BEKLEDİĞİM GİBİ

Türkiye’de seçim atmosferi dün itibari ile sona erdi. 14 Mayıs 2023’te yapılan Cumhurbaşkanı ve TBMM Seçimleri’nden sonra dün tüm Türkiye sandığa giderek yerel yöneticilerini belirledi.

***


31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’nin sonuçlarından bağımsız olarak bugün birçok konuyu ele alacağım. Fakat seçime katılım gösteren tüm seçmenlere naçizane kendi adıma teşekkür etmek istiyorum. Türkiye’nin bel kemiği olan demokrasinin vazgeçilmez unsuru olan seçimler, halkın seçme ve seçilme hakkını kullanmasını sağlar.

Genel seçimlerde olduğu gibi yerel seçimlerde de halk, sandığa giderek tercihini yapar. O yüzden üstüne basa basa söylüyorum ki Türk halkı her zaman seçme ve seçimle hakkına dört elle sarılmalıdır.

***

31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’ne toplamda 35 siyasi parti katılım gösterdi. Seçimlerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından 61 milyon 441 bin 882 seçmenin katılacağı açıklandı. Seçmenlerin yüzde 50,59'u kadın, yüzde 49,41'i erkeklerden oluştu. Bu seçimlerde en önemlisi 1 milyon 32 bin 610 genç seçmenin ilk kez oy kullanması oldu.

Gençlerin siyasi bilinci var mı, yok mu tartışmalarına girmeden bu seçimde oy kullanan gençlerin Türkiye’nin geleceği adına umut kaynağı olacağını düşünüyorum. Bilinçli bir gençliğin seçme ve seçilme hakkına sahip çıkacağına inanıyorum. Umarım öyle de olur…

***

Yerel seçimler her zaman Türkiye’de farklı bir atmosferde geçmiştir. Genel seçimlere nazaran yerel seçimler kaosa daha müsaittir. Ne yazık ki bu yerel seçimlerde de öyle oldu. Birçok ilde adaylar ve yakınları birbirine girdi. Türkiye’nin birçok ilinden böyle acı haberler geldi. Çok acı bir durum…

***

Ramazan ayında böyle bir seçim atmosferinin yaşanması demokrasiye gölge düşürdü. Gerçekten Türkiye adına utanç verici bir durum yaşandı. Anlaşılan o ki Türk halkı hiçbir zaman uslanmayacak. Hırs, rekabet, açgözlülük hiçbir zaman bitmeyecek. Türkiye, bunlar gibi insanlar yüzünden muasır medeniyetler seviyesine çok zor erişecek.

***

14 Mayıs 2023'te gerçekleşen Cumhurbaşkanı Seçimi ilk turunda katılım oranı yüzde 87,04 olurken 28 Mayıs'taki ikinci turda katılım oranı yüzde 85,71'de kalmıştı. 2019 Mahalli İdareler Seçimleri’ne ise yüzde 84,64 oranında bir katılım sağlanmıştı.

***


2014 Mahalli İdareler Seçimleri’ne ise yüzde 89,16 oranında bir katılım olmuştu. Ben 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri’ne önceki 2 yerel seçimin ortalamasında bir katılım olduğunu düşünüyorum. Yani katılım bir önceki yerel seçimlere nazaran daha az olabilir.

Çünkü bu seçimler hem Ramazan ayına denk geldi, hem de muhalefet tarafında 14 Mayıs seçimleri bir moral bozukluğuna sebep oldu. Bu nedenlerde dolayı katılımın bir nebze düştüğünü düşünüyorum. Bakalım resmi sonuçlardan sonra katılım oranını hep birlikte göreceğiz.

***

Türkiye her ne olursa olsun, demokrasinin gereğini bir şekilde yerine getirmeyi her zaman başarıyor. Bu seçimlerde de Türk halkı sandığa giderek üstüne düşen görevi yaptı. Şimdi sıra kazanan adaylarda… Umarım yeni veya yeniden seçilen adaylar üzerlerine düşen görevi yaparak halka hizmet ederler.