BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA YAŞA GÖRE MOTOR GELİŞİMİ - 2

12-18 aylık bebek motor gelişimi kaba motor becerileri: Güvenli ve doğru bir şekilde uzun uzun yürüyebilir. Bir süre koşabilir ama önüne engel çıktığında onu aşamaz. Kutuları ya da oyuncakları ittirip çekebilir. Ellerinden tutulduğunda merdiven inip çıkabilir, sandalyelere tırmanarak çıkabilir ve dönerek oturabilir.

***

İnce motor becerileri: Parmaklarıyla kavrayarak birden fazla nesne taşıyabilir, kitap sayfalarını kendi başına ileri-geri çevirebilir. Tahta küpleri eliyle kolayca kavrayarak kule yapabilir.

2 yaş motor gelişimi kaba motor becerileri: Kolayca koşabilir, istediğinde durabilir, engelleri aşabilir. Yerden bir nesneyi almak için kolayca çömelir, ellerini kullanmadan tekrar ayağa kalkabilir. Parmak ucunda durabilir. Korkuluğa tutunarak kendi başına merdiven inip çıkabilir, önündeki topa vurabilir ama genellikle hedefi ıskalar.

İnce motor becerileri: 2 yaş ince motor gelişimiyle birlikte parmakları etkili kullanabilme becerisi artıyor. Çocuğun aldığı nesneleri aynı şekilde yerine koyabilir, küçük şekerlerin ambalaj kağıtlarını kolayca açabilir. Kalemi bütün eliyle kavrayarak tutabilir, karalama yapabilir.

***

3 yaş motor gelişimi kaba motor becerileri: Ayaklarını değiştirerek merdivenlerden çıkıp inebilir, oyun parkındaki aletlere ustalıkla tırmanabilir. Koşarken önüne çıkan engelleri aşabilir ve köşeleri dönebilir. Belli bir süre tek ayak üstünde durabilir, elindeki topu omuz hizasından yukarı atabilir. Ayak bileklerini üst üste koyarak oturabilir.

İnce motor becerileri: Bir ipe kalın boncuklar dizebilir, kalemi baş ve işaret parmağıyla tutabilir. 3 yaş ince motor gelişimiyle birlikte çocuğun artık makas kullanabilir, yapboz mantığını anlar ve parmaklarını kullanarak parçaları birleştirebilir.

***

4 yaş motor gelişimi kaba motor becerileri: Merdivenlerden koşarak inip çıkabilir, 3 tekerlekli bisikleti güzelce kullanabilir. Dizlerini kırmadan öne eğilerek nesneleri alabilir. Top atma, yakalama, vurma gibi konularda gittikçe gelişmiştir.

İnce motor becerileri: Küçük nesneleri kolaylıkla tutabilir. Kalemi bir yetişkin gibi tutabilir. Çöp adam, ev gibi figürleri çizebilir, boyama yapabilir.

***

5 yaş motor gelişimi kaba motor becerileri: İnce bir çizgi üzerinde kolaylıkla yürüyebilir, parmak uçlarındayken koşabilir. Çalan müziğe ayak uydurarak dans edebilir, dizlerini bükmeden eğilip ayaklarına dokunabilir. Kurallı oyunları oynayabilir.

İnce motor becerileri: Büyük gözlü iğnelerden iplik geçirebilir. Kalem ve fırça gibi nesneleri kolayca kullanabilir. Birkaç harfi kolayca yazabilir, resimleri dışına taşırmadan boyayabilir.