BAŞKAN SALKIMI KENDİSİ YUTMUŞ

Antalya’da son dönemde çarpuk çurpuk işler oluyor ve bende bunları elimden geldiği, dilimin döndüğü kadar buradan sizlere aktarıyorum. Öyle işler var ki hepsi birer atasözü ile ilişkili.

Haftaya yine Lara sahil bandı yani Falezler’e yapılan kaçak göcek yapılan plajların durumu ile başlayayım. Çünkü bu bölge Öncelikli Doğal Koruma Alanı olmasına rağmen talan ediliyor.

Bu bölgede bulunan otel, motel, restoran veya benzeri işletmelerin çoğunun yaptığı plaj ya kaçak ya da alınan izinlere tamamen aykırı. Öyle yapılaşma var bir kayma olma her an facia yaşanabilir!

Kaldı ki o bölgede yaşanan kayma nedeniyle bazı binalar tahliye edilmiş, falezlere yaklaşmak altından da kayalıklara inip denize girmek yasaklanmıştı. Bunlar kayıtlarla sabit.

Peki, burada ne değişti de onca işletmenin plaj adı altında Falezler’i tahrip etmesine izin verildi veya göz yumuldu? Asıl mesele burada başlıyor. Kime sorarsanız, ‘Bilmiyor, görmüyor ve duymuyor’ yani ‘ÜÇ MAYMUN’U oynuyor.

Son dönemde tepki çeken ve benimde gündemimde olan Lucky Monkey Hotel’in yaptığı plaj. Önce ‘İZİN ALDILAR’ denilen ancak izin almadığı ortaya çıkan bu otelin plaj meselesi.

Geçen hafta detayları ile yazdım. Yağmur gibi belge yağdı. Söz konusu otelin izcin değil izin için başvuru yapıp bunu gerekçe göstererek plajı yaptığı yönünde. CİMER’e de bu belgeler gitmiş.

Benim asıl üzerinde durduğum bu KAÇAK konumuna düşen ve Muratpaşa Belediyesi’nin mühürlediği PLAJ’ı yapan isimler. Mimarlar Odası Başkanı Hasan Çerçiler, CHP’li Muratpaşa Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk ve İmar Komisyonu Üyesi Hüseyin Öztaş.

Hani bunların yaptığını TUZ KOKMUŞ atasözünü yakıştırmıştım ya. Bu kez de ‘Ele verir talkını kendi yutar salkımı’ deyimini atfetmek istiyorum. Mimarlar Odası Başkanı’na,

Başkan Çerçiler, herkese öğütler veren bir kurumun başında. Yani bu tür yapılaşmalara karşı olan insanları temsil ediyor. Herkese verdiği öğüt yerine bu kez kendisi tam tersini yapıyor.

Yani TUZU KOKUTAN Başkan SALKIMI da kendisi yutuyor. Peki, bundan sonra kendisinin ve Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nin inandırıcılığı kalır mı? Bu ayıp devam ettiği müddetçe olmaz, olmazlar.

Lucky Monkey Hotel’in sahipleri Mimarlar Odası Başkanı Hasan Çerçiler, CHP’li Muratpaşa Belediyesi İmar Komisyonu Başkanı Ahmet Öztürk ve İmar Komisyonu Üyesi Hüseyin Öztaş’ın yaptığı bu iş bu atasözüne de denk geliyor.

Unutmadan, Mimarlar Odası ile Akdeniz Üniversitesi ile ‘Genç Mimarlar Buluşması’ için protokol imzalanmış. İmzayı atanda Hasan Çerçiler. Acaba, genç mimarlara nasıl örnek olacak çok merak ediyorum.

Konuyla ilgili kamuoyunun beklentileri var. Birincisi, Mimarlar Odası’nın kendi başkanından savunma isteyip derhal Disiplin Kurulu’na sevk etmesi.

İkincisi; mühürlenen ancak buna rağmen yapımı devam eden plaj için acilen yıkım kararı çıkartılması (Bambus Plajı örnek). Emsal teşkil edip diğer kaçaklarında yıkımı için start verilmesi.

Tabi bu şehrin yöneticilerinin ÜÇ MAYMUN’u oynaması ve kulaklarının üzerine yatmamaları halinde bunlar yapılabilir. Yoksa havanda su dövmeye, en tepedekilerin SALKIMI nasıl yuttuklarına yutkuna yutkuna bakmaya devam ederiz.

SİYASETTE KEKLENME DEVRİ

Siyasette son dönemde keklenen keklenene. Yani kandırılan kandırılana. Kandırılanlar da çaktırmadan kamuoyunu yanıtlamaya ve paye toplamaya devam ediyor.

Efendim, bir süre önce İYİ Parti Antalya İl Başkanlığı’nda partiye katkılım töreni yapılmıştı. Sonrası ise tam bir komedi olmuştu. Gelin o haberi bir hatırlayalım.

‘AK Parti Kepez Gençlik Kolları Başkan Yardımcılığı görevinden ve partisinden istifa eden Mehmet Tayfur, beraberindeki 412 kişiyle birlikte İYİ Parti’ye katıldı’ diye bir habere vardı.

İYİ Parti Antalya İl Binası'nda İl Başkanı Mehmet Başaran’ın taktığını gösteren törenin haberi. Ama böyle bir ismin partinin üyesi bile olmadığı ortaya çıkarılmıştı.

Buna benzemese de buna yakın bir olayda Gelecek Partisi’nde yaşandı. Sözde AK Parti İl Başkan Yardımcısı (alakası yok) Mehmet Durgun isimli zat, Gelecek Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkanı Raziye Gök Aktaş’ı ziyaret etmiş.

Aktaş, “Ofisime ziyarete gelen AKP İl Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Durgun ile Antalya ve Gelecek konuştuk” ifadeleri fotoğraf ile paylaşmış.

Bakın bu siyaset biraz ciddiyet isteyen bir kurumdur. Öyle canı sıkılan siyasete atılmaya kalkarsa böyle madara olur. Sonra da gazetelere haber, etrafta alay konusu olurlar.

Tıpkı İYİ Parti ve Gelecek Partisi’ndeki iki olay gibi.

4 AYDA MÜTHİŞ DEĞİŞİM

Antalya Milli Eğitim Müdürlüğü görevine atanan Emre Çalışkan, şunun şurasında koltuğa oturalı 4 ay gibi kısa bir süre oldu. Hem de dikenli koltuğa oturup zor bir görevi üstlendi.

Çalışkan. Cuma günü Lider Haber’de yayınlan ‘Antalya Konuşuyor’ programına konuk oldu ve eğitimdeki yeni yol haritasını açıkladı. Benim en çok dikkatimi çeken iki konu oldu.

Birincisi; Antalya’da 80 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve 35 bin öğrenci rakamı. Bu da mesleki eğitime verilen önemi ortaya koyuyor. Nitelikli eleman için kollar sıvanmış.

Bunun en açık örneği yazılım, donanım, uçak mühendisliği, İHA, AR-GE gibi geleceğe dönük meslek sahibi olan öğrencilerin yetişmesi. Sektör için hatır kıtalar.

Diğer konu ise, Antalya’ya yapılan ve yapılacak olan tarihi eğitim yatırımları. Çalışkan, 2022 eğitim-öğretim döneminde 2.3 milyar TL yatırımı programlarına aldıklarını belirtti.

Bunu söylerken de hayırseverlerin desteğini göz ardı etmedi. Bu para ile 122 okul yatırım programına alınmış. Ben iddia ediyorum ki Emre Çalışkan, Süleyman Akyüz gibi bu şehrin efsane Milli Eğitim Müdürleri’nden birisi olacaktır. Yeter ki biz güvenelim.