BAYATBADEMLERİ BETONA AÇILIYOR

Korkuteli sınırları içerisinde bulunan Bayatbademleri Mahallesi’nin, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından onaylanarak imara açılması planı, ilçe sakinlerinin tepkisine neden oldu. Bayatbademleri Mahalle Muhtarı Mustafa Aldemir ve mahalle sakinlerini temsilen söz alan Kadir Arıkan ve Efe Çevik Çelik, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı’na itiraz ederek, “Rant amaçlı betonlaşmaya karşıyız” dedi.

Bayatbademleri Mahallesi Muhtarı Mustafa Aldemir, köy halkının Bayatbademleri Mahallesi’nde imar çalışması istemediklerini muhtarlık olarak bu şikayetleri dile getirmek istediklerini söyledi. Mustafa Aldemir, Bayatbademleri Mahallesi’nin 450-500 konuttan oluştuğunu, mahallede yaklaşık 2 bin civarında insan yaşadığını belirtti. Bayatbademleri Mahallesi’nin küçük olmasına rağmen hem doğal yaşam hem de tarihi Likya Yolu üzerinde olduğu açıklandı. Tarımla uğraşan insanların tarım alanlarını korumak ve hayvancılık yapmak için dağ yamaçlarını tercih ettiğini kaydeden Kadir Arıkan, “Şu anda köyümüzde su sıkıntısı yaşıyoruz. Suyumuz çok az. Burada su yok bir şey yok, nasıl yol çalışması veya yapı çalışmaları yapacaksınız? “ diyerek Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne isyanlarını dile getirdi.

“BETONLAŞMAYA KARŞIYIZ” 

Bayatbademleri Mahallesi sakini Efe Çevik Çelik, “Köylülerimizin Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na 650’yi geçkin itiraz dilekçesi verilmiştir. Haberi olmayan daha çok vatandaş vardır. Bahse konu köyümüzün kadastro durumu incelendiğinde köyümüz dışından birkaç yüklü parsel sahiplerinin çıkarı doğrultusunda, rant amaçlı betonlaşmaya karşıyız. Biz mahalleliler olarak şehir stresinden uzaklaşıp buraya yerleştik” şeklinde açıklamada bulundu.

“BİZ SİYASET YAPMIYORUZ BİZ KÖYLÜYÜZ”

Yaban hayatını korumanın toprağa basmanın Bayatbademleri mahalle sakinleri için çok önemli olduğunu vurgulayan mahalle sakini Efe Çevik Çelik amaçlarının sadece mahallelerini korumak olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

“Biz mahallemizin (köyümüzün) köy kalmasını (Tarımla çiftçilikle, Büyükbaş, küçükbaş hayvancılıkla, Kümes hayvanlarımızla, Bahçemizde yetiştireceğimiz sebze ve meyvelerle, Yaban keçileri ve Alageyiklerin, pıskırmaları ile Tilkilerin pavkırmaları ile Köpek ve kedi sesleri ile kırsallığı doğallığı) yaşamak istiyoruz” dedi.

BÖLGE DOĞAL SİT ALANI

Mustafa Aldemir, “Bölgemiz ormanın içinde doğal yaşamla iç içe, doğal sit alanlarından oluşan yaban hayatı koruyan kırsal yerleşimlerden oluşmaktadır. Yapılaşmalar kadastral yol aksları boyunca uygulanmış, bahçe nizamı ve tarımsal nitelik taşımaktadır. Bölgemizde Köylülerimiz Çiftçilikle ve Tarımsal faaliyetlerle birlikte, büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık üretim ve besicilik yapmakta olup, plan uygulaması bu faaliyetleri aksatacağı gibi yoğunluğu artıracak ve daha çok yaşanılmaz durum ortaya çıkaracaktır. Bölgemizde ön görülen yoğunluğu kaldıracak altyapı ve sosyal gereksinim sunacak üst donanımda yoktur” dedi. Mustafa Aldemir sözlerine şunları da ekledi:

“Bölgemizle ilgili jeolojik yönden,” Yeraltı ve yerüstü”  faal olan veya olmayan dere yatakları su havzaları ve çeşitli su kaynakları, sel ve taşkınlar yönünden veri çalışması ve etüt çalışmalarının göz önüne alınmadığı anlaşılmaktadır.”

600 İTİRAZ İMZASI

19 yıl önce bölgeden yer satın alıp yerleşen mahalle sakini Kadir Arıkan, Bayatbademleri Mahallesi’nin doğal yaşamıyla, dağ keçisiyle, sincabıyla ön plana çıktığını ve aslında ormanın asıl sahiplerinin hayvanlar olduğunu vurguladı. Kadir Arıkan, bölgenin 650-700 rakımdan oluştuğunu ve Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği yaşam standardına en uygun yer olduğunu belirtti. Kendisinin de diğer mahalle sakinleri gibi bu onaylanan askıdaki imar planına itiraz ettiğini açıkladı. Arıkan, “Mahallemiz Türkiye’deki en kültürlü köydür. Bizler okumuş, kendini yetiştirmiş insanlarız. Mahalle sakinleri olarak her haneden imza topladık. Şu anda elimizde imar planına itiraz edilmiş 600 tane imza var.” ifadelerini kullandı.

2000 NÜFUSLU MAHALLEYE 12800 KONUT

Antalya Büyükşehir Belediyesi meclisince onaylanan imar planında Bayatbademleri Mahallesi’ne 12800 kişilik konut, 18 tane okul, 6 pazar yeri ve 6 cami yapılacağı açıklandı. Mahalle sakini Kadir Arıkan bu şekilde planlanan imar planının mahalleleri için çok büyük alanları kaplayacağını açıkladı. Mahallede genç nüfusun yaşamadığını belirten Arıkan, 18 tane okulun yapılmasının gereksiz olduğunu dile getirdi.

EYLÜL MECLİSİNDE GÜNDEME GELECEK

Mahalleden alınan arsaların usulsüzce alındığını iddia eden mahalle sakini Kadir Arıkan, İmar Planı’nında mahalle sakinlerinin bilgilendirilmeden yapıldığını söyledi. Kadir Arıkan, Eylül ayı içerisinde Antalya Büyükşehir Belediyesi ile onaylanan askıdaki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı için tekrardan meclis toplantısında masaya oturacaklarını söyledi.