Anne, bebek ve baba için bir dönüm noktası: Bebeğinizin ilk minik dişi, diş etlerinden çıkmaya başladığında ebeveynleri olarak sizin için heyecanlı, ancak bir o kadar da zorlu bir dönem başlıyor demektir. Bebeklerde diş çıkarma, aylarca, hatta yeri geldiğinde yıllarca sürebilmekle birlikte, hem anne - baba hem de bebeğin kendisi için zorlayıcı bir bebek bakım süreci olabiliyor. Özellikle bebeklerde diş çıkarma belirtileri başladığı andan itibaren ebeveynler tam olarak ne ile karşılaşacaklarını bilemiyor. Neyse ki bebeklerde diş çıkarma dönemi, önceden hazırlıklı ve bilinçli olunduğu takdirde gayet pürüzsüz bir biçimde atlatılabiliyor. Şimdi gelin, bebeklerde diş çıkarma belirtileri nelerdir ve bu dönemde ebeveyn olarak size hangi görevler düşüyor, birlikte bakalım.
Bebeklerde En Yaygın Diş Çıkarma Belirtileri Hangileridir?
Diş çıkarma belirtileri bebeklerde 3 ay gibi erken bir süre içerisinde ortaya çıkmaya başlayabilir. Bebekler diş çıkarmaya başladığı andan itibaren spesifik belirtiler göstermeye başlar, bu da anne - babalara ilk dişin geldiğinin sinyalini verebilir. Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki kimi bebeklerde diş çıkarma ateş başta olmak üzere beraberinde çokça tatsız yan etki getirdiği gibi kimi bebeklerde neredeyse sıfır belirti ile başlayabiliyor ve o şekilde devam edebiliyor. Bu nedenle de her bebeğin farklı bir gelişim rutini, düzeni ve bünyesi olduğunu her daim hatırlamak gerekiyor. İşte en yaygın 10 diş çıkarma belirtisi:
Bebeklerde Diş Çıkarma Sırası Nasıldır?
Bebeklerde diş çıkarma sıralaması, her ne kadar bebekten bebeğe değişkenlik gösterse de genellikle 6 ayda bir 4 diş şeklinde bir dağılım izler. Öncelikle üst ve ön dişler çıkar, ardından da arka dişler gelir. Bu noktada belirtmekte fayda vardır ki çoğu bebekte en sancılı biçimde çıkan diş, ilk çıkan diştir, çünkü gergin ve bir bütün halinde olan damak ilk defa yarılacaktır. Bebeklerde diş çıkarma sıralamasını şu şekilde listelemek mümkündür:
Bebeklerde Diş Çıkarma Ne Kadar Sürer?
Bebeklerde diş çıkarma dönemi, bebeğiniz 4 aylıkken gibi erken bir dönemde başlayabilir; yani henüz katı gıdaya geçmemiş 4 aylık bir bebekte bile erken diş çıkarma belirtilerine rastlamak mümkündür. Bununla birlikte yukarıdaki sıralamada gözlemleyebileceğiniz üzere bu kadar erken başlayabilen diş çıkarma dönemi, çocuğunuz 3 yaşına ulaşana kadar devam edebilir. Çocuğunuzun 20 adet süt dişinin çıkışını tamamlaması 36. aya kadar sürebilmektedir. Bazı bebekler, 6 ayda bir 4 diş dağılımının aksine daha yavaş diş çıkarabileceği gibi daha hızlı da ilerleyebilir ve 1,5 ya da 2 yaşına kadar tüm süt dişlerini çıkarmış olabilir. 5 aylık bebek diş çıkarma belirtileri ile 1 yaş diş çıkarma belirtileri de birbirinden farklılık gösterebilir. Burada tekrar belirtmekte fayda vardır ki her bebeğin gelişim süreci kendisine hastır ve hiçbir bebeği birbiriyle kıyaslamamak, en önemlisi de bu tarz kriterler üzerinden yarıştırmamak gerekir.
Bebeklerde Diş Çıkarma Döneminde Neler Yapılmalı?
Bebeğinizin içinde bulunduğu döneme ve hangi dişlerini çıkardığına göre onu rahatlatmak ve bu sancılı süreci daha konforlu geçirmesini sağlamak için yapabileceğiniz birden fazla şey var. Özellikle katı gıdaya geçen ve 6 aylık diş çıkarma belirtileri göstermeye başlayan bebekler için pek çok rahatlatıcı alternatif bulunuyor:
Cumhur İttifakı'nın liderlerinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Lider Medya heyetini makamında kabul etti. Ziyaret sırasında Bahçeli, Lider Medya’nın çalışmalarını yakından takip ettiğini belirterek, milliyetçi ve vatansever medyanın toplumdaki önemine dikkat çekti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Antalya’nın şehir içi trafiğine çözüm getirecek kavşak projelerinin yakında başlayacağını duyurdu.
Türkiye İş Bankasının Akdeniz Turizm İhtisas Antalya Şubesi düzenlenen törenle açıldı.
Akseki Şahinler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarım bölümü öğrencileri tarafından okulda oluşturulan 250 metrekarelik serada maydanoz, marul, domates ve brokoli gibi birçok ürün yetişirken öğrenciler teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor.
Antalya'nın Elmalı ilçesinde çobanlık yapan Kamile Kıvrak, 250 keçiden oluşan sürüsünü daha kolay yönlendirmek ve kurtlardan korumak için drondan faydalanıyor.
Antalya'da doğada iki kanadından da yaralı halde bulunan puhu, Antalya Doğal Yaşam Parkı'nda tedavi ediliyor.
Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında kış ayında oluşabilecek afet ve acil durumlara yönelik planlama ve uygulamaların değerlendirildiği İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi.
Antalya'nın Alanya ilçesinde yağışlar sonrası sabah saatlerinde hortum çıktı.
AESOB Başkanı Adlıhan Dere ve Antalya PTT Başmüdürü Sefa İnce Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nde bir araya gelerek AESOB ile Antalya PTT Baş Müdürlüğü arasında iş birliği protokolü imzaladı.
Adalet Bakanlığınca düzenlenen “Komisyon Müdürleri Değerlendirme Toplantısı” Antalya'da başladı.
© Copyright © 2022 Lider Gazete, Sitemizde bulunan yazı, video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz