Başkan Çandır'dan 'OVP tarım' çağrısı

Antalya Ticaret Borsası Eylül Ayı Meclis Toplantısı, ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci başkanlığında ATB Toplantı Salonu’nda yapıldı. Yönetimin bir aylık çalışmasıyla ilgili üyelerin bilgilendirildiği mecliste Başkan Ali Çandır, tarım, ekonomi ve kente ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

TARIM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM GÜNDEMDE

Başkan Ali Çandır, meslek komiteleri toplantısının bu ay Antalya İl Tarım ve Orman Müdürü, Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürü ve Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü’nün katılımıyla müşterek olarak yapıldığını belirtti. "Üyelerimiz sahada yaşanan tüm sorunları aktarma fırsatı buldu" diyen Çandır, tarım topraklarının imar baskısı altında eridiğine ve yanlış ilaç-gübre kullanımının ihracata etkilerine dikkat çekti. Mecliste Çandır, Aksu ve Kepez bölgelerinde artan nüfusun elektrik altyapısına yük getirdiği ve yaz aylarındaki elektrik kesintilerinin iş dünyasına olumsuz etkileri gündeme getirdi. Çandır, “Yayla bölgelerinde yaşanan su problemleri ve kentteki ani yağışlar sonrası sulama kanallarının temizlenmesi gerek”  diye konuştu. 


TARIM SİGORTALARINDA GERİ ADIM ŞİKAYETİ
Başkan Çandır, Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) kapsam genişlemesinden memnuniyet duyduklarını ancak bazı üyelerden eski uygulamalara dönüldüğü yönünde şikayetler aldıklarını belirterek, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), başlangıçta sadece tapulu ve kira sözleşmeli alanları sigortalarken, Borsa’nın yoğun çalışmaları sonrası son üç yıldır çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) dahil olan varislerin arazileri ile hazine ve orman arazilerini de sigorta kapsamına aldığını ifade etti. 
OVP’DE TARIMA YETERİNCE YER YOK
Başkan Ali Çandır, Orta Vadeli Program’daki (OVP) tarım sektörü ile ilgili önerilerini yineleyerek, geçen yıl yayınlanan 2024-2026 OVP’deki 10 adet politika ve hedef alanlarının 5’inde tarım sektörünün yer aldığını belirtirken, “Bu kez tanımlanan 8 adet politika ve hedef alanı içerisinde sadece 2’sinde kendisine doğrudan yer bulabilmiştir. İlki büyüme politikaları ve hedefleri, ikincisi ise fiyat istikrarını sağlama politika ve hedefleri olmuştur” dedi.


Tarımın, 2025 yılında uygulanacak orta vadeli programın diğer 6 başlığında doğrudan ya da anlamlı bir dolaylılıkla da olsa olmadığını belirten Çandır, “Tabi ki bu bizde bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Özellikle yatırım ortamının iyileştirilmesi bölümünde sektörümüzün kapasite artışı için yeni yatırım motivasyonunu artıracak bir hamle beklentimiz vardı. Bunu, ilgili merciiler için hazırlayıp gönderdiğimiz raporda özellikle talep etmiştik. Çok önemseyip sürekli gündemde tuttuğumuz istihdam başlığında da sektör olarak yokuz. Halbuki sektörümüzün yapısına uyumlu, sektörde ve kırsalda kalmayı motive edecek bir tarımsal istihdam politikasına hayati ölçüde ihtiyacımız bulunmaktadır” diye konuştu. Çandır, Ticaret Bakanlığı destekli Ur-Ge projelerinin başarıyla sürdüğünü sözlerine ekledi. 

YÖREX’E DAVET ETTİ
Zeytin ve zeytinyağı sektöründe geçtiğimiz yıl yüzde 55 düşüş yaşandığını hatırlatan Çandır, bu yıl %45-50 oranında artış beklediklerini ve 55 bin ton zeytin hasadıyla 10 bin ton zeytinyağı elde etmeyi öngördüklerini açıkladı. Son olarak, Antalya Ticaret Borsası’nın her yıl düzenlediği Yöresel Ürünler Fuarı-YÖREX’in 13.’sünün 09-13 Ekim tarihleri arasında ANFAŞ Fuar Alanı’nda gerçekleşeceğini duyurdu. Başkan Çandır, tüm hemşerilerini ve misafirlerini YÖREX’e davet etti.