BAYRAM NE ZAMAN BAŞLAR

Çok şükür bir bayrama daha ulaştık. Bayram bir gün evvelden çocuklarımıza -imkan dahilinde- yeni kıyafet, ayakkabı, hediye almakla bayram havasını hissettirmekle, onları mutlu etmekle başlar. Bayram, bayram sabahı bayram namazı kılmakla başlar. Bayram camide bayramlaşma ile başlar.

***

Bayram yıl içerisinde dünyanın baş döndürücü yoğunluğundan ötürü ihmal ettiğimiz hısım, akraba, ata dostu, arkadaş ziyaretleri ile başlar. Onlara kavuşmakla, sohbet edip büyüklerin duasını almakla başlar. Bayram kısıtlı bir zaman olsa da bu sayede manevi ve duygusal bir nefes almakla başlar.

***

Bayram günümüz teknolojisine rağmen yaşlı ve hastaları fiziki olarak ziyaret edip hayır dualarını almakla başlar. Bayram bugüne özel yapılan dolmalar, yemekler ve tatlıları ikram etmekle başlar. Çocuklara şeker, çikolata ve harçlık vermekle başlar. Bayram çocukların yüzlerinde oluşturulan tebessümle başlar.

***

Bayram arife günü mezarlıklara gidilip ebedi aleme göç etmiş yakınlarımıza dua etmekle başlar. Bayram yıl içerisinde kaybettiklerimizin yokluğunu fark etmekle, onlara dua etmekle ve hayatın faniliğini anlayıp ölümü hatırlamakla başlar. Bayram çocuklarımızı topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmekle başlar. 

***

Bayram birbirimizi anlamakla, küskünlüklerimizi bitirip birbirimize sarılmakla başlar. Bayram hastane odalarında, bakım evlerinde, yetiştirme yurtlarında yalnız kalanları, ailesi olmayanları hatırlamakla başlar. Bayram ailenin, anne babanın kıymetini bilmekle, onlarla bir arada olmaya şükretmeyle başlar.

***

Bayram Ramazan ayı boyunca imkanı olmayan, fakir ve evsizleri anlamakla başlar. Bayram zekat, fitre, sadaka vermekle başlar. Bayram hayatı, kazancı ve samimiyeti paylaşmayla başlar. Bayram tanımadığın insanlara tebessüm etmekle, onları bayramlamakla başlar.

***

Bayram egolarımız yendiğimiz zaman başlar. Bayram karşımızdaki insana değer verdiğimiz zaman başlar. Bayram açgözlülüğümüzü bitirdiğimiz zaman başlar. Bayram ruhumuzu temizlemeyle, karşılıksız iyilik yapmayla başlar. Bayram savaşlar bittiği, çocuklar yatağa aç girmediği zaman başlar.

***

Bayram dünyayı güzelleştirmekle, insanlara faydalı olmakla başlar. Bayram okumakla, iyi insan olmakla, empati yapabilmekle başlar. Bayram birbirimize karşı nezaketli olmayla başlar. Bayram yerlere tükürmemekle, çöp atmamakla, çevreyi temiz tutmakla başlar. Bayram kadına, insana saygı göstermekle başlar.

KUTU

BAYRAM DUASI

Bismillahirrahmanirrahim. Elhamdülillahi rabbil alemin, vessaletü vesselemü alâ Rasulüna Muhammedin ve ale elihi vesahbihi ecmeıyn. Allahım, bize Hz Ebu Bekir efendimizin imanındaki samimiyetini ver ki ibadetimizi severek ve devamlı yapalım.

***

Allah’ım, bize Hz Ömer efendimizin ciddiyetini ve vakarını ver ki şuurlu birer Müslüman olalım. Allah’ım, bize Hz Ali efendimizin ilimlerinden ver ki ibadetlerimizi ilmihalini bilerek yapalım. İslam büyüklerini sevelim ve onların yolundan gidelim. Hayatımızı insanca, Müslümanca bitirelim.

***

Ya Rabbi son nefeste cümlemize İman ve Kur’an, ahirette cennet ve cemalini nasip et! (amin)