BEDEL

Keyfine göre mi yaşamak istiyorsun? Onun için mi anne ve babadan uzak bir evde yaşıyorsun? Anne ve babaya hizmet etmek her faniye nasip olmaz. Fırsatı kaçırıyorsun, takdir senin.

***

Bir gün yarım asırlık olursun, anne ve baba ölmüş olur. Hizmet etme şansı gitmiş olur. Kendi kendine ‘Etle tırnak gibi olan aile bağımı acaba kim benden kopardı?’ diye aklın başına gelir ama iş işten geçmiş olur.

***

Hayat çok ilginç. Anne ve babamıza sağlığında üç beş gram altın kıymetinde para veremeyiz. Fakat öldüğü zaman rahmetlinin kabri farklı olsun diye türbe gibi masraflı kabir yaptırırız.

***

Para, mal, şöhret ve rütbe. Bunlar seni aldatmasın, şımartmasın. Zira bunlar bilgi ağacının meyveleri gibidir. Şiddetli rüzgarda bunların hepsi düşer fakat merhamet ve insanlık kaybolmaz.

***

His ve duygularını nefis kontrolünde hareket edenler daima zarar eder. Fakat his ve duygularını akıl kontrolünde kullananlar daima karlı çıkar. Duruşu olan, ağırlığını koruyan kısa vadede olmasa da uzun vadede kazanır.

***

Her gün yeni yavruların doğduğu gibi her gün yeni fırsatlar da doğuyor. Yeter ki avını pür dikkat takip eden avcı gibi dikkat ve heyecanla her an onu yakalamaya hazır olmak lazım.

***

Fırsatı gözlüyor musun? Gayretli misin? Hazır mısın? Çakmak taşının içindeki kıvılcımı yakmak için bir ‘zahmet’ lazım. Hedefe yakınsın. Bütün zorluklara rağmen davanda inatçı ve kararlısın. O zaman inşallah zafer senin.

***

Elektrik icat edilmeden önce kitap yazanlar mum dumanını yuttular. Değirmende çalışanlar ve bekleyenler un tozu yuttular. Taş ocağında çalışanlar taş tozu yuttular.

***

Başarılı insanlara dikkat edin, çok şey yutmuşlardır. Elimizdeki telefon ekranlarından hiçbir vasfı olmayan insanların hayatımıza bir şey katmayan, zaman kaybı videolarını yutmayalım.

***

Onlar hiçbir şey üretmeden para kazanırken gençlik sermayemizi harcamayalım. Yaşadığın her hayatın bir bedeli vardır. Bedel ödemeden başarılı olmak mümkün değil.

***

Okumadan, bilgi sahibi olmadan başarılı olamayız. Başarılı insanların kitaplarını okuyabiliriz. O insanlardan randevu alıp, görüşemezsiniz. Oturup bir kahve içemezsiniz. Hatıralarını dinleyemezsiniz. Ama kitabını alıp okuyarak bunların hepsini bir arada yapabilirsiniz.

SON SÖZ

Bir ömrün özetini okumanın, öğrenmenin değeri paha biçilemez. Okumayı sevmiyorum, zaman bulamıyorum demeyelim. Elimizdeki telefonları bir kenara bırakıp bir kitapla bugün başlayalım okumaya.