BAYRAM SONRASI

Bir senedir hasretle beklediğimiz bir gündü bayram. Askerde Adanalı arkadaşlarım ‘Kurban olduğum Allah’ım’ derlerdi. Bu dilden söylenen bir söz ama işin aslı nasıldı hatırlar mıyız?

***

Teslimiyet Hz İsmail (as) gibi babası tarafından kesileceğini duyunca hiç tereddütsüz ve ürpermeden ‘Baba görevini yapabilirsin’ diye Allah’ın emrine teslim olmaktır. Hz İbrahim (as) için Allah emri olunca oğlunu bile kurban etmektir.

***

Bu iki mübarek insanın yaşadığı imtihandan çok dersler çıkarmak lazım. Baba Hz İbrahim (as) oğlu İsmail’i (as) kesmeye çalışırken oğlu babasına hem moral veriyor hem de kolaylık tarif ediyor.

***

Her ikisinin işi ölüm bile olsa Allah’ın rızasını kazanmak için neleri kabullenip nelere rıza gösteriyorlar. Bizler ise eğer imkanımız olup da kurban kesmiyor isek maalesef bu imtihanın kaybedeni oluruz.

***

Bazılarının ismi Bayram, eğer İslam’ı yaşam şekli haline getirir isek hepimizin gönlü bayram eder. Bazıları vacip olan tekbirleri ve 5 vakit namazı hiç bırakmadılar. Bazıları gönüllü olarak kurban hizmetlerinde çalışıp kendi kurbanını 2. veya 3. gün kestiler.

***

Bazıları anneyi, babayı, yakınlarını ve türbeleri ziyaret etti. Bazıları ise kurban eti ile bile içip eğlendi. Hem günahtan kaçınıp hem de ibadetlere sarılırsan ahirette Cennetteki hakiki bayram için hazırlık içindesindir.

***

Günümü gün etmeliyim, canımın istediği gibi yaşamalıyım mı diyorsun? Bu dünyanın bu kadar basit olduğunu mu zannediyorsun? Boş yaşayarak ahiretteki, Cennetteki evini ateşe vermişsin haberin var mı?

***

Kıymetli Kardeşlerim namazlar bayram gününe özel değildir, bayram sonrasında da namazlarımızı bırakmayalım. Yüce İslam’ı şahsımızda, evimizde, ailemizde hakkıyla yaşayarak bayram gibi olalım ve Rabbimizin rızasını kazanalım inşallah!

BAYRAM!

Dünyada hiçbir zaman tam huzurlu bir bayram yaşanmaz. Çünkü batılılar tarafından Afrika’da sömürülen, açlıktan ve susuzluktan çatlayan insanlar varken ne kadar mutlu olabilirsiniz?

***

Dünyada bir tarafta insanlar açlıktan ölürken diğer tarafta günlük yaşanan israfın ulaştığı boyutlar yürekleri sızlatmıyor mu? Ülkemizde günlük 1500 ton ekmek israf edildiğini biliyor muyuz?

***

SON SÖZ

Birleşmiş Milletler 2021 gıda israfı raporunda ne diyor; Türkiye’de her yıl 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Müslümanlar israf haram değil miydi?