BAYRAMDA 'DİŞ' SAĞLIĞINA DİKKAT

Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, “Bayram dönemlerinde et ve tatlı tüketimi çoğalıyor. Lifli gıdalar olduğu için diş ve diş eti aralarında birikim olabiliyor. Bu nedenle mutlaka diş fırçalamaya ve diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir” dedi.

Faruk ÇELİK, Rabia DEMİROK

Kurban Bayramı’nda et ve tatlı tüketimi oldukça artıyor. Değişen tüketim alışkanlıkları sindirim sisteminin yanı sıra ağız ve diş sağlığını da bir o kadar etkiliyor. Uzmanlar ise Kurban Bayramı’nda yoğun et ve tatlı tüketimin diş sağlığına zarar verebileceğini belirterek, bu süreçte vatandaşları diş bakımının önemine karşı uyarıyor.

“ÇÜRÜKLERDE ARTIŞ MEYDANA GELEBİLİR”

Konuya ilişkin Lider Medya’ya açıklamalarda bulunan Akdeniz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alper Kuştarcı, ağız ve diş sağlığının tüm vücut sağlığı için büyük önem arz ettiğini söyledi. Kuştarcı, dişlerde ve diş etlerinde meydana gelen enfeksiyon ve çürüklerin vücudun birçok bölgesini etkilediğini ifade ederek, “Vatandaşlarımıza genel olarak günde 2 kez diş fırçalanması, diş ipi kullanımı ve 6 ayda bir rutin diş hekimi kontrolü öneriyoruz. Bayram dönemlerinde ise et ve tatlı tüketimi çoğalıyor. Eğer bu dönemde dişler fırçalanmazsa çürüklerde artış meydana gelebilir. Rutin diş fırçalama ve diş eti bakımına dikkat etmemiz gerekiyor. Lifli gıdalar olduğu için diş ve diş eti aralarında birikim olabiliyor. Bu nedenle mutlaka diş fırçalama ve diş ipi kullanımına özen gösterilmelidir” diye konuştu.

“ARAYÜZ FIRÇASI KULLANILMALI”

Kaplama dişleri olan vatandaşların diş bakımına ayrıca dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Kuştarcı, “Diş fırçası yüzey temizleyicidir. Kaplama dişleri, diş eti çekilmesi olanlar oluşan boşluklara biriken gıdaların neden olabileceği çürüklere karşı daha özenli ve dikkatli olmalıdır. Bu bölgelerin diş ipi ile eğer boşluk varsa da arayüz fırçası ile temizlenmesi çok önemli” dedi.

SADECE ÇALKALAMAK BİLE ETKİLİ

Tüm gün dışarıda olunan durumlarda ise sadece ağız çalkalanmasının bile asit dengesini bozmaya yardımcı olacağını belirten Kuştarcı, bol sıvı tüketiminin diş sağlığını korumada da bir o kadar etkin rol oynadığını dile getirdi.

KÜRDAN KULLANILMAMALI

Öte yandan Kuştarcı kürdan kullanımının da diş eti sağlığına zarar verdiğine dikkati çekerek, “Kürdan kullanırken maalesef ara bölgelerdeki diş eti ve kemiklerinde zorlamalar oluyor. Bu da diş etine zarar veriyor. Kürdan kullanımın yerine diş ipini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Kuştarcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer diş sağlığımıza günde 5 dakika ayırmazsak bu bize 5 bin, 10 bin ve 50 bin lira olarak geri dönecektir. Diş sağlığında yaşanan her kayıp için ise birçok tedavi uygulanması gerekiyor. Maddi ve manevi kayıplar yaşanıyor. Dişlerimizi fırçalayarak ve ip kullanarak bu sorunların her birinin önüne geçebiliriz.”