BATEM Müdürü Ünlü: Sektöre öncülük etmeyi amaçlıyoruz

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) Müdürü Abdullah Ünlü Toprağın Sesi programının konuğu oldu. Müdür Ünlü kurum olarak sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Lider Haber TV ekranlarında tarımın nabzını tutan Toprağın Sesi programının bu haftaki konuğu Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Abdullah Ünlü oldu. Levent Özdemir’in sorularını yanıtlayan Müdür Ünlü önemli açıklamalarda bulundu.


BATEM’in kuruluş hikayesini anlatan Abdullah Ünlü, ” Antalya’da bitkisel üretimin farklı konularında görev yapan 5 araştırma kuruluşu olan; Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü, Narenciye Araştırma Enstitüsü, Seracılık Araştırma Enstitüsü ve Bölge Pamuk Araştırma Enstitülerinin birleşmesinden BATEM doğdu.

Sorumluluk alanı Batı Akdeniz Bölgesi (Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta) olan ve 5 ayrı lokasyonda 2856 dekar açık, 41 dekar Örtüaltı ve 4 dekar kapalı laboratuvar alanında çalışmalarını devam ettiren BATEM, tarla bitkileri, meyve, sebze, tıbbi ve aromatik bitkiler, gıda, bitki besleme, bitki sağlığı, tarım ekonomisi ve süs bitkileri konularında; ıslah, yetiştirme tekniği, bitki sağlığı, gıda teknolojisi ve hasat sonrası fizyolojisi ile ilgili araştırmalar yürütmekte, tarım ürünlerinin gıda maddesi olarak işlenebilirliğine yönelik araştırmalar yapmakta, tarım sektörünün sosyal-ekonomik durumunu incelemek, sorunları tespit etmek ve politika belirleyicilere sorunların çözümüne yönelik öneriler sunmak amaçlı araştırma projeleri yürütmekte, ayrıca Enstitü sorumluluk alanına giren bölgelerde ve uzman olduğu konularda ülke genelinde deneme, kontrol ve danışmanlık hizmetleri de vermektedir” ifadelerini kullandı.


“SEKTÖRE ÖNCÜLÜK ETMEYİ AMAÇLIYORUZ”

Müdür Ünlü yaklaşık 850 dekar arazide üretim faaliyetlerinde bulunduklarını söyleyerek, ”Virüsten ari sertifikalı portakal, mandarin, limon, greyfurt, şadok, lime, kamkat, avokado, pikan cevizi, nar ve yenidünya fidanı üretimi yapıyoruz. Zaman içerisinde Enstitümüzde turunç, bergamot, altıntop reçellerinin yanında karpuz kabuğu, patlıcan, balkabağı, hurma ve incir gibi bölgeye özgü reçellerin üretimine geçildi.

Günümüzde bunlara ilaveten kamkat reçeli, domates reçeli, muz marmelatı, aronya marmelatı, düşük şekerli turunç marmelatı, portakal suyu konsantresi, mandarin suyu, nar suyu ve ekşisi, kurutulmuş meyve, tıbbi bitkiler ve tozları, çayı ve yağları, kolonya ve sabun gibi üretimler de mevcuttur. Gıda pilot üretim tesisi Gıda Teknolojisi ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Bölümü bünyesinde faaliyet göstermekte olup, gıda teknolojisi alanında ürün geliştirme ve değerlendirme, mevcut ürünlerin kalitesinin korunması ve arttırılmasına yönelik bilimsel araştırmalar yaparak ilgili sektör ve paydaşlara öncülük etmeyi amaçlıyoruz. ”dedi.

“ÖRTÜ ALTINDA KAHVE ÜRETİMİ ÇALIŞMALARINA BAŞLADIK”               

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından Tayland’dan getirtilen kahve tohumlarının, saksılara ekilerek fidan halini almaya başladığını söyleyen Ünlü; ” Enstitümüz 1934 yılında kurulduğunda narenciye ile birlikte kahve ve muz fidanları da Türkiye’ye getirilmiş. O yıllardaki hava şartları, örtü altı seracılık teknolojileri çok ileri olmadığı için kahve ve muz çalışmaları Antalya’da yapılmış ama kayda değer bir gelişme olmamış.

Ancak günümüzde iklim değişikliklerinin yaşanması sonucu bıraktığımız çalışmayı, tekrar gündeme getirdik ve örtü altında kahve üretimi çalışmalarına başladık. Bunları büyütüp proje çerçevesinde özellikle Antalya’da Kayaburnu tesisimizde, örtü altında kahvenin olabilirliğini ve Alanya Gazipaşa gibi bölgelerimizde açık alanlara dikerek, bunun adaptasyon çalışmalarını yapacağız. Bu türler arabica denilen bir tür.

Tayland’dan işlenmemiş çekirdek olarak geldi. Bunları uygulamalarla saksıda geliştirip, 3 ay sonra bahçelerde biraz daha güçlendirdikten sonra adaptasyon çalışmalarını yapmayı planlıyoruz. Osmanlı İmparatorluğu zamanında kahve Yemen’den gelirmiş, bundan sonra kahve Türkiye’ye BATEM’den gelecek diyebiliriz.” diye konuştu.