BAŞKAN ARSLAN’DAN ‘ROTASYON’ İDDİASI

Antalya’da son günlerde Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Otobüsçüler Odası esnafı arasında yaşanan gerginlikte tansiyon her geçen gün yükseliyor. Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan uzlaşmaya yaklaşmayan büyükşehir belediyesinin bu kez de rotasyonda bulunmayan araçları çalıştırdığını iddia etti.

Faruk ÇELİK/Zehra TEKECİ

Antalya’da geçtiğimiz haftalarda otobüsçü esnafı yaşanan zamlar ve büyükşehir belediyesinin esnaflara yapılan hesaplamaların çok daha altında bir ödeme yapması nedeniyle iki kurum arasında gerginlik yaşanmıştı. Antalya Otobüsçüler Odası Başkanı Yasin Arslan, sosyal medya hesabından kontak kapatmak zorunda kalacaklarını duyurmuş, belediyeden ise yanıt alamamıştı. Gerginlik her geçen gün daha da artarken otobüsçü esnafının sesine kulak vermeyen belediye yetkililerine, Yasin Arslan sert sözlerle seslendi. Lider Medya’ya özel açıklamalarda bulunan Yasin Arslan, yapılan ödemelerle ilgili ortaya sunduğu rakamların belediyenin kendisine verdiği belgelerden elde edildiğini ifade etti.

“BELGELERİ GÖRMEK İSTİYORUZ”

Arslan, “Antalya Ulaşım Daire Başkanlığı’mızın verileri ile konuşuyoruz günlerdir. Kendi verilerinde ortaya konulan gerçekler konusunda uzlaşamıyor, anlaşamıyoruz. Bizlere yapılan ödemeler, giderler ortada. Hala çıkıp Ulaşım Daire Başkanı bizim söylemlerimizin gerçeği yansıtmadığını söylüyor. Bunlar hoş ve doğru konuşmalar değil.  En son 810 bin lira ciromuz vardı. Hesabımıza bin 743 lira yattı. Birkaç gün önce bin 790 lira ciromuz oldu bin 760 lira yatırıldı. Çok ilginçtir ki biz sadece bu verileri görüyoruz. Bu para bizimse açık ve şeffaf şekilde belgeleri görmek istiyoruz. Gizleyerek iş yürütülüyor. Bunları bizden gizlemenin anlamı yok. Otobüsçüler Odası resmi bir kurumdur. Bu paraların kimlere dağıtıldığını görmek istiyoruz. Bunu kendilerine her fırsatta söylüyoruz. Bu paralar çalışan araçlara mı çalışmayan araçlara mı yatırılıyor bilmiyoruz” iddialarında bulundu.

“ROTASYONDA OLMAYAN ARAÇLAR ÇALIŞTIRILIYOR”

Öte yandan Yasin Arslan belediyenin rotasyon planlamalarında yer almayan araçların Antalya trafiğinde çalıştırıldığını iddia etti. Arslan belediyenin hata yapmaya devam ettiğini belirterek, “Belediye rotasyonda olmayan araçları çalıştırıyor. Bu konuda uyarıda bulunmamıza rağmen hala devam ediyorlar. Yanlış üzerine yanlış yapıyorlar. Bu hatalarla bir yere varamayacaklar. Ulaşımda yaptıkları hatalı uygulamalardan bir an önce vazgeçmeleri gerekiyor. Biz onlardan 489 esnafı eşit ve adaletli şekilde çalıştırmalarını, ödemelerini de adaletli şekilde yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.

“AKARYAKITTA KDV VE ÖTV KALDIRILMALI”

Yasin Arslan otobüs esnafının akaryakıt fiyatları nedeniyle de zor bir süreç yaşadığını vurguladı. Arslan, toplu taşıma esnafının ücretsiz yolcu da taşıdığına dikkati çekerek, “Hükümet yetkililerimizden de akaryakıt fiyatlarında KDV ve ÖTV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz. Konuyu ilgili kurumlara da yazılı dilekçe ile bildirdik. Türkiye’de ücretsiz hizmet veren tek sektör toplu ulaşım sektörüdür. Bakanlıklarımızın ücretsiz seyahat uygulaması kapsamında belirlenen kişileri ücretsiz taşıyoruz. Bu nedenle ücretsiz hizmet veren esnaf grubu olarak devletimizin bu vergileri kaldırmasını bekliyoruz. Akaryakıtta bu vergiler kalkarsa 5 liraya yakın bir düşüş olacak ve bizlerin de eli rahatlayacak. Motorlu Taşıtlar Vergisi için de bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Ücretsiz ulaşım sağladığımız için bu vergiden muaf tutulmak istiyoruz. Umarım bu taleplerimiz tüm parti üyelerimizin desteği ile meclisimizde kabul edilir ve hızlı şekilde hayata geçer” ifadelerini kullandı.

ANTALYA’NIN ULAŞIMDA DAHA BİRÇOK SORUNU VAR

Toplu taşıma kullanımın önemine de değinen Arslan şunları kaydetti:

“Bu imkanlar bize sağlanırsa vatandaşlarımız da zam uygulamasına maruz kalmaz. Zam olmazsa daha çok toplu ulaşım kullanılır. Bu da Antalya trafiğinin rahatlamasını ve özel araç kullanımın azalmasını sağlar. Bizlerin son günlerde yolcu sayımız 240 bin kişi civarında. Bu genele göre çok yüksek bir rakam değil. Antalya’da toplu ulaşım kullanımı ile ilgili Ulaşım Daire Başkanlığının yeni kararlar alması gerekiyor. Caddelerde toplu ulaşıma ayrıcalıklı yollar, güvenlik şeritleri yapılmalı. Bu sistemler toplu ulaşımı hızlandırır ve özel araçlar azalır. Toplu taşıma ne kadar çok kullanılırsa fiyatları da o kadar uygun olacaktır.”

TONGUÇ İDDİALARA YANIT VERMEDİ

Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç ise Yasin Arslan’ın iddialarına ilişkin Lider Medya’ya yaptığı açıklama, Arslan’ın konu ile ilgili yaşanan bir sorun varsa savcılığa başvurabileceğini söyledi. Nurettin Tonguç, konu ile ilgili diğer sorulara ise yanıt vermekten kaçındı.