayıda mutasyona sahip olan farklı bir varyant olduğunun altı çizilerek, bağışıklık sisteminden kaçma ve yüksek seviyede bulaşıcı olabilme potansiyelinin endişe verici olduğu aktarılmıştı.

***

DSÖ’nün bu açıklamasının yanı sıra BioNTech'in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Doktor Özlem Türeci, dünyayı endişelendiren Omicron varyantına ilişkin kritik açıklamalar yaptılar.

***

Varyantın aşılı kişileri de enfekte edebileceğini söyleyen Şahin, yeni bir Covid-19 aşısına ihtiyaç duyulacağını kaydetti. Hal böyle olunca insanları iyice panik sardı.

***

Aşıların etkisizleşmesi yeni bir dalganın ortaya çıkmasına mı sebebiyet verecek? Bu sorunun yanıtını henüz kimse verebilmiş değil.

***

Türkiye için ise şu an için herhangi bir karamsarlığı kapılmaya gerek yok. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz gün Omicron varyantının henüz Türkiye’de olmadığını belirterek şunları dile getirmişti:

"Omicron varyantına ülkemizde rastlanmamıştır. Bu varyantta virüsün birden fazla gen bölgesinde mutasyona uğradığı bilinmektedir. Ön bilgilere göre Omicron varyantı daha hızlı bulaşmaktadır ancak daha çok hasta edici özellikte olduğunu gösteren bir bulgu yoktur”

***

Bu açıklaması insanımızı biraz rahatlasa da biz yine tedbiri elden bırakmayalım, aşı olmayanlar lütfen aşılarını yaptırsın. Maske, mesafe ve hijyene ilk gün nasıl dikkat ettiysek bugünde öyle dikkat edelim.

***

Her bir canımız çok kıymetli.