Bayraktar TEKNOFEST Akdeniz'de gençlerle buluştu

Antalya'da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları'nın üçüncü gününde gençlerle bir araya gelen Baykar ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, “Binlerce genç buradan girişimleri kurmak üzere hatta binlerce takım dünyaya damgasını vurabilecek işleri imza atıyor. Türkiye'de özellikle öğrenilmiş çaresizlik bu alanla alakalı yıkıldı. Bunun yanında büyük bir özgüven inşa edildi” dedi.

Antalya’da düzenlenen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) Akdeniz Teknoloji Yarışmaları, üçüncü gününde heyecan dolu anlara sahne oldu. Baykar ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, ANFAŞ Fuar Alanı’nda gençlerle buluştu ve “Milli Teknoloji Hamlesi” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Bayraktar, katılımcıların sorularını yanıtladı ve teknoloji dünyasındaki yenilikler hakkında bilgi verdi. TEKNOFEST’in final etabı Antalya’da devam ederken, bu özel gün gençlerin teknolojiye olan ilgisini bir kez daha ortaya koydu.


“ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİK YIKILDI”

TEKNOFEST’LE beraber 2018'den bu yana 7’inci yılında oldukların vurgulayan Bayraktar konuşmasında, TEKNOFEST’i düzenleme sebeplerini açıklayarak “Buradan çıkan enerji çok büyük. Binlerce genç buradan girişimleri kurmak üzere hatta binlerce takım dünyaya damgasını vurabilecek işleri imza atıyor. Türkiye'de özellikle öğrenilmiş çaresizlik bu alanla alakalı yıkıldı. Bunun yanında büyük bir özgüven inşa edildi. Gençlerimiz büyük iddialarla, büyük hayallerle gelebiliyorlar. Girişim ekosistemi de büyümeye devam ediyor ama henüz hak ettiği yerde değil. Kanaatimce, daha da fazla büyümesi gerekiyor” dedi. 


“TÜRKİYE SAVUNMA SANAYİSİ İLE DÜNYAYA DAMGASINI VURDU”

Türkiye’nin savunma sanayinde dünyaya damgasını vuracak işleri yaptığına dikkat çeken Bayraktar, “Dönüşüm tam manasıyla tamamlandı. Ama teknolojinin tüm diğer sivil alanları henüz tamamlanmış değil. Orada iddialı girişimler, dünyaya damgasını vuracak girişimler henüz yeni yeni kuruluyor. Ama sonuçlarını henüz görmedik. Çok daha fazlasının yapılması gerekiyor. Bu yönde de bizler üzerimize düşen vazifeyi yapmaya gayret ediyoruz” 


“DERTLERE ÇARE BULACAK NESİLLER YETİŞSİN”

İnsansız hava araçları üretimine nasıl başladığına ilişkin bir katılımcısının sorusunu yanıtlayan Bayraktar, “Bize ilham olan şey ülkemizin maalesef büyük bir terör belasına maruz kalmasıydı, bunla alakalı elbette ufak yaşta havacılıkla alakalı olan sevdamız da var. Babam beni sekiz yaşında aldı, uçmaya götürdü. Biz de TEKNOFEST'i bir çocuk gelsin, bir uçağa dokunsun, ülkemizin uzay programını inşa edecek diye yapıyoruz. Bir çocuk gelsin, insanlığa dokunsun, tüm insanlığa şifa olacak, dertlerine çare bulacak nesiller yetişsin diye yapıyoruz" diye konuştu. 


“HAYAL DAHİ EDEMEZDİK”

'Bu işe başladığınızda işlerin buraya kadar geleceğini başaracağınızı düşündünüz mü?' sorusunu cevap veren Bayraktar, "Bir mühendis olarak yıllarca yurt dışında kaldım. Dünyanın en iyisi diyebileceğiniz takım arkadaşlarıyla da çalıştım. Bir taraftan baktığımızda bizim başladığımız yere göre sizlerin çıtayı çok daha yükseğe taşıyacağınızı düşünüyorum. Bizim neslimizde bırakın bir uçağı tasarlamayı ki Baykar şu anda dünyanın en büyük insansız hava aracı markası. Türkiye'nin böyle markaları çıkartabilme ihtimalini hayal dahi edemezdik. En fazla yabancı bir markada bakım mühendisi, o firmanın satış elemanı olmak en büyük hayalimizdi. Artık tüm bunlar bir anlamda yapılmış ve başarılmış işler" diye kaydetti.

“YÜKSEK TEKNOLOJİ HAYATİ BİR MESELE” 

Bayraktar, ülke için teknoloji geliştirmenin milli bir mesele olduğunun altını çizerek “Yüksek teknoloji geliştirebilme meselesi, hayati bir mesele. Öğrenilmiş çaresizliğin bir anlamda kaldırılması ve toplumun milli teknolojinin dip dalgasını oluşturabilmesi maksadıyla, bu festivali düzenledik. Evet dünyada bir benzeri yok, farklı alanlarda farklı festivaller, olimpiyatlar var. Dünyanın açık ara en büyük etkinliği ama bütün bu yarışmaları, bütün bu organizasyonu, gösterileri kocaman bir takımla yapıyoruz. 140 farklı kurumla yapıyoruz. Sizler burada insanlık yararına teknolojiler geliştirin, tam bağımsız Türkiye hedefine ülkemizi götürün. İnsanlığın bu karanlık döneminde dosdoğru bir medeniyet inşa edin diye düzenleniyor. Bütün bu emek, tüm bu gayret sizlerin inşa edeceği dünya için" dedi.


“EN İMKANI OLMAYAN BIR ÇOCUK GELEBİLSİN”

TEKNOFEST'i büyük bir emek ve zorlu çalışmalarla düzenlediklerini belirten Bayraktar,  “En büyük motivasyon kaynağımız geleceği inşa edecek çocuklar. TEKNOFEST'e en imkanı olmayan bir çocuk bile gelebilsin diye büyük bir gayret sarf ediyoruz. Belki kimisinin ulaşım imkanı dahi yok, annesi babası bir yerde çalışıyor, festivale getirebilecek bir ebeveyni yok, çünkü çalışmak zorundalar. TEKNOFEST, en ücra köşedeki çocuğu da alıp, bir uçağa dokundurup, onun zihin ve gönül dünyasında bir pencere açıp, o çocuk gelsin ve ülkemizin belki ilerde uzay programını inşa etsin duygusuyla düzenleniyor” diye vurguladı. 

Katılımcıların sorularını yanıtlayan Bayraktar konuşmasının sonunda katılımcılarla özçekim yaptı. Festival süresince Bayraktar büyük küçük birçok kişinin yoğun ilgisiyle karşılaştı.