BATSIN BU DÜNYA!

Sevgili okurlar; geçtiğimiz günlerde Halit Kıvanç’ı kaybettik. Ekranlardan tanıdığım Halit Kıvanç’la ilk kez 2009 yılında 46’ncısı düzenlenen Altın Portakal Film Festivali’nde karşılaştım. Bir daha da kendisini yüz yüze görme imkanım olmadı.

***

Halit Kıvanç o yılki festivalde Belek’teki bir otelde Türk sinemasında iz bırakan 1960’lı yılların usta sanatçılarına onur ödülünün verildiği gecenin sunuculuğunu yapmıştı.

***

Halit Kıvanç’a, o gece eski mankenlerden Eylem Şenkal eşlik etmişti. O geceye katılanların arasında 12 yıldır festivale gelmeyen Kadir İnanır da vardı. Kadir İnanır’a yıllardır gelmediği için 9 yıldır kendisine teslim edilemeyen yaşam boyu onur ödülü de o gece verilmişti. 

***

Küçüğünden büyüğüne herkesin sevgisini kazanan Halit Kıvanç o gece Kadir İnanır’ın karizmatik kişiliği ile ilgili bir konuşma yapmıştı.

***

Kadir İnanır, ödül almak için sahneye çıktığında Halit Kıvanç, “Genç kızların yanında puan toplamak istiyorsanız Kadir İnanır’ın filmlerine gidin. Televizyonda görürseniz seyredin. Kadir’in nasıl baktığına bakın. Çünkü  ‘O, bir bakar ve yakar’ derler. Ben gençlerden duyduğumu söylüyorum” demişti.

***

Kadir İnanır bu sözler karşısında çok duygulanmıştı. Usta sanatçıya ödülünü o gece dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın vermişti. Ödül töreninden sonra Kadir İnanır ile otelin barında sohbet etmiştik.

***

2013 yılında Kadir İnanır’la Kürt açılımı sırasında Mardan Otel’de tekrar karşılaşmıştım. Kadir İnanır bu süreçte “Akil İnsanlar” heyetinde yer alan isimlerdendi. Bu heyetle birlikte Antalya’ya gelmişti.

***

Kendisiyle Halit Kıvanç’ın sunuculuğunu yaptığı gece tanışıp sohbet etme imkanı bulduğum için Mardan’da da yüz yüze sohbet ettik.

***

O dönemde Akil İnsanlar heyetinde yer alan sanatçılar için dönemin Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, “ Karizmayı çizdirdiler” şeklinde açıklama yapınca Kadir İnanır çok sinirlenmiş. Bunu anlattı.  Mustafa Akaaydın’a kırıldığı için “Daha da Altın Portakal’a gelmem” dedi. 

***

Nitekim Kadir İnanır o tarihten beri de Altın Portakal’a gelmiyor. Öte yandan usta gazeteci Halit Kıvanç, Zincirlikuyu mezarlığında son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine çok sayıda ünlü de katıldı. Ancak işin tuhafı yakınlarına bu ünlülerden birçoğu taziye dilemeden gitmişler.

***

Bu duruma haliyle Halit Kıvanç’ın yakınlarını da incitmiş. Nitekim Halit Kıvanç’ın vefat ettiğini sosyal medya hesabından duyuran oğlu Ümit Kıvanç bu durumu da paylaşmış.

***

Yazar ve belgesel sinemacı olan Ümit Kıvanç, “Babamın cenazesine gelip “görüntü veren” bazı ünlü veya yetkili kimseler, anneme veya bana başsağlığı dilemediler. Önde saf tutup “gözüktüler”, gittiler. Orhan Gencebay bunlardan biri, meselâ. Bazılarının varlığını sonradan öğrendik! Yahu ne ayıp!” diyerek yaşadıkları durumu anlatmış. 

***

Ümit Kıvanç ile dünya görüşünüz farklı olabilir. Sevmek zorunda da değilsiniz.  Ama cenaze adabı diye de bir şey vardır.   Cenaze törenlerinin yapıldığı yerler boy göstermek için değil, acıların paylaşmak için gidilen yerlerdir.  

HERKES KENDİ ALEMİNDE

Ama maalesef cenaze törenlerinin cami avlularına, cenaze evlerine gidip bakın. Herkes kendi aleminde. Böyle olunca  Orhan Gencebay’ın şarkısı aklıma geliyor. “Batsın bu dünya” demeden edemiyorum