BAYRAMDA ŞEKER TÜKETİMİNE DİKKAT!
Bayramda beslenme önerilerinde bulunan Dyt. Aysun Yurdakul, “Yüksek kalorili ve şeker içeriği yüksek besinlerin tüketimi tansiyon, diyabet ve kalp damar hastalıkları olanlar için zaten riskliyken, sağlıklı bireylerde de mide yanması, reflü, şişkinlik, bağırsak problemlerine sebep olabilmektedir" dedi.
Özel bir hastanede Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Aysun Yurdakul, Ramazan ayı boyunca farklı bir beslenme düzeni olan iftar ve sahurdan oluşan az öğün sayısına alışmış metabolizmanın, bayramın gelmesiyle öğün sayısındaki artış ve fazla beslenme isteğiyle olumsuz etkilenebileceğini belirtti.
İKRAMLARI TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMELİ
Bayramın birinci gününden itibaren sunulan ikramlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dyt. Yurdakul, “Yüksek kalorili ve şeker içeriği yüksek besinlerin tüketimi, tansiyon, diyabet ve kalp damar hastalıkları olanlar için zaten riskliyken, sağlıklı bireylerde bile mide yanması, reflü, şişkinlik, bağırsak problemlerine sebep olabilmektedir. Ramazan ayı boyunca doğru metotla beslenerek tuttuğumuz oruçla dinlenmiş olan vücudumuza daha ilk günden yanlış beslenerek yüklenmeyelim" açıklamasında bulundu.
BAYRAMA GÜZEL BİR KAHVALTIYLA BAŞLAYIN
Bayramın ilk günü, güne güzel bir kahvaltıyla başlanılmasını öneren Dyt. Aysun Yurdakul, “Sağlıklı protein, yumurta ve peynirlerin yer aldığı, bol vitamin ve mineral deposu bol yeşillikle başlayıp, sağlıklı yağ grubuna giren zeytin ve cevizle devam eden bir kahvaltıyı, şekerinizin hızlı yükselmesini sağlayıp sonra da gün boyu tatlı ihtiyacınızı artıran bal, reçel, şerbetli tatlılar gibi basit şekerler ile bitirmeyin" şeklinde konuştu.
PİŞMİŞ BOL YEŞİLLİKLER TERCİH EDİN
Açlığı kontrol altında tutabilmek için hızlı emilip şekeri yükselten basit karbonhidratları, yani beyaz ekmek, hamur işi, simit, poğaça, tatlı yerine sağlıklı proteinlerin ve çiğ ya da pişmiş bol yeşilliğin tercih edilmesi gerektiğini belirten Dyt. Yurdakul, ayrıca hızlı yemeden iyi çiğnemeye özen gösterilmesinin ve yemek arasında aşırı sıvı alınıp sindirimin zorlaştırılmaması gerektiğinin altını çizdi.
ARA ÖĞÜNLERİ İHMAL ETMEYİN
Porsiyon kontrolüyle birlikte ara öğünlerin, şekeri kontrol edecek şekilde karbonhidrat ve proteinli gıdalardan seçilmesi gerektiğinin altını çizen Dyt. Aysun Yurdakul, ara öğünlerin meyve, süt, yoğurt ya da badem gibi kuruyemişlerden seçilebileceğini söyledi.
BEYAZ EKMEKTEN UZAK DURUN
Şerbetli tatlıları yiyebilmek için öğünlerde karbonhidrat tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Dyt. Yurdakul, “Öğünlerde beyaz ekmek, pilav veya makarnaya yer vermeden, yağda kızartılmadan ve kavrulmadan pişirilmiş bitkisel ve hayvansal kaynaklı proteinli ana yemekler, salata ve sebze garnitürleriyle ya da zeytinyağlılar ile desteklenmelidir. Günde 2 litre su içmek oldukça önemlidir. Çay, kahve tüketimine dikkat edilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.
DHA