Başkan Çandır’dan ‘üretim’ vurgusu

ATB Başkanı Ali Çandır, “2022’de hareketlenmelerimiz oldu ancak katma değer açısından 2021 ile aynı oranda olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla maliyetlerin çok artması ve özellikle Antalya gibi kentlerin finansman erişiminde yaşanan zorluklar nedeniyle gereken büyümeyi sağlayamadık” dedi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 2022 yılının son günlerine yaklaşırken, kentte yıl genelinde yapılan tarım ve ticaret faaliyetlerini değerlendirdi. Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Çandır, “2022 yılını özetlememiz için önce 2020 yılına gitmemiz gerekiyor. 2020 dünya ekonomisinin azaldığı, müthiş küçülmeler yaşadığımız bir dönemdi. Özellikle Antalya ekonomisinde yüzde 24.50 gibi bir küçülme oldu. 2021 yılında ise 2020’nin aksine iyi bir performans sergiledik. Antalya ekonomisi de yüzde 26.50 gibi bir rakamla en çok gelişen illerimiz arasında oldu” ifadelerini kullandı.



“GEREKEN BÜYÜMEYİ SAĞLAYAMADIK”

2022 yılında ise yeniden bir hareketlenme yaşandığını belirten Çandır, “2022’de hareketlenmelerimiz oldu ancak katma değer açısından 2021 ile aynı oranda olduğunu düşünmüyorum. Dolayısıyla maliyetlerin çok artması ve özellikle Antalya gibi kentlerin finansman erişiminde yaşanan zorluklar nedeniyle gereken büyümeyi sağlayamadık” diye konuştu.



TARIMDA DÖRDÜNCÜ ÇEYREK KRİTİK

Çandır, “Özellikle tarım sektöründe ilk üç çeyreğin ikisinde eksiyle kapatıp birinde sadece yüzde 1.1 büyüdük. Dördüncü çeyrekte 3.6’dan aşağı bir rakam gelirse de tarım sektöründe de 2022 yılını küçülmüş bir şekilde bitireceğiz. Umuyorum ki o rakamlara ulaşmayız” değerlendirmesinde bulundu.

“ÜRETİMLERİMİZ DE DÜŞÜŞ OLMAYACAK”

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda meydana gelen sel afetinin tarım sektörüne yansımalarını da değerlendiren Çandır, “Sel felaketinin anlık olarak bir takım etkileri oldu. Zarar gören alanlarımızın miktarı suların çekilmesinden sonra daha net tespit edilecek. Bu afetin fiyatlara yansıması kaçınılmaz. Ancak sel afetinden sonra Antalya’da ki hava durumu iyi gittiği için üretimlerimiz de çok fazla düşüş olmayacağını ön görüyoruz” ifadelerini kullandı.

ÜRETİM GÜCÜNÜ ARTTIRALIM VURGUSU

2023 yılından daha umutlu olduklarını vurgulayan Çandır, “Dünya da birtakım olumsuzluklar olmasına rağmen özellikle turizmde ve tarımda doğru işleri zamanında yapabilirsek, üretim gücümüzü artırabilirsek iyi olacak diye düşünüyorum” dedi.