BATEM'de yaban mersini çalıştayı

Akdeniz’in İncisi olarak nitelenen ‘Mersin’ bitkisinin çalıştayı Tarım ve Orman Bakanlığı, TAGEM, BATEM, ATB ve ATAK iş birliğinde gerçekleştirildi.

Çalıştaya, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) Tarla Bitkileri Daire Başkanı Suat Yılmaz, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkan Yardımcısı Cüneyt Doğan ve çok sayıda katılımcı yer aldı. İki oturumda gerçekleşen çalıştay sonrasında Yaban Mersini bitkisi çalışma alanları gezilerek Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM) tarafından yapılan çalışmalar incelendi. Katılımcılara plaket takdim edildi. Açılış Konuşmasın yapan BATEM Müdürü Abdullah Ünlü BATEM’in genel çalışmaları hakkın bilgi verdikten sonra “BATEM'de 2014 yılından beri çalışmalarımızı sürdürdüğümüz Mersin bitkisinde ıslah çeşit geliştirme ve meyvelerin gıda sektöründe kullanımı gibi kullanımı gibi değişik alanlarda çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Bugün ise hep birlikte burada enstitümüzün yürütücülüğünde TÜBİTAK 1001 Projesi çerçevesinde melezlemeyle elde edilen Mersin genotiplerinde antioksidan miktarı yüksek, çeşit adayların belirlenmesi ve sektöre kazandırılması isimli projemizin çalıştığı için bir araya geldik. Bu çalıştayda ülkemizin değerli özel sektör temsilcileri, üniversite hocaları ve kurum ve kuruluşlarımızla katma değerli ürünler yaparak sektöre, üreticilere, vatandaşlarınıza hizmet etmeyi umuyoruz” dedi. 


KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER HALİNE GELİYOR
TAGEM Tarla Bitkileri Daire Başkanı Suat Yılmaz ise, Mersin Çalıştayı için teşekkür ederek “Kamu özel sektör ve üniversiteler tarafından 27 türde toplam 109 tescidi çeşit geliştirilmiş. TAGEM enstitülerimiz tarafından 19 türde 46 çeşit tescil edilmiştir. Gerçekten önemli bir rakam. Yani sadece TAGEM endüstrilerimizde 19 türde 46 çeşidi tescil edilmesi demek ne demektir? O tür artık üretime hazırdır. Meyvesini istiyorsanız meyvesi işte bu projelerle antioksidan oranı yüksek olan genotiplerin yetiştirilmesi ve katma değeri yüksek olan ürün haline getirerek iç ve dış piyasada Hazarlamaya müsait türler enstitülerimizde var” diye konuştu. 


MERSİN SEKTÖRLE BULUŞUYOR
Mersin bitkisinin kültürel ve tıbbi kullanımlarıyla ilgili BATEM bünyesinden Yaban Mersini çalışmalarını yürüten Esra Alım, mersin bitkisinin geçmişten günümüze uzanan kullanımlarını detaylandırdı. Bitkinin coğrafi yayılımı ve ekolojik özellikleri hakkında bilgi veren Alım, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde doğal olarak yetiştiğini ve Türkiye'nin çeşitli sahil bölgelerinde yoğunluk gösterdiğini ifade etti. Sağlık üzerindeki etkileri ve kullanım alanları üzerine yapılan çalışmaların önemine değinen Alım, Mersin bitkisinin ticari potansiyelini artırmak amacıyla yapılan genetik çalışmalar hakkında bilgi vererek, Siyah Mersin'in yüksek antioksidan içeriğine sahip genotiplerini geliştirmeyi hedeflediklerini ve bu çalışmaların sektöre nasıl sunulacağını açıkladı.