BAVULU KAPAN OTOGARA KOŞTU

Koronavirüs tedbirleri kapsamında yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 29 Nisan Perşembe akşamı itibarıyla tam kapanma dönemine geçeceğini açıklamıştı. 17 günlük kapanma yarın saat 19.00’da başlayacak. Kapanma öncesi pazar yerleri ve otogarlarda son 1 yılda görülmemiş yoğunluk oluştu.

Faruk ÇELİK - AHMET ARĞILLI

Türkiye’de koronavirüs vaka sayılarında son dönemde rekor bir artış yaşanırken son noktayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan koydu. İki hafta önce alınan kararların beklenen sonuçları vermemesi üzerine toplanan Kabine Toplantısı’nda 17 gün sürecek kesintisiz tam kapanma kararı alındı. Türkiye yarın saat 19.00’dan 17 Mayıs Pazartesi 05.00’e kadar sürecek tam kapanmaya girecek.

PAZARLARA AKIN ETTİLER

Vatandaşlar, kısıtlamanın son gününde pazaryerlerine akın etti. Birçok vatandaş marketlerden alışveriş yapmak yerine pazarlardan alışverişini yaptı. Konyaaltı Öğretmenevleri Mahallesi’nde bulunan semt pazarına HES Kodu ile müşteri alınırken, maske mesafe ve hijyen kuralına da dikkat edildiği görüldü. Pandemi kurallarına uyan vatandaşlar yoğunluktan şikayetçi oldu. Pazar alışverişini tercih eden bir vatandaş, “Marketlere yanaşılmıyor, çok pahalı. Çift maskeyle geldim buraya. Mecburen alışverişimi buradan alacağım” dedi.

 

“ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Kapanmayla beraber ihtiyacını karşılamaya yönelik alışveriş yapan Yaren Gökçen Özberk, “Almayacağım ürüne ellerimle dokunmuyorum. Maskemi takıyorum. Dezenfektanım yanımda. Fiyatlar uçmuş. Keyfi olarak hiçbir şey alamıyoruz. 17 günlük ihtiyacımızı karşılaması için elimizden geleni yapıyoruz” dedi.

PAZARCI ESNAFI MEMNUN

Pazarcı esnaflarından Mustafa Çetin, tam kapanmanın yerinde bir karar olduğunu söyleyerek, “Fiyatlarda bir değişiklik yok ama bayramdan sonra fiyatlarda düşüş bekliyoruz. Önemli olan sağlık olduğundan dolayı İnşallah tam kapanma işe yarar” dedi.

Vatandaşlardan pazara yoğun bir ilgi olduğunu söyleyen esnaf, “Bugün pazarda çok güzel bir hareketlilik var. Vatandaş 17 gün kapanacağından dolayı pazarlara yoğun bir ilgi var. Patates soğana ayrı bir ilgi var. Ürünlerimizi yine aynı fiyata satıyoruz. Fiyatlarda bir değişiklik yok. Fırsatçılık yapmıyoruz. Tam kapanma pazarcıları da etkileyecek ama önemli olan sağlık. Umarım yasaklardan sonra normal hayatımıza döneriz” diye konuştu.

OTOGARDA YOĞUNLUK YAŞANDI

Bir başka yoğunluğun yaşandığı yer ise Antalya Otogarı oldu. Tam kapanmayla beraber şehirlerarası seyahatte vatandaşlara zorunlu haller dışında izin verilmeyeceğinden biletini alan vatandaş, yolculuğa çıktı. Kısıtlamayı şehir dışında geçirmek isten vatandaşlar Antalya otogarında yoğunluk oluşturdu. Otobüslerin tam kapasiteyle ve ek seferlerle çalıştığı Antalya Otogarı’nda bayramda gitme hazırlığı yaparken, tam kısıtlama kararının ardından ailesiyle birlikte Didim’e gideceğini söyleyen Ahmet Sayman, “ Normalde bayramda aile büyüklerini ziyarete gidecektik. Tam kapanmadan dolayı bugün gitme kararı aldık. Bayram sonuna kadar orada kalmayı düşünüyoruz. Yasaklar bittikten sonra tekrardan döneceğiz. Tam kapanma kararı çok iyi oldu ama keşke daha önceden böyle bir karar alınsaydı” dedi.

