BAŞKAN TAT’TAN “ZAM” ELEŞTİRİSİ
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, Tek Terimli Tek Zamanlı tüketici tarifelerine yüzde 6.2 oranında yapılan zammı eleştirdi
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, enerji ve dağıtım bedellerinde yapılan artışlarla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Elektrikte zamların hız kesmeden devam ettiğine dikkat çeken Başkan TAT, “Açıklanan tarifelerin içeriği incelendiğinde, abone gruplarının alçak gerilim veya orta gerilim bağlantısına göre enerji bedellerinin yüzde 1.25 ile 4.36 oranında, tüm abone grupları için dağıtım bedellerinin yüzde 16.04 oranında artırıldığı görülmektedir. Enerji ve dağıtım bedellerinde yapılan bu artışlar ile fatura toplamında bir önceki döneme göre yüzde 6.2 oranında, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 12.3 oranında zam söz konusu olmuştur” sözlerine yer verdi.
FAZLA ÖDEMELER KAPIDA
Başkan Şaban Tat, dağıtım bedellerine yapılan artış nedeniyle abonelerin daha fazla ödeme yapması gerektiğini belirterek, “EPDK tarafından onaylanan Yeşil Tarife`ye göre de tüm tarife gruplarında 80.2461 Kr/kWh olan enerji bedeli yüzde 5.6 oranında düşülerek 75.7591 Kr/kWh olarak belirlenmiş, buna karşın dağıtım bedelleri yüzde 16 oranında artırılmıştır. Böylelikle Yeşil Tarife`yi tercih eden Tek Terimli Tek Zamanlı alçak gerilim bağlantılı Mesken abonesinin normal tarifeye göre yüzde 57.5 oranında, Ticarethane abonesinin yüzde 19 oranında, Sanayi abonesinin yüzde 28 oranında ve Tarımsal Sulama abonesinin yüzde 29.4 oranında daha fazla ödeme yapması gerekmektedir” diye konuştu.
“DAĞITIM BEDELİ NEDEN ARTIYOR?”
Dağıtım bedelini artıran bileşenleri sorgulayan Başkan Tat, “Tarifeler içindeki dağıtım bedelini oluşturan ancak 1 Ocak 2016 tarihinden bu yana halkımızın bilgisinden gizlenen, dağıtım sistemi kullanım bedeli, kayıp/kaçak bedeli, iletim sistemi kullanım bedeli ve sayaç okuma bedelinden hangisi dağıtım bedelini bu kadar artırmaktadır? Dağıtım bedeli içinde belirleyici oranda paylara sahip olan, dağıtım sistemi kullanımına ilişkin yatırım ve personel maliyetleri mi artmıştır? Yoksa kayıp/kaçak tüketimden kaynaklanan maliyetler mi artmıştır? Yaklaşık iki yıl içinde dağıtım bedelinin tarife içindeki payını artıran maliyet hangi faaliyetten kaynaklanmaktadır?” diye sordu.
“KAR POLİTİKALARI TERK EDİLMELİ”
Enerjiye erişimin temel bir insan hakkı olarak kabul edildiğine vurgu yapan Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Şaban Tat, “Tüm vatandaşlara, insanca yaşayabilmesi için enerji ihtiyacını ekonomik koşullarda karşılama imkanı sunulmalıdır. Kar esasıyla şekillen piyasa yapısı ve enerji politikaları acilen terk edilmelidir. Enerji yönetimi ile kısıtlı kaynaklarımız en iyi şekilde değerlendirilerek, kamu yararını esas alan siyasi ve ticari müdahalelerden uzak bir yapıya bırakılmalıdır” ifadelerini kullandı.
HABER MERKEZİ