BEBEKLERDE MOTOR GELİŞİMİ (2)

İnce motor becerileri, çocuğun el ve parmaklarındaki kaslarını çalıştırabilmesi ile ortaya çıkmaktadır.  

Elle kavrama becerisi; Bebekler yenidoğan dönemindeyken içgüdüsel olarak elleriyle bazı nesneleri kavrayabilir ancak 4. aya kadar bilinçli olarak nesneleri tutamayabilirler. İlk aylarda daha çok yakalama, uzanma ve ağza götürme hareketleri, emeklemeyle birlikte ince motor becerileri de gelişmeye başlar ve nesnelere bilinçli olarak yaklaşıp zamanla kontrollü bir şekilde tutmaya başlayabilmektedirler.

***

Parmakla kavrama becerisi; bebeklerin ellerindeki ince kaslar gelişmeye deneyimleri artmaya başladıkça parmaklarını daha iyi kullanmaya başlarlar. Parmak uçlarıyla nesneleri kavrama, bazı objeleri ucundan tutma, parmakla işaret etme gibi beceriler, ince motor gelişiminin önemli aşmalardır. İlerleyen zamanlardaki kalem tutma, kitap sayfası çevirme gibi beceriler de ince motor beceri gelişiminin bir parçasıdır.

***

El-göz koordinasyon becerisi; Genellikle bebeğin 4. ayı ile başlamaktadır. Bebekler bu süreçten sonra hareketli nesneleri gözleri ile takip edebilir ve bulunduğu yere yönelerek tutmaya ya da yakalamaya çalışabilirler.

Her bebeğin bireysel gelişim süreci farklı olmakla beraber genel olarak bebeklerdeki ince motor beceri gelişimi ile ilgili şunlar söylenebilir;

Ellerini orta hatta birleştirebilme; 3-4 ay

Eşyalara uzanabilme; 4-6 ay

Baş ve işaret parmağını birleştirebilme, bu parmaklarla nesne yakalayabilme; 9-12 ay

Kağıt karalama; 18-24 ay

Dik çizgi çizebilme; 2-3 yaş

***

Bebeklerin motor gelişimlerinin desteklenmesi için, bebeğe fırsat verilmeli ve alan açılması çok önemlidir. Bir nesneyi tutmak ebeveyn için çok önemsiz gelebilir ancak, bebeğin küçük kas gelişimi için çok önemlidir.

***

Zarar görecek, düşecek düşüncesi ile bebeğin kucaktan indirilmemesi yürüme becerisini geciktirebilir, aşırı korumacı tutum bebeğin motor gelişimini sekteye uğratabilir… Bu nedenle yaşına göre bebeğin yapabileceği eylem ve davranışlara güvenli bir alan sunularak bebeğe fırsat verilmelidir.