Kuşlarıyla beraber anneannesini ziyarete giden Nehir Azra Sayman ise, “Anneannemin yanına Didime’e gidiyorum. Kısıtlamadan dolayı orada uzun bir süre kalacağımızdan dolayı yemsiz kalmasınlar diye kuşlarımı da yanımda götürüyorum” dedi. 

TAM KAPASİTE ÇALIŞIYORLAR

Otobüs firması satış temsilcisi Murat Çırak, tam kapasite çalıştıklarını belirterek, “15 günün yoğunluğu 1-2 günle birleşti. Herkes gideceği yere 2 gün içerisinde gitmek istiyor. Tam kapasite çalışıyoruz. Otobüs seferi bulamayan çok sayıda yolcu var. Onlar da aktarma yaparak gidecekleri yere gidiyorlar” yoğunluğu dile getirdi.

Otobüs firması satış temsilcisi Ahmet Oltan da otobüslerinin doluluk oranlarının yüzde 60’larda olduğunu söyledi. Oltan, “Sistemlerimiz kilitlenmiş durumda. Yarından itibaren sistem kapanacağından yoğunluk çok fazla. Sistemsel olarak yasağa dahil olan günlerde alınan biletler tekrardan iade ediliyor. Otobüslerimize saat başı dezenfektasyon yapılıyor” dedi.

SEYAHAT GENELGESİ

Genelgede, şehirlerarası seyahat kısıtlamasına ilişkin karar, “Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00'dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00'e kadar vatandaşlarımızın şehirlerarası seyahatlerine zorunlu haller dışında izin verilmeyecekti” diye açıklandı.

TAM KAPANMA KURALLARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı’nın ardından yeni önlemleri ve tam kapanmayla ilgili detayları paylaşmıştı.

Alınan kararlar şöyle:

-Yeme içme sektöründe paket servisi hizmetine devam edilecektir.

-Zincir marketler pazar günleri kapalı olacak, diğer günlerde belirlenen saatlerde hizmet vermeyi sürdürecektir

- Şehirlerarası seyahatlerin tamamı izne tabi olacaktır, Şehirler arası araçlar yüzde 50 ile çalışabilecektir.

-Konaklama tesislerinde rezervasyonlar, sokağa çıkma kısıtlamaları için istisna teşkil etmeyecektir.

-Kamu personeli uzaktan çalışmaya yönlendirilecektir.

-Anaokulu, kreş, 8. ve 12. sınıflar dahil tüm kurumlarda yüz yüze eğitime ara verilecek tüm sınavlar ertelenecektir.

-İhtiyaçlarını karşılamak için sokağa çıkamayan yaşlılarımız VEFA ekiplerinden destek isteyebileceklerdir.

MUAF KİŞİLER BELLİ OLDU

Erdoğan’ın açıklamasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il valiliğine bilgilendirme genelgesi gönderildi. Genelgeyle beraber birçok soru işareti de giderilmiş oldu. Kimlerin kısıtlamadan muaf olduğu da netlik kazanmış oldu. Genelgeye göre, doktor, veteriner, eczacılar, market ve fırın çalışanları, güvenlik güçleri, sağlık randevusu olanlar, ilaç üretim ve dağıtımda görevli kişiler, akaryakıt istasyonları, yurtiçi ve yurtdışı taşımacılar, ÖSYM sınavalrına katılacakalar, bankacılar (10.00-16-00), medya mensupları, fabrika-sanayi ve tersane çalışanları, otel çalışanları, TBMM üyeleri, din görevlileri, çiftçiler, evcil hayvanı olanlar (kısıtlı alan) kişiler kısıtlamadan muaf tutuldu.

AİLECEK MARKETE GİTMEK YOK

Genelgeyle beraber netlik kazanan marketler pazar günleri kapalı olacak ve ailecek markete gidilemeyecek. Genelgede, “Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir. Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir. Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktır” ifadelerine yer verildi.