Başkan Atmaca: Ulaşım sorunu 'siyaset üstü' tutulmalı

Makina Mühendisler Odası (MMO) Antalya Şubesi tarafından hazırlanan Antalya’nın kent içi ulaşım sorunlarına yönelik çözüm önerilerini içeren rapor kamuoyu ile paylaşıldı.

Makina Mühendisler Odası (MMO) Antalya Şubesi Kent ve Çevre Komisyonu tarafından hazırlanan Antalya kent içi ulaşım sorunları ve çözüm önerilerine ilişkin rapor hazırlandı. Hazırlanan rapor düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu ile paylaşıldı. MMO Antalya Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Atmaca’nın öncülüğünde yapılan toplantıya MMO Antalya Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Mahmut Çelik ve komisyon üyeleri katıldı.

“TURİZMDE EN İYİ 20 DESTİNASYON ARASINDA DEĞİLİZ”

“Antalya trafik sorununa yönelik tüm yetkililere açık çağrımızdır” diyerek sözlerine başlayan MMO Antalya Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Atmaca, “Antalya 2 milyonu aşan yerleşik nüfusu yanı sıra yılda aldığı 10 milyonu aşan turist sayısı ile hem bir metropol şehir hem de ülkemizin en önemli turizm destinasyonudur. Yakın zamanda basılı medyada da yoğun bir şekilde yayınlanan bir araştırma şirketinin raporuna göre Antalya, 2023 yılında aldığı ziyaretçi sayısı itibariyle İstanbul, Londra ve Dubai’ den sonra Dünya’da 4’üncü sırada bulunmaktadır. Ancak aynı rapora göre turizm altyapısı, sağlık ve güvenlik, sürdürülebilirlik, turizm performansı gibi birçok parametre itibariyle yapılan değerlendirmede dünyanın en iyi 20 destinasyonu arasında maalesef Antalya’mız bulunmamaktadır. Turizm altyapısının en önemli birleşenlerinden biri de tabii ki o şehrin ulaşım altyapısı ve trafik yönetimidir. Bu kapsamda şehir içi ve çevre yollarının durumu ile mevcut trafik sorunu Antalya için dikkat çekici olmaktadır” dedi.


“KENT ULAŞIMI SİYASET DIŞINDA TUTULMALIDIR”

Antalya’nın yerleşik nüfusunun her gün artan trafik sıkışıklığından yakındığını söyleyen Atmaca, hızla gelişen Antalya’da günün gereksinimleri aynı hızla ve yeterince karşılanamadığını ifade etti. Antalya’nın büyükşehir belediyesi olduktan sonra son dönem hariç beş yılda bir değişen yönetim anlayışının plansızlıkta ya da var olan planların uygulanmamasında payının büyük olduğunu belirten Atmaca, “Oysa ülkeler için geçerli olan konuların kentler için de geçerli olabilecek olanlarının kent geleceği için titizlikle ele alınması gereken hassas özellikleri vardır; kent ulaşımı, kent ve çevre, kent kültürü ve kent kimliği bunların başında gelir. Konumuz açısından kent ulaşımı doğrudan kentli yurttaşları ilgilendiren, etkileyen, yaşamı güzelleştiren ya da olumsuzlaştıran gündelik en önemli konudur, dolayısıyla siyaset dışında tutulması gerekir” diye konuştu.


“ANTALYA- ALANYA OTOBANINA HIZLA BAŞLANMALIDIR”

Kent için trafik sorunlarını sıralayan ve bunlarla ilgili çözüm önerlerini sunan MMO Antalya Kent ve Çevre Komisyonu Başkanı Mahmut Çelik, kent içi trafik yoğunluğu karşısında milletvekilleri ve belediye başkanlarını acil çözüm için göreve davet etti. MMO Antalya Şubesi adına önerilerini açıklayan Çelik, “Kuzey çevre yolunu Korkuteli yoluna bağlayan Çığlık yolu ile aynı yolu Yukarıkocayatak’ a bağlayan Abdurrahmanlar çevre yolu uzantıları ivedilikle tamamlanarak kentin doğu-batı uzantısındaki transit araç trafiği şehir içi araç yükünden arındırılmalıdır. Antalya – Alanya otobanına hızla başlanmalı, böylece havaalanından Alanya yönüne kesintisiz ve hızlı transfer için alternatif oluşturulmalıdır. Karayolları bünyesindeki Duraliler kavşağı, Uncalı kavşağı, Akdeniz Bulvarı kavşağı, Kepez varyantı üzerindeki Korkuteli kavşağı ile Döşemealtı’ndaki Altınkale kavşağı projelerinde olduğu şekilde hızla tamamlanarak trafik akış sürekliliği sağlanmalıdır” dedi.