BAZI DEĞERLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ

“Biz ne zaman adam oluruz” diye biter bazı yazıların cümlelerin sonu. Hatta birçok gazeteci-yazar köşesinin sonunda bir hiciv ustası gibi bu soruyu hem kendi sorar hem kendi cevaplar.

Bana göre bu konu gazete köşe yazılarının alt kısmında yazılan birer cümleye sıkıştırılamayacak kadar ciddi bir konu! Çünkü ADAMLIK melesi çok geniş bir konu.

Nedeni ise toplumda yaşadığımız problemlerin merkezinde hep ADAMLIK meselesi vardır. Kimisi ADAM olduğunu zanneder ama İNSAN bile olamadığının farkında değildir.

Hepimiz çocukluktan itibaren ‘ADAM GİBİ ADAM OLACAK’ diye yetiştiriliriz. Kimimiz ADAM GİBİ ADAM olur kimimiz İŞ ADAMI kimimiz DEVLET ADAMI olur. Yani kimin ne olacağı belli değildir. Fakat hepimizin İNSAN olduğu kesindir veya öyle zannederiz!

Ben bugün size hem İŞ ADAMI hem de DEVLET ADAMI olmuş Antalya’mızın yetiştirdiği Toroslar’ın öz evladı MEHMET NURİ ERSOY’u anlatacağım.

Sadece Antalya’nın ve Türkiye’nin değil tüm dünyanın tanıdığı bir TURİZMCİ İŞ ADAMI. Yani şu anki KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI. Önce TURİZMCİ sonra BAKAN!

Neymiş? Bakan olmadan önce de turizmci işadamı imiş. Peki şu an? Hem BAKAN hem de TURİZMCİ. Sadece titrinde ufak bir yer değiştirme olmuş.

Kimin nerede, ne zaman ne olacağını kestirmek mümkün değil. Tıpkı Kültür ve Turizm Bakanı ERSOY’un yaşamında olduğu gibi. Ne turizmci olacağını ne de Bakan olacağını bilmesi mümkün değildi.

Sonrasında bu ülkenin önde gelen turizmcilerinden biriyken DEVLET ondan bu alandaki başarısını BAKAN olarak TÜRKİYE adına kullanmasını talep etti. Düşünmeden kabul etti.

Bu sırada işi gücü devam etti. Şirketteki aktif görevini askıya alıp devlete hizmete devam etti. Asıl mesleğini terk etmedi. Geçmiştekiler gibi BAKANLIĞI meslek olarak görmedi!

Neden işine gücüne devam etmesin ki? Mevcut tesislerinin yanına Bu ülkeye milyarlarca liralık turizm yatırımı Bakan olmadan önce yaptı. Şimdi ise şirketinde görev verdiği kişiler bu yönetiyor.

Bu yatırımların ağırlık merkezi Antalya. Bakan ERSOY bir de Bodrum’a tesis yaptı, yapmaya devam ediyor “ÜLKEM KAZANSIN” diye. Turizmin önemi sanırım pandemi döneminde çok iyi idrak ettik.

Hatta, pandemi döneminde turizm yerlerde sürünürken ayağa kim kaldırdı? Yerlerde gezen turizmi Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ile Türkiye’nin rekora koşmasının önünü kim açtı?

Bunlar bilgi, beceri ve kafa yorma işidir beyler. Adam sanki turizmci yaratılmış. Hani derler ya, “Yiğidi öldür hakkını yeme” diye. BAKAN ERSOY’un da hakkını yememeliyiz.

Neyse. BAKAN ERSOY'un yöneticisi olduğu MRA Turizm ve Otel İşletmeciliği AŞ’nin Bodrum Türkbükü’ndeki 307 oda, 870 yataklı 5 yıldızlı otel projesine 2.3 milyar lira yatırım teşvik desteği verildi.

Eeee. Öncede veriliyordu, ne var bunda. Bu tür destekler sadece MEHMET NURİ ERSOY’a BAKAN olduğu için falan verilmiyor yani. Turizm sektörünün her bireyi başvurduğu zaman uygun görüldüğünde anında veriliyor. Yani kişiye özel falan değil.

Yahu yukarıda yazdım ya adam zaten TURİZMCİ. Niye bir bardak suda fırtına koparıyorsunuz ki? BAKAN olunca tesislerinin kapısına kilit mi vursaydı?

Ama yok efendim bizim mantığımıza göre AÇ KALMALI, YEMEMELİ, İÇMEMELİ! İşini gücünü tasfiye etmeli. Beyler, bayanlar; adam ülke kazansın diye yatırım yapıyor huuuu. Birileri gibi cebellezi yapmıyor.

Diyorlar ki, BAKAN ERSOY’a verilen teşvik sadece bu değil. Gizli saklı zaten değil. Resmi Gazete’de yayımlandı. Bazı otellerin modernizasyonu içinde 2 milyar 150 milyon lira teşvik kredisi verildi.

Önceden de böyleydi, şimdide böyle, bundan sonrada böyle olacak. Sadece BAKAN’A mı? Hayır. Tüm turizmciler için geçerli olan bir teşvik sistemi zaten bu.

Yapılan yatırımı kimse alıp evine götürmüyor. Bu ülkede kalıyor, ülke için döviz kazandırıyor. Hele hele dünyada yaşanan büyük ekonomik deprem, Avrupa kışa perişan girerken, kışı Türkiye’de geçirme planları yaparlarken.

Şimdi düşünün MEHMET NURİ ERSOY gibi TURİZMCİ İŞ ADAMI veya BAKAN TURİZMCİLER olmasaydı kışı Türkiye’de geçirmek isteyen Avrupalıları İstanbul Tarlabaşında mı konuk edecektik?

Arkadaş, dünya ve Türkiye bir ekonomik sıkıntı olduğunu sağır sultan bile biliyor. Böyle bir ortamda BAKAN ERSOY’un şirketleri yatırım yapınca niye yaygara koparılıyor anlamak mümkün değil.

Ama ben çok iyi anlıyorum. Bazı abiler hem TÜRKİYE’nin ne de İŞ ADAMLARIMIZIN başarılı olmasını istemiyor! Nedeni açık ve nettir. Türkiye başarılı olmasında ne olursa olsun.

20 yılda yapılan kazanımlar bazı kesimleri hem içte hem dışta rahatsız etmeye devam ediyor. Benim demem odur ki bu ülkeye bir çivi bile çakanın alnından öpmek lazım. Çünkü yapacakları tesislerde sadece onlar değil binlerce insan evine ekmek götürürken ÜLKEMEDE kazandırdıkları için.

Yukarıdaki satırlara dönecek olursak MEHMET NURİ ERSOY Kültür ve Turizm Bakanı olmadan öncede turizmciydi, bugünde böyle bundan sonrada böyle olacaktır.

Önemli olan Bakan ERSOY gibi değerlere sahip çıkmaktır. Sadece TURİZMDE mi? KÜLTÜR alanına verdiği katkı ve destekler içinde. Yoksa böyle değerleri bir bırakın bir bardak suda bir kaşık suda boğmak kolaydır.

Velkelam; “Biz ne zaman adam oluruz?” sorusuna bir cevapta ben vereyim ve konuyu şimdilik kapatalım: “MEMLEKETE VE İNSANIMIZA SAHİP ÇIKMAYI ÖĞRENDİĞİMİZ ZAMAN.”