BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ

Anne olduktan sonra işler çok değişiyor, her kafadan ayrı bir ses çıkıyor. Karışanı görüşeni hiç bitmiyor. Herkes her konuda bilgi sahibi, uzman. Bu yazımda da “bebeklerde uyku eğitimi verilmeli mi, yoksa siz de karşı mısınız?” Bu konuyu konuşacağız.

***

Gelelim uyku eğitimine, eğitimi ne kadar çok sevdiğimi hem kendi bitmek bilmeyen araştırmalarımdan hem çocuğum ile ilgili yaptığım araştırmalardan anlamışsınızdır. Fakat ben uyku ve eğitim kelimelerini yan yana getiremiyorum.

***

Kendimi yıllarca belli konularda eğitmiş bir insan olarak uyku konusunda eğittiğimi söyleyemem. Ben, insan uykusu gelince uyur görüşündeyim. Zorla uyku da olmaz. Bebekleri de uyumak için bir şeylere zorlamak, hele ki ağlatmak vs. Benim için imkansız şeyler.

***

Bizim çocuk doktorumuz kızımın gelişimine baktıktan sonra 2. haftadan itibaren artık uyandırıp geceleri emzirmeme gerek kalmadığını söylemişti. (Buna doktoru karar verir herkese uygun olmayacaktır. Yani kimse kafasına göre uygulamamalı.)

***

Biz de şu şekilde ilerliyorduk; Gündüzleri 2.5 saatte bir emzirme ve en son gece uykusuna yatınca o ne zaman beslenmek isterse o şekilde evirilmişti. Bu metotla çok uzun süre boyunca ilerledik. Ta ki 4’üncü ay uyku gerilemesine kadar. Artık geceleri daha sık uyanıyor ve uykuya zor dalıyordu.

***

Ancak bu sürecin geçici bir dönem olduğunu biliyorduk. Dünya bebeklerimiz için çok yeni, algıları açılıyor ve bize ihtiyaçları var. Tamam, o zaman yanındayız deyip uykusuzluğa katlanmamız gerekiyor. Bazı geceler zor mu evet çok zor. Ama geçiyor, unutuyorsun o zor günleri. Hafızanda sadece güzel anılar birikiyor. Anneliğin en güzel yanı da bu aslında.

***

Bu arada uyku konusunda küçük bir rutin oluşturmanız gerekiyor. Bana göre rutinler uyku hatırlatıcısıdır. Gece uykusundan önce pijama giyilir, aynada bak pijaman deriz. Konuşuruz, kitap okunur. Beslerim ve yatağa gideriz. Yatağa giriş rutinimizin öncesinde banyo yoktur. O iş bizde akşam yemeğinden önce biter. Doğumdan itibaren montessori okuyanlar bilirler.

***

Bu tarz etkinliklerin çok canlı etkinlikler olduğu söylenir, kudurmaca da mesela hemen uyku öncesinde yapmayın derler. Kudurmacayı büyüdükçe kontrol edemezsiniz. Ama banyoyu edebilirsiniz. Uykusu gelmeyen bebeği de uyusun diye zorlamamanızı öneririm. Saati geldi uyusun modu olmamalı. Sonuçta saat ayarlı robot değil bebeklerimiz.

***

SON SÖZ

Bebeğimizin verdiği sinyalleri takip etmemiz çok önemli. Bazı günler gündüz çok az uyusa da sorun yok. İhtiyacı o kadarmış şeklinde yaklaşmak gerekiyor. Uyku eğitimi de yanlış demiyorum. Tercih meselesi.