BAŞKAN ÇETİN’DEN “2021” YILI ANALİZİ
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda(ATSO) yılın son meclis toplantısı gerçekleştirildi. 2021 yılını değerlendiren ATSO Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın ekonomide turizmde, ticarette, sanayide, inşaatta 2020 yılına göre düzelme olduğunu açıkladı.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) Meclis Salonu’nda Yönetim Kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yılın son meclis toplantısı yapıldı. Mecliste, ATSO’nun 2022 yılı bütçesi 58 milyon 250 bin TL olduğu bildirildi. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, 2021 yılında Antalya ekonomisini, döviz kurundaki dalgalanmaları ve tarımla ilgili değerlendirmeler yaptı.
EKONOMİDE DÜZELME
Antalya ekonomisinin 2021 yılındaki durumunu değerlendiren Başkan Davut Çetin, “Antalya ekonomisinde turizmde, ticarette, sanayide, inşaatta yine 2020 yılına göre bir düzelme olduğunu söyleyebiliriz. Yılın başında 2019 yılının yarısına geliriz demiştim. Yabancı turist sayısında 2019 yılının yüzde 55’i düzeyine geldik, vatandaş ziyaretçilerimizle birlikte yüzde 60’a yaklaştık. Rusya, Ukrayna ve Polonya pazarları sayesinde biraz toparlandık. Antalya ekonomisine dönük beklenti, Türkiye ekonomisi beklentilerinden daha iyi durumdadır. İnşallah ülke ekonomisi de beklenenden daha iyi olur” ifadelerini kullandı.
BAŞARILI BİR YIL
İhracat, inşaat ve turizmde beklentilerin üzerine çıkıldığını aktaran Başkan Çetin, “İstihdamda pandemi öncesi düzeye geri döndük. İhracatta başarılı bir yıl geçirdik. Geçen yıl ihracatımız 2 milyar dolara yaklaşmıştı, bu yıl 10 ayda geçen yıl düzeyini yakaladık. İnşaat sektöründe girdi maliyeti ve fiyat artışlarına rağmen konut satışı beklentilerimizden daha iyi oldu. Gelecek yıl turizmin daha iyi olacağını, bir engel çıkmazsa 2019 düzeyine döneceğimizi, hatta geçeceğimizi temenni ediyoruz” diye konuştu.
TARIMDA SORUNLAR BÜYÜDÜ
Tarım sektöründeki sıkıntıları paylaşan Başkan Çetin, “Tarım sektörü bu yıla iyi başlamıştı, ancak son dönemde domates gibi önemli ürünlerimizde fiyatlar iki yıl öncesinin de altına inmiştir. İhracatta artışa rağmen tarımda sorunlar büyümüştür. Ambalajın, plastik kasanın maliyeti sebze ve meyvenin değerini aşmıştır. Domates fiyatı 2 yıl önce bugünkünden daha yüksek. Sadece domates değil, biber, salatalık, elma, patlıcan, patates de böyle. Mazot dövizle birlikte arttı, gübre arttı, plastik arttı, elektrik arttı, ama domatesin bir kısmını üretici 1 liraya satıyor” dedi.
“GELİR DESTEĞİ VERİLMELİ”
Tarım üreticisine gelir desteği verilmesi gerektiğini bildiren Çetin, “Bazen ürünün toplanmadığını, tarlada, serada kaldığını görüyoruz. Çünkü toplama, ambalaj-kasa, taşıma masrafları binince satılamaz fiyatlar çıkıyor. Şu anda hayvancılık yapan, süt üreten de benzer sıkıntılar yaşıyor. Her şeye zam geliyorsa üreticinin aldığı fiyat da artmalıdır, aksi halde tarımda üretici bulamayız. Bu dönemde özellikle küçük tarım üreticisine dekara bakmadan doğrudan gelir desteği verilmelidir. Gıda başta olmak üzere iç piyasada sıkıntı yaşanan ürünlerle ilgili önlem gerekiyor. Önemli ürünlerde iç piyasanın öncelikli olmasını istiyoruz” diye açıkladı.