BAŞKAN YARDIMCI: EN UCUZ GIDA ET

Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, et fiyatlarında beklenen zammı değerlendirdi. Yardımcı, “Diğer gıda maliyetlerine bakıldığında sektörel olarak en ucuz gıda maddesi ettir. Eğer bizde onlar gibi yapsak 80 liraya olan eti 240 liraya satmamız gerekirdi” dedi.

Özge Toptaş/Rabia Demirok

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, Lider Haber’de Ahmet Demir’in sunumuyla yayımlanan Gün Başlıyor programında, et fiyatlarında beklenen zamma ilişkin açıklamalarda bulundu. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve kur dalgalanmalarına bağlı ülke genelindeki birçok üründe fiyat artışı yaşandığını belirten Yardımcı, “Bizler salgın sürecinde tüm kasaplarımızla fırsatçılığa yer vermedik ve kırmızı ete zam yaptırmadık. Bu aşamada sadece fiyatlar değil üreticinin durumu da önemli. Geçen sene yem fiyatları 70-80 lira civarındaydı. Bu sene bu fiyatlar arttı. Yem fiyatları ve diğer masraflar artınca üretici de daraldı. Zam dediğimiz girdilerdeki artıştı. Girdi maliyetlerinde yüzde 15 artış oldu. Et jelatini 500 lira, et poşeti 30 lira oldu, kiralar arttı. Bu da elbette fiyatlara yansıyor. Girdilerin artmasıyla kırmızı ete yüzde 10 ile 15 arasında bir zam geldi.  Ülkemizde hayvan kıtlığımız çok şükür yok. Ama üretici sıkıntı yaşadığı için daralma söz konusu, bu nedenle etkilerini görüyoruz” diye konuştu.

“ET FİYATLARININ ARTMASINDAN YANA DEĞİLİZ”

Yardımcı, girdi maliyetlerindeki düşüşün sektörü rahatlatacağını ifade ederek,  kasaplardan alınan KDV ve stopaj ücretlerinin kaldırılmasını talep etti. Kasaplar olarak vatandaşın alım gücünü önemsediklerini vurgulayan Yardımcı, “Biz hiçbir zaman et fiyatlarının artmasından yana değiliz.  Milletimizin alım gücü ve et yemesi önemli bizim için önemli. Zam var diye spekülatörlük yapıyorlar. Böyle bir artış olmadı. Artış olacağı takdirde de yüksek bir artış beklemiyoruz. Salgın döneminde et fiyatları 75 liraya çıktı. Şu an dalgalanmalar var ancak iki üç aya normal düzeyde devam eder. Diğer gıda maliyetlerine bakıldığında sektörel olarak en ucuz gıda maddesi ettir. Eğer bizde onlar gibi yapsak 80 liraya olan eti 240 liraya satmamız gerekirdi” dedi. Alınan et fiyatları üzerine kendilerinin de kar koymaları gerektiğini ifade eden Yardımcı,  “Sadece aldığımız etin fiyatı değil diğer masraflar için ekleme yaptığımız için devletin bu noktada bize yapabileceği en doğru şey KDV ve stopaj ücretlerini kaldırmaktır” dedi